Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Yrittäjät: Työntekijöitä tarvitaan lisää – keinoja on! 

Etelä-Pohjanmaalla yritykset kärsivät työvoimapulasta. Samaan aikaan parhaassa työiässä olevia ihmisiä on Suomessa miltei puoli miljoonaa työvoiman ulkopuolella. – Jos tätä porukkaa ei saada töihin, työkädet pitää saada muualta, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.    

Etelä-Pohjanmaalla työttömyysaste oli joulukuussa 3,4 prosenttia. Se on laskenut 2,6 prosenttiyksikköä vuodessa. Koko maassa työttömyysaste oli 5,4 prosenttia.   

– Työtä olisi, mutta sopivia tekijöitä ei, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä kiteyttää tilanteen.   

Kuismanen on tiistaina 5.3. Etelä-Pohjanmaalla yrittäjäjärjestön Kasva Suomi -vaalikiertueella.  

Tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan alle puolet pk-yrityksistä sanoo tarjolla olevan riittävästi tarpeitaan vastaavaa osaavaa työvoimaa. Myös alle puolet kokee työvoiman saatavuuden jossain määrin rajoittavaksi esteeksi yrityksen kasvulle ja noin joka kymmenes pitää työvoiman saatavuutta yrityksensä kasvun merkittävänä esteenä.  

– Kun työtä on tarjolla, tekijöitä pitää saada, se on koko maan etu, Kuismanen muistutta.  

Puoli miljoonaa työikäistä työvoiman ulkopuolella  

Kuismanen muistutti, että parhaassa työiässä olevia 25–64-vuotiaita ihmisiä on kokonaan työvoiman ulkopuolella 470 000 eli lähes puoli miljoonaa ihmistä.   

– Kaikkien kannalta on olennaista, että tätä massaa saadaan pienennettyä. Tärkeintä se on näille ihmisille: työn kautta he saavat paremman elintason. Se on tärkeää yrittäjille, jotta yrityksiin saadaan työntekijöitä. Ja se on tärkeää koko kansantaloudelle, kun verotulot lisääntyvät, Kuismanen konkretisoi.   

– Jos tätä porukkaa ei saada töihin, työkädet pitää saada muualta. Kansan niukka enemmistö on tämän jo tajunnut, Kuismanen viittasi viime viikolla julkistettuun mielipidetiedusteluun, jonka mukaan 39 prosenttia suomalaisista kannattaa ulkomaalaisen työvoiman palkkaamisen helpottamista ja 38 prosenttia vastustaa sitä.  

Keinoja on:   

 – Tarvitaan työntekoon kannustava sosiaaliturvan uudistus ja ne rakenteelliset uudistukset, jotka pistävät työvoiman tarjonnan ja kysynnän kohtaamaan. Muuten “kohtaantoa” ei synny, Kuismanen summaa.  

   

Lisätietoa:  

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen, p. 050 356 0705 

Katso Kasva Suomi -bussikiertueen aikataulu täältä

Lue Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalitavoitteet täältä.