16.3.2021 klo 07:47
Tiedote

Yrittäjägallup: Yleisen vetovoiman lisääminen ja ripeä lupakäsittely kunnan parhaat keinot tukea yrittäjyyttä

Yleisen vetovoiman lisääminen ja ripeä lupakäsittely ovat yrittäjien mielestä kunnan tehokkaimmat tavat tukea yrittäjyyttä, kertoo Yrittäjägallup.

Kuntavaalivuonna on olennaista keskustella kuntien tavoista tukea yrittäjyyttä. Kantar kysyi asiasta yrittäjiltä Yrittäjägallupilla, johon vastasi 1114 yrittäjää. Yrittäjien selkeä suosikki on kunnan yleisen vetovoiman lisääminen (57 %). Kysymykseen sai valita useamman vaihtoehdon.

– Tulevien päättäjien pitää nähdä, mikä oikeasti lisää elinvoimaa juuri omassa kunnassa, ja panostaa siihen, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala huomauttaa.

Uudet valtuustot valitaan kuntavaleissa, jotka siirretään huonon koronatilanteen vuoksi huhtikuulta kesäkuulle.

Yhtä selkeä kakkonen on ripeä lupakäsittely (45 %).

– Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä suurempi suhteellisesti on taakka, joka kertyy luvista, ilmoituksista ja muista toimenpiteistä. Yrittäjät toivovat, että kunta-asiat saisi hoidetuksi verkossa ajasta ja paikasta riippumatta, Kujala huomauttaa.

Yli 90 prosenttia Suomessa toimivista yrityksistä on alle kymmenen työntekijän mikroyrityksiä.

Suora rahallinen tuki yrityksille mahdollista vain poikkeustilanteessa

32 prosenttia yrityksistä pitää suoraa rahallista tukea kunnan tärkeänä keinona tukea yrittäjyyttä. Anssi Kujala arvelee, että jos ei olisi koronakriisi, osuus olisi paljon pienempi.

Suora rahallinen tuki on mahdollista vain poikkeusoloissa, hän huomauttaa.

Seuraavaksi tärkeimpiä yrittäjyyden tukemisen keinoja yrittäjien mielestä ovat matala kiinteistövero (25 %), nopea kaavoitus (21 %), laadukkaat koulut (20 %), toimiva päivähoito (16 %), hyvät harrastusmahdollisuudet (10 %) ja kohtuullinen talous- ja jäteveden hinta (9 %).

– Kaikki kunnan päätökset vaikuttavat sen elinvoimaan ja lähes kaikki yrityksiin. Päätöksenteon yrityslähtöisyys on tärkein elinkeinopolitiikan osa-alue kunnassa. Kuntien kannattaa arvioida päätöstensä vaikutukset yrityksiin järjestelmällisesti, osana päätösvalmistelua, Kujala summaa.

Näin kysyttiin

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
  • Kyselyyn vastasi 1114 pk-yrityksen edustajaa.
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
  • Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
  • Tiedot kerättiin 17.2.–24.2.2021.

Lisätietoja: Yrittäjägallup kunnan keinoista tukea yrittäjyyttä.

varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala @ yrittajat.fi