Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Kysely: 84 prosenttia yrittäjistä haluaa lisää sopimista työpaikoilla

Tiedotejulkaistavissa 21.5.201984 prosenttia yrittäjistä on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi saada yhdessä sopia asioista toisin kuin työehtosopimuksessa, kertoo tuore Yrittäjägallup. 

Kysymykseen ”Pitäisikö Suomessa olla lakisääteinen toisin sopimisen oikeus eli työpaikoilla mahdollisuus sopia yhdessä työehtosopimuksista poiketen?” vastasi kyllä 84 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä.

Eri mieltä oli kahdeksan prosenttia vastaajista, ja yhdeksän prosenttia ei ottanut asiaan kantaa. 

– Yrittäjien viesti on selkeä: paikallista sopimista pitää lisätä sekä työehtospimus- että lakimuutoksin. Se on tärkeää työpaikkojen ja yritysten kilpailukyvyn takia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Yrittäjägallupin teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Kyselyyn vastasi 1078 yrittäjää.

Työehtosopimuksissa liian vähän mahdollisuuksia työaikajoustoihin

Niistä vastaajista, jotka noudattavat työehtosopimuksia, puolet on sitä mieltä, että työehtosopimus ei anna riittäviä mahdollisuuksia työaikajoustoihin.

35 prosenttia taas oli tyytyväinen työehtosopimuksen mahdollistamiin työaikajoustoihin ja 15 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

– Työpaikkasopimisen tarpeet kohdistuvat usein nimenomaan työaikoihin. Kyse on siitä, että yhdessä haetaan yritykselle ja työntekijöille sopivat ratkaisut. Näin tuottavuus ja työhyvinvointi paranevat, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

– Yrittäjien vastaukset osoittavat, että sopimiselle on valitettavasti vielä liian vähän mahdollisuuksia.

Näin kysyttiin

  • Suomen Yrittäjien Kantar TNS -tutkimusyhtiöllä teettämään Yrittäjägallupiin vastasi 1078 yrittäjää, Suomen Yrittäjien jäsenien lisäksi Gallup Forum -yrittäjäpanelisteja sekä LeadDesk-yritystietokannasta poimittuja yrittäjiä.   
  • Yhdistetty, eri lähteistä kerätty aineisto vastaa henkilöluokan ja toimialan perusteella varsin hyvin perusjoukkoaan ja näin tulokset voi yleistää edustamaan suomalaisia pk-yrityksiä.
  • Tiedot kerättiin toukokuun 2019 ensimmäisellä ja toisella viikolla. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 % -yksikköä.

 

Lisätietoja

Yrittäjägallup: Paikallinen sopiminen 

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen @ yrittajat.fi
työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula @ yrittajat.fi