Etsi

Tiedote

Eduskuntaan 34 yrittäjätaustaista kansanedustajaa – ”Vastuullinen poliitikko ei syö Suomen kasvun eväitä”

Perussuomalaiset nousivat suurimmaksi yrittäjäpuolueeksi. Enemmistö yrittäjäedustajista on miehiä. Yrittäjäjärjestö muistuttaa tuoreita kansanedustajia, että valtion talous on laitettava kuntoon ennen kuin hintavat vaalilupaukset voidaan toteuttaa.

Eduskuntavaaleissa tuli valituksi ainakin 34 yrittäjätaustaista edustajaa. Se on 17 prosenttia kaikista kansanedustajista.

Perussuomalaiset nousivat suurimmaksi yrittäjäpuolueeksi. Puolueesta valittiin eduskuntaan 15 yrittäjäkansanedustajaa. Toiseksi suurin puolue on keskusta kahdeksalla yrittäjäedustajallaan. Kokoomuksen riveissä on viisi yrittäjää.

Valituista yrittäjätaustaisista kansanedustajista 27 on miehiä ja seitsemän naisia.

Työnsä päättävässä eduskunnassa oli 47 yrittäjäedustajaa.

– Yrittäjäedustajien määrä laski, mutta on edelleen hyvä. Tällä porukalla yrittäjien äänen pitäisi kuulua eduskunnassa. Lisäksi on paljon edustajia, jotka eivät ole yrittäjiä mutta joilla on erittäin hyvä yrittäjyyden tuntemus, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi.

Eduskuntavaaleissa oli ehdolla 447 yrittäjätaustaista ehdokasta eli 18,1 prosenttia ehdokkaista.

”Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat”

Pentikäinen ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja, koska puolueiden linjaerot olivat vaalikeskustelussa suuret eikä yksikään puolue ole selkeästi muita vahvempi.

– Tulos ennakoi myös hyvin vaikeaa hallituskautta, sillä tulosten ja vaalikeskustelun perusteella on vaikea rakentaa hallitus, jolla on vahva sisäinen koheesio, Pentikäinen sanoo.

– Aika näyttää, mitä tulos tarkoittaa yrittäjille ja yrittäjyydelle. Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat ja hyväksyä se, että taloudella on reunaehtonsa. Ensin pitää saada talous kuntoon, ja sitten toteuttaa vaalilupauksia. Olennaista on tehdä sellaista työpolitiikkaa, joka nostaa työllisyysastetta ja työtunteja, Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Pentikäinen toivoo tulevan hallituksen ja sen ohjelman rakentajien ymmärtävän, että kasvu syntyy vain yrittäjien riskinoton kautta. Jos riskinotosta rangaistaan eikä palkita, se näkyy nopeasti investoinneissa ja työpaikoissa.

– Siksi vastuullinen poliitikko ei syö Suomen kasvun eväitä, Pentikäinen painottaa.

 – Monet yrittäjät seuraavat nyt poliittista elämää jalka jarrulla tai ainakin jarrun liepeillä. Ennen uusia investointeja ja rekrytointeja halutaan nähdä, mitä hallitus aikoo tehdä yrittäjille. Maltti on nyt valttia. Yrittäjän kannattaa tarkkailla ja sitten vasta vetää johtopäätöksiä, jos siihen on aihetta, hän jatkaa.

Pentikäisen mukaan on hyvä muistaa, että hallitusohjelma voi olla myös myönteinen yllätys.

– Yrittäjäjärjestö tekee kovasti työtä sen puolesta, että yrittäjille olisi tarjolla muutakin kuin kiviä reppuun, Pentikäinen sanoo.

 

 

Lisätiedot: toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944 /

 

Tiedotetta päivitetty 3.5.2019, yrittäjäedustajien määrä muutettu 33:sta 34:ään.