Etsi

Emergency banner

Tiedote

Maakuntavaalit järjestettävä pian

– Maakuntavaalit pitää järjestää heti, kun ne on luotettavasti ja asiallisesti järjestettävissä, jotta saadaan valituksi päättäjät tekemään päätökset. Epävarmuudessa oleminen on pk-yrittäjille kaikkein pahinta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Nyt hyvässä vauhdissa oleva uusien maakuntien valmistelu on virkamiestyötä, mutta lopulliset päätökset etenemisestä tekevät vaaleilla valitut maakuntavaltuutetut.

– Jos vaalit viivästyvät pitkälle, vaarana on, että myös uusien maakuntien toiminnan alku viivästyy. Epävarmuus haittaa kaikkia sote-alan ammattilaisia, sekä yrityksissä että julkisella sektorilla, Mäkynen sanoi Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella keskiviikkona.

Mäkynen muistuttaa, että valmistelussa on tärkeä erottaa järjestäjän ja tuottajan rooli.

– Nyt moni valmistelijoista on tuottajapuolelta ja vaarana on, että erottaminen ei toteudu. Siitä seuraa se, että jos yksi tuottaja pääsee valmistelemaan toimintaympäristön, se valmistelee sen isolle liikelaitokselle sopivaksi ja unohtaa, että sote-alalla on myös paljon pieniä yrityksiä.

– Monituottajamalli, jossa palveluita tuottavat pienyritykset, isot yritykset ja julkinen sektori, on maakunnan etu.

Asia käy ilmi muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön huhtikuussa julkistamasta raportista Pienten ja keskisuurten yritysten liiketoimintaedellytykset sosiaali- ja terveysalalla.

Yrittäjien ja kuntien yhteistyö parantunut

Yrittäjien ja kuntien yhteistyö on parantunut viime vuosina. Asia käy ilmi myöhemmin tänään Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella julkaistavasta Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä.

– Ilman kehittyviä yrityksiä kunta kuolee ennen pitkää pois. On hyvä, että kuntapäättäjät miettivät, mitä pitää tehdä, jotta yritykset pärjäävät kunnassa. Ja eivät vain mieti, vaan toteuttavat päätöksiä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

–  Näyttää siltä, että kuntien ja kaupunkien johto eri puolilla Suomea ymmärtää entistä paremmin, mikä merkitys yrittäjillä ja yrityksillä on kunnan työpaikkojen, palveluiden ja verotulojen tuojina.

Yrittäjät korostaa, että pelkkä johdon ja luottamushenkilöiden ymmärrys yrittäjyyden merkityksestä ei riitä: kunnan koko henkilöstö pitää sitouttaa toimimaan kuntastrategian mukaan.

– Me Suomen Yrittäjissä haluamme olla vahvasti kuntapäättäjien tukena, ja siksi tämä Kunnallisjohdon seminaarikin järjestetään joka vuosi. Täällä yrittäjät ja kuntaväki saavat keskustella yhteisistä asioista rauhassa, Pentikäinen sanoo.

Kunnallisjohdon seminaarissa edustaja 250 kunnasta

Suomen Yrittäjien perinteinen Kunnallisjohdon seminaari alkoi keskiviikkona puoliltapäivin Tampere-talossa. Tapahtumaan on ilmoittautunut yli 1200 osallistujaa. Edustettuna on peräti 250 kuntaa. 


Lisätietoja:
puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791,
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944,