Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Etsi

Tiedote

Kysely: Yli puolet valmiita sopimaan sunnuntaikorvauksista

58 prosenttia suomalaisista on valmiita siihen, että työntekijä ja työnantaja voivat sopia sunnuntaikorvauksista keskenään, jos molemmat niin haluavat. – Tämä rohkaisee päättäjiä vapauttamaan sopimista, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.  

Laki vaatii, että sunnuntaina tehtävästä työstä pitää maksaa kaksinkertainen palkka arkityöhön verrattuna. Se estää monia yrittäjiä pitämästä firmaa auki sunnuntaisin, sillä päivä saattaa niin helposti mennä tappiolle. Sitä ei pienyrityksen kassa välttämättä kestä. 

– Sunnuntaisin näkee paljon ulkomaalaisia viikonlopputuristeja repimässä turhaan ravintoloiden ovenkahvoja, kun harva ravintola voi olla auki taloudellisista syistä sunnuntaisin suurten kulujen vuoksi, Makkula sanoo. 

Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemä mielipidetiedustelu siis paljastaa, että 58 prosenttia kansasta on valmis siihen, että työntekijät ja työnantaja voisivat sopia sunnuntaikorvausten maksamisesta keskenään. 28 prosenttia vastaajista vastusti ajatusta ja 14 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.  

– Selkeä tulos osoittaa, että muutokseen ollaan valmiita. Työlainsäädäntöä kannattaa joustavoittaa. Esitämme Kasva Suomi -tavoiteohjelmassamme, että vaalien jälkeen valittavan eduskunnan ja hallituksen kannattaa tarttua asiaan. Se olisi yksi keino parantaa työllisyyttä, kun yrittäjillä olisi varaa tarjota työtunteja myös sunnuntaisin. 

Näin kysyttiin

Aineisto kerättiin 25.–31.1. 2019 välisenä aikana Gallup Kanavalla. Tutkimusta varten kerättiin 1078 haastattelua. Aineisto edustaa maamme 18–79-vuotiasta väestöä pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.Tilastollinen virhemarginaali on 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.


Lisätietoja:  

Katso Kantar TNS:n tekemän mielipidetiedustelun tulokset tästä.  

työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula @ yrittajat.fi 

Lue Suomen Yrittäjien vaalitavoitteet täältä.