Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Opas auttaa yrityksiä menestymään julkisissa hankinnoissa

Julkisissa hankinnoissa on tarjolla kauppaa vuodessa arviolta noin 35 miljardin euron edestä Suomessa. Suomen Yrittäjät julkaisi hankintaoppaan yrittäjälle ja yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita käymään kauppaa julkisen sektorin kanssa.

Yrityksille bisnestä hankinnoista -opas auttaa yrittäjän alkuun, kertoo perusasiat ja antaa vinkit tarjouspyynnön jättämiseksi. Opas sopii hyvin sellaiselle yrittäjälle, joka ei ole vielä tarjonnut julkiselle puolelle.  

– Hankinnat on toteutettava niin, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät osallistumaan kilpailuihin. Lainsäädäntö huomioi pk-yritykset, mutta lain suomia mahdollisuuksia on laitettava toimeksi muun muassa kunnissa ja kuntayhtymissä, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.  

Julkisissa hankinnoissa on tarjolla kauppaa vuodessa arviolta noin 35 miljardin euron edestä Suomessa. Näistä merkittävä osa on tarjolla rakennus- ja sosiaali- ja terveysalalla. 

Kujalan mukaan pk-yrityksille on tärkeää, että hankintoja ei tehdä turhan isoina kokonaisuuksina ja että hankinnoille valitaan monta toimittajaa. 

– On hankkijana sitten kunta tai valtio julkisen sektorin on kannettava vastuunsa markkinoiden toimivuudesta, eikä tuijotettava vain hetkellisiä euromääräisiä pikavoittoja.  

Tarjolla käytännöllistä perustietoa julkisista hankinnoista 

Suomen Yrittäjien Yrityksille bisnestä hankinnoista -opas on käyttökelpoinen erityisesti pk-yrittäjälle, joka ei ole aiemmin tarjonnut julkiselle puolelle.  

Sähköisesti ladattava hankintaopas auttaa yrittäjän alkuun, kertoo perusasiat ja antaa vinkit tarjouspyynnön jättämiseksi. Opas soveltuu myös mille tahansa pk-yritykselle julkisten hankintojen käsikirjaksi. 

– Kannustamme pk-yrityksiä käymään kauppaa entistä rohkeammin julkisen sektorin kanssa. Samalla julkisen puolen on ymmärrettävä hankinnat alueellisen elinvoiman edistäjinä. Onnistuessaan hankinnat vahvistavat paikallista työllisyyttä ja yrittäjyyttä, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala sanoo. 

– Julkisessa asiakkaassa on yritykselle monia etuja. Julkinen sektori on yleensä luotettava ja vakaa kumppani. Julkinen asiakas on myös yritykselle arvokas meriitti niin kotimaassa kuin erityisesti kansainvälistyessä.    

Opas kertoo muun muassa sen, mikä on julkinen hankinta, mistä tarjouspyynnöt löytyvät ja ratkaiseeko hinta kilpailutuksen voittajan.  

– Opas antaa myös vinkit julkaisemattomien tarjouspyyntöjen ennakoimiseksi. Tiivis opas antaa askel askeleelta neuvot tarjouspyynnön laatimiseksi ja kertoo niksit sudenkuoppien välttämiseksi, Tikkala kertoo.  

Lataa maksuton Yrityksille bisnestä hankinnoista -opas: https://julkisethankinnat.yrittajat.fi/ 


Lisätietoja: 
elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala, Suomen Yrittäjät, p. 046 9234386, janika.tikkala @ yrittajat.fi