Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Sote-uudistuksen eteneminen vähentää epävarmuutta

– On tärkeä asia, että sote-uudistus etenee. Sote-palveluiden järjestämiselle ja tuottamiselle tarvitaan selkeät suuntaviivat, jotta epävarmuus vähenee, palvelut voivat kehittyä sekä yrittäjät uskaltavat investoida ja palkata väkeä alan yrityksiin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Perustusvaliokunta ilmoitti tänään saaneensa päätökseen sosiaali- ja terveyspalvelu- sekä maakuntauudistusta koskevan lausuntonsa. Lakien käsittely jatkuu seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja sen jälkeen eduskunnan suuressa salissa.

Kun järjestämisvastuu saadaan kuntia leveämmille hartioille, paranee samalla järjestäjän neuvotteluvoima suhteessa sosiaali- ja terveyspalvelun tuottajiin. Neuvotteluvoima on nyt ollut monin paikoin täysin päinvastoin.

Valinnanvapaus antaa pienille yrityksille mahdollisuuden tarjota palveluita

Yrittäjien mukaan on myös yrittäjyyden ja terveen kilpailun kannalta hyvä, että järjestäjän ja tuottajan roolit erotetaan, ja asiakkaan valinnanvapautta lisätään.

– Valinnanvapaus on parempi palveluiden järjestämistapa kuin ostopalvelut julkisena hankintana, sillä pienemmän yrityksen on helpompi pysyä mukana. Sote-markkinat ovat keskittyneet liikaa viime vuosina, kun uudistusta on odoteltu, Pentikäinen sanoo.

– Nyt on tärkeää, että lait käsitellään huolellisesti mutta nopeasti, ja viedään suureen saliin vielä tällä vaalikaudella, Pentikäinen jatkaa.

Palvelusetelit laajasti käyttöön

Maakunnissa uudistukseen valmistautuminen on jo varsin pitkällä. Ennen uudistuksen voimaantuloa sote-järjestäjän kannattaa ottaa käyttöön mahdollisimman laajasti palveluseteleitä.

Pentikäisen mukaan se valmistaa yrittäjiä tulevaan ja järjestäjiä valinnanvapauteen. Palveluseteli voitaisiin myös jo siirtymäaikana ottaa velvoittavana käyttöön.

– Sen voi tehdä esimerkiksi siellä, missä asiakas ei nyt pääse hoitotakuuajan kuluessa hoitoon, vammaispalvelulain mukaisissa palveluissa sekä kuntoutuksessa, Pentikäinen esittää.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen @ yrittajat.fi

elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, Suomen Yrittäjät, p. 050 550 3488, satu.grekin @ yrittajat.fi