Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta
Tiedote

Sote-yrityskauppoja valvottava, jotta kilpailu toimii

​Suomen Yrittäjäjien mielestä sote-uudistuksen onnistuminen ja todellisen kilpailun säilyminen edellyttävät sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelualojen yrityskauppoihin säädetään oma yrityskauppavalvonta.

Hallituksen esitys uudesta sote-alan yrityskauppavalvonnasta annettiin tänään. Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus mullistaa sote-palveluiden markkinat. Alalta kuuluu yrityskauppauutisia nyt lähes päivittäin. Kun kilpailijoita ostetaan, markkina keskittyy. 

Hallitus esittää uutta yrityskauppavalvontaa, jonka tavoitteena on varmistaa markkinoiden toimivuus ja asiakkaiden valinnanvapauden toteutuminen rajoittamalla sosiaali- ja terveyssektorin keskittymistä.

- Sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat vain, jos pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät markkinoille esteittä. Olemme vaatineet tehokasta puuttumisoikeutta estämään markkinoiden peruuttamaton keskittyminen. Nyt tämä tavoite etenee, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

Ilmoitusvelvoite laajahko, mutta yrityskauppoja rajoitettaisiin vain, jos kilpailu estyy olennaisesti 

Valvonta toteutettaisiin niin, että pienimpiä lukuun ottamatta kaikki sote-alan yrityskaupat pitää ilmoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Kun kauppa on ilmoitettu, KKV:llä on 45 vuorokautta aikaa ilmoittaa, asettaako se ehtoja yrityskaupalle. Yrityskauppavalvonta koskisi myös julkisesti omistettujen sote-toimintojen yritysjärjestelyjä.

- Jos palvelutuottajien markkina keskittyy julkiseksi tai yksityiseksi monopoliksi tai niiden yhdistelmäksi, tavoiteltua kustannusten kasvun taittamista on mahdoton saavuttaa. Silloin menetetään kilpailun lisääntymisestä syntyvät parempi tehokkuus ja laatu, Grekin muistuttaa.

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Antti Neimala, Suomen Yrittäjät, p. 040 173 7007,  
kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, Suomen Yrittäjät, p. 050 550 3488,