Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Yrittäjägallup: Joka kymmenes yritys hyötynyt kotitalousvähennyksestä 

Yrittäjät uskovat laajalti, että kotitalousvähennys on vähentänyt harmaata taloutta. Yrityksistä 11 prosenttia kertoo hyötyneensä vähennyksestä, Yrittäjägallup kertoo.

– Tulokset kertovat, että yrittäjien parissa vähennyksellä on tärkeä rooli, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Yrittäjistä 43 prosenttia arvioi, että kotitalousvähennys on vähentänyt harmaata taloutta. 19 prosenttia arvioi, ettei näin ole tapahtunut. 39 prosenttia ei osaa sanoa. 

Mitä suurempi yritys on kyseessä, sitä vahvemmin nähdään kotitalousvähennyksen harmaata taloutta vähentävä vaikutus. 

Vähennyksen työllisyyttä lisäävän vaikutuksen näkee 32 prosenttia yrittäjistä. 46 prosenttia arvioi, ettei vähennys ole lisännyt työllisyyttä. Eniten vähennyksen työllisyyttä lisäävää vaikutusta nähdään rakentamisen toimialalla. 

Yrityksistä yksitoista prosenttia on hyötynyt kotitalousvähennyksestä. Erityisen paljon vähennys on hyödyttänyt rakentamisen toimialalla, jossa 38 prosenttia yrityksistä kertoo hyötyneensä siitä. Vähiten hyötyjiä on kaupan alalla. 

 – Yksitoista prosenttia on merkittävä määrä, noin 30000 yritystä. On selvää, että vähennys on vaikuttava työkalu, Pentikäinen arvioi. 

Kotitalousvähennystä kannattaa laajentaa 

Yrittäjät esittää hallituksen puoliväliriiheen, että kotitalousvähennystä laajennetaan. Vähennyksen enimmäismäärää pitäisi nostaa 3000 euroon ja vähennykseen oikeuttavaa osuutta työkorvauksista 50 prosenttiin ja palkoista 20 prosenttiin. 

– Kotitalousvähennys on hyvä työkalu tukea talouden ja työllisyyden toipumista koronakriisin jälkeen. Siksi nyt on erinomainen hetki laajentaa vähennystä, Pentikäinen sanoo. 

Näin kysyttiin 

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1114 pk-yrityksen edustajaa.  Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.   Tiedot kerättiin 17.2.–24.2.2021.  

    

Lisätietoja:  

Yrittäjägallupin tulos kotitalousvähennyksestä >>

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944,