26.2.2019 klo 11:00
Tiedote

Kysely: Niukka enemmistö helpottaisi ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista 

39 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista pitää helpottaa. – Tämä on huojentava uutinen, sillä työllisyyttä on parannettava, jotta voidaan taata hyvinvointipalvelut jatkossakin, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

39 prosenttia suomalaisista siis helpottaisi ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista. Päinvastaista mieltä on 38 prosenttia ja 23 prosenttia ei osaa sanoa. Tiedot käyvät ilmi Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä mielipidetiedustelusta. Siihen vastasi tammikuun lopussa 1078 suomalaista.

Osaavan työvoiman saaminen on noussut merkittäväksi kasvun esteeksi suomalaisyrityksissä. 44 prosenttia yrittäjistä ilmoitti tuoreessa Pk-yritysbarometrissa, että työvoiman saatavuus rajoittaa jossain määrin yrityksen kasvua. Merkittävä kasvun este työvoiman saatavuus on 14 prosentissa pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

– Työvoiman saantia ei pidä hankaloittaa työvoiman saatavuusharkinnalla. Vaikka alun perin on ollut kyse harmaan talouden vastaisista toimista ja työntekijöiden edunvalvonnasta, harkinnasta on käytännössä muodostunut este pätevien ja halukkaiden työntekijöiden palkkaamiselle, Mika Kuismanen sanoo.

Suomen Yrittäjät vaatii saatavuusharkinnan poistamista ensi vaalikaudelle tähtäävässä Kasva Suomi -tavoiteohjelmassaan.

Jotta maahanmuuttajien palkkaaminen olisi työnantajalle mahdollisimman sujuvaa, pitää työnantajalle tarjota tukea ja tietoa.

– Esimerkiksi korvaukset työantajan järjestämästä perehdytysjaksoista ja kielikoulutuksesta olisivat askeleita oikeaan suuntaan, Kuismanen vinkkaa.

Lisätietoja:

Luen mielipidetiedustelu täältä.

Lue Suomen Yrittäjien tavoitteet tulevalle vaalikaudelle täältä.

pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 050 3560 705, mika.kuismanen @ yrittajat.fi