24.8.2016 klo 14:03
Tiedote

Työ yksinyrittäjien työttömyysturvan ongelmien selvittämiseksi alkoi

Työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä ja johtaja Maria Löfgren Akavasta selvittävät työttömyysturvajärjestelmän muutostarpeita palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastossa. Tarkoitus on tehdä ehdotuksia siitä, miten työttömyysturvajärjestelmää kannattaisi kehittää.

Tavoitteena on helpottaa itsensä työllistämistä ja kannustaa sekä pää- että sivutoimiseen yrittäjyyteen. Hellstén ja Löfgren tarkastelevat muun muassa yksinyrittäjän mahdollisuutta työttömyysturvaan ja sekä yrittäjänä että palkansaajana tehdyn työn yhtäaikaista vakuuttamista työttömyyden varalle.

– Että ihmiset uskaltaisivat lähteä yrittäjäksi ilman pelkoa työttömyysturvan menettämisestä, Hellstén sanoo.

– Erilaiset työn tekemisen muodot on tarkoitus ottaa huomioon paremmin kuin nyt ja mahdollistaa joustavat siirtymät yrittäjästä palkansaajaksi ja päinvastoin, Hellstén sanoo.

Yksinyrittäjien määrä on noussut 2000-luvulla noin 50 000 henkilöllä.

– Työn tekijälle ja tilaajalle ei ole aina selvää, missä asemassa tehdyksi työ tulkitaan. Tällaisen työn tekeminen on voinut yllättäen johtaa esimerkiksi työttömyyspäivärahan ulkopuolelle jäämiseen, kun työtä ei ole. Siksi työtä ei välttämättä ole uskallettu tehdä, Hellstén sanoo.

Valmista on oltava joulukuun puoliväliin mennessä, jotta tilannetta päästään korjaamaan nopeasti.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström kutsui Hellsténin ja Löfgrenin tehtävään. He kuulevat työn aikana laajasti eri tahoja.