Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Kysely: Puolet kansasta valmis siihen, että ansiosidonnainen työttömyysturva koskisi kaikkia työntekijöitä

48 prosenttia kansasta haluaa, että ansiosidonnainen työttömyysturva ulotetaan koskemaan kaikkia palkansaajia, ei vain työttömyyskassojen jäseniä. Vain 28 prosenttia vastustaa. – On kysymys oikeudenmukaisuudesta. Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille, ei vain kassojen jäsenille, koska kaikki myös sitä rahoittavat, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

– Eduskunnan pitää korjata ensi vaalikaudella tämä epäreiluus. Sitä ei voi jättää työmarkkinaosapuolille. Korjauksella on vahva kansalaisten tuki, Pentikäinen korostaa. 

Tiedot käyvät ilmi Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä mielipidetiedustelusta, johon vastasi alkuvuodesta 1078 suomalaista. Aineisto edustaa maamme 18–79 -vuotiasta väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.   

Jopa kaksi kolmesta ammattiliittojen jäsenistä kertoo (Kantar TNS, 2018) kuuluvansa liittoon siksi, että he luulevat saavansa sitä kautta ansiosidonnaisen työttömyysturvan, jos joutuvat työttömiksi.   

– Liiton jäsenyys ja ansiosidonnainen työttömyysturva eivät enää liity toisiinsa. Tämä on suuri väärinkäsitys, jota jostain syystä ei edes haluta oikoa. Ansiosidonnaisen tuo kassan jäsenyys, ei liiton, Mikael Pentikäinen muistuttaa.   

Väärä käsitys vääristää työelämän säätelyä  

 Mitä väliä tällä on? Paljon, sanoo Pentikäinen.  

– Väärinkäsityksellä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja ammattiliittojäsenyyden yhteydestä on vakavia vaikutuksia. Se on johtanut työmarkkinajärjestöjen ylivaltaan, ja siksi moni työmarkkinauudistus on jäänyt tekemättä ja työllisyysasteemme on heikko.   

 – Ay-toiminta kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, mutta sitä kannattaa harjoittaa kestävin perustein, Pentikäinen sanoo.  

20 maakunnan ja yli sadan tapahtuman kiertue puolivälissä  

Pentikäinen nosti ansiosidonnaisen työttömyysturvan esiin Hämeessä, jossa hän osallistui yrittäjäjärjestön Kasva Suomi -vaalikiertueeseen. Takana on jo 10 maakuntaa ja kymmeniä tapahtumia. Kiertuetapahtumien järjestämisestä vastaavat Suomen Yrittäjien aluejärjestöt.   

–  Eduskuntavaalit ovat yrittäjäjärjestölle yhtä tärkeät kuin olympialaiset huippu-urheilijoille. Kiertueella jututetaan yrittäjiä, eduskuntavaaliehdokkaita ja äänestäjiä yrittäjille tärkeistä asioista. Kerromme, miksi yrittäjien toimintaedellytyksiä kannattaa parantaa, Pentikäinen sanoo.   

– Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat ovat tervetulleita mukaan kiertuebussin kyytiin!   

 

Lisätietoja:   
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, p. 040 504 1944  

Tutustu Kantar TNS:n tekemään mielipidetiedusteluun täältä

Katso Kasva Suomi -bussikiertueen aikataulu täältä.

Lue Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -tavoitteet tulevalle vaalikaudelle täältä.