Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Ajankohtaista EU:ssa: tietosuoja-asetus, budjetti, EU:n kehittäminen

Suomen Yrittäjät vaikuttaa suomalaisyritysten puolesta vahvasti Euroopan unionissa. Tästä voit lukea Brysselin-toimiston tuoreet kuulumiset. Juuri nyt ajankohtaista ovat muun muassa tietosuoja-asetus, investointisuoja, budjettiesitys, autojen matkamittarit ja kysely EU:n kehittämisestä.

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) tulee voimaan muutaman viikon päästä 25.5.2018. Asetus määrittelee kuinka organisaatiot ja yritykset saavat henkilötietoja EU:ssa sekä sen ulkopuolella jatkossa käsitellä. Suomen Yrittäjät laati yrittäjille ohjeet siitä, miten toimia.

Investointisuoja irti kauppasopimuksista

EU:n kauppasopimukset voidaan jatkossa erottaa investointisuojaa koskevista osuuksista. Investointisuojan erottamisella kauppasopimuksista pyritään estämään kansallisten parlamenttien veto-oikeudet, jotteivat ne pääsisi vesittämään useiden vuosien kauppasopimusneuvottelujen tuloksia, kuten meinasi käydä Kanadan ja EU:n välisessä CETA-sopimuksessa.

EU:n tulevaisuutta kartoitetaan koko kansan verkkokyselyllä – vastaa sinäkin näihin 12 kysymykseen!

EU:n komissio avasi viikolla kaikille jäsenmaiden kansalaisille suunnatun nettikyselyn, jolla kootaan näkemyksiä Euroopan unionin kehittämiseksi. Myös kyselyn laatimisesta vastaavat EU:n virkamieskoneiston sijaan kansalaiset itse. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea ETSK kutsui yhdessä komission kanssa koolle 96 EU-kansalaista 27:stä EU-jäsenmaasta viime viikonloppuna. Tämän kansalaispaneelin tuloksena syntyi 12 kysymystä Euroopan tulevaisuudesta. Itse kyselyyn pääset tästä linkistä.  Vastauskielen saa siellä vaihdettua myös suomeksi.  

Budjettiesitys kerää kiitosta ja kritiikkiä

Tällä viikolla Euroopan unionissa on kesksuteltu paljon Euroopan komission esityksestä EU:n monivuotiseksi budjetiksi. Kiitosta on satanut erityisesti tutkimukseen ja koulutukseen suunnatuista lisäeuroista. Kritiikkiä on saanut koheesio- ja maatalousrahoihin suunnitellut leikkaukset. 

Euroopan parlamentin mietintö esittää yhteistä matkamittarijärjestelmää

Euroopan parlamentti julkaisi vastikään oma-aloitemietinnön käytettyjen autojen matkamittareiden muokkaamisesta. Mietintö sisältää arvion EU-tasoisen sääntelyn tuomasta lisäarvosta, jonka perusteella parlamentti haluaa komission ottavan ongelman asiakseen ja aloittavan lainsäädännön valmistelun.

Tällä hetkellä mittareiden vääristely aiheuttaa jopa 9 miljardin euron tappiot vuosittain EU:ssa, sillä joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet EU:ssa myytävien käytettyjen autojen mittareista on vääristeltyjä. Muuttamalla kilometrilukemia todellisuutta alemmas pyritään nostamaan käytettyjen autojen jälleenmyyntiarvoa aiheuttaen vahinkoa sekä autokauppiaille että kuluttajille. Markkinatilanne vääristyy ja kuluttaja joutuu maksamaan ylihintaa autonkorjauksesta, kun yllättäviä ongelmia ilmenee. 

Parlamentin mietinnön mukaan toimivin ratkaisu olisi EU:n laajuinen yhteinen matkamittarijärjestelmä ja sitä käyttävien jäsenmaiden sertifiointi. Tällainen järjestelmä on jo olemassa esimerkiksi Belgiassa ja Hollannissa, ja mittareiden väärentäminen on vähentynyt merkittävästi.