24.6.2016 klo 08:51
Tiedote

Ison-Britannian EU-ero heikentää Suomen taloutta – EU:n ja Suomen pystyttävä uudistumaan

​Ison-Britannian kansanäänestyksen EU-jäsenyyden päättymistä merkitsevä tulos on dramaattinen. Ero heikentää myös Suomen heiveröisessä kasvussa olevaa taloutta. Äänestystulos kertoo, että sekä EU:n että Suomen talouden pitää uudistua. Näin toteaa Suomen Yrittäjät.

Iso-Britannia on taloudellisesti ja poliittisesti merkittävä EU-maa, jonka eroaminen on kova isku Euroopan integraatiolle.

– Tulos horjuttaa taloudellista ja poliittista tilannetta EU:ssa. Koko Euroopan kasvun edellytykset kärsivät, kun EU:n yhtenäisyys särkyy ja sen toiseksi suurin talousmahti sekä poliittisesti merkittävä toimija jättää unionin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Suomen Yrittäjien mukaan Ison-Britannian EU-ero heikentää Suomen taloutta ja aiheuttaa unionissa kriisin, joka vaikuttaa myös suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

– Brexit heikentää selvästi Suomen talouden näkymiä. Kielteisiä vaikutuksia korostaa se, että Suomi on niin vahvasti viennistä riippuvainen maa. Brexit johtaa väistämättä Britannian talouden alamäkeen, ja se on isku vientivetoiselle Suomelle. Päätös korostaa myös Suomen tarvetta uudistaa omaa talouttaan ja toteuttaa politiikkaa, jolla huolehdimme Suomen kilpailukyvystä kaikissa olosuhteissa, Pentikäinen sanoo.

– Brexit on suuri tappio koko Euroopalle, ei vain Britannialle. Se on myös iso vahinko Suomelle, Pentikäinen toteaa.

EU:n uudistuttava

Ison-Britannian EU-ero uhkaa johtaa koko EU:n toiminnan lamaantumiseen. Näin ei saa päästää tapahtumaan, vaan Ison-Britannian eroamiseen liittyvien järjestelyjen ohessa EU:n on uudistuttava.

– Unionin on vastattava paremmin kansalaisten ja yritysten tarpeisiin. On keskityttävä asioihin, joilla on eniten vaikutusta yritysten kilpailukykyyn ja siksi myös EU-kansalaisten hyvinvointiin, SY:n EU-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Antti Neimala sanoo.

Neimalan mukaan erityistä painoa on pantava yrittäjyyttä vahvistaviin toimiin, sillä tuleva kasvu ja uudet työpaikat syntyvät pienissä yrityksissä.

– Brexit osoittaa, että EU on vieraantunut ihmisten ja yritysten arjesta. Sisämarkkinoiden toimivuus on kärsinyt muun muassa valtavan sääntelyvyöryn johdosta, Neimala sanoo.

Neimalan mukaan EU:ta on kritisoitu perustellusti.

– EU:n olemassaolon oikeutus on heti vahvempi, jos päästään sanomaan, että ”missä EU, siellä yrittäjyys”, hän linjaa EU:n uudistumistarpeita.

Fakta:

• Iso-Britannia on Suomen kuudenneksi tärkein vientikohde.
• Tavaravienti oli 2,8 miljardia euroa vuonna 2015 eli n. 4 %.
• Palveluviennissä osuus on 7 %, eli suhteellisesti merkittävämpi kuin tavaraviennissä. Euromääräisesti se on 1,2 mrd. ja lisäksi se on hienoisessa kasvussa.
• Britanniassa asuu noin 30 000 suomalaista.
• EU:ssa suomalaisten ja brittien kannat ovat monella sektorilla samankaltaisia. Linjauksemme esim. kauppapolitiikan ja sisämarkkinoiden kehittämisen suhteen – kuten EU2020 – ovat samansuuntaisia ja olemme näillä sektoreilla luontaiset kumppanit.
• Britannia on maailman 8. suurin teollisuusmaa ja Lontoo on erittäin vaikutusvaltainen finanssisektorilla.
• Iso-Britannia on käytännössä monta erillistä maata: Englanti, Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja Kanaalisaaret.
• Britannian väkiluku on 64 miljoonaa ja BKT asukasta kohden on 41 787 USD.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi
varatoimitusjohtaja Antti Neimala, Suomen Yrittäjät, p. 040 173 7007, antti.neimala@yrittajat.fi