Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Yrittäjägallup: Vain kaksi prosenttia yrityksistä haluaa sopia paikallisesti luottamusmiehen kanssa 

– Tutkimus osoittaa, että yrityksissä halutaan sopia eniten koko henkilöstön kanssa. Isoissa yrityksissä myös koko henkilöstöä edustava luottamusvaltuutettu nousee vahvaan rooliin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä kommentoi. 

Mieluiten yrittäjät sopisivat koko henkilöstönsä kanssa: selvästi yli 80 prosenttia alle 10 henkilöä työllistävistä yrittäjistä haluaisi sopia koko henkilöstön kanssa. Näitä alle 10 työntekijän mikroyrityksiä on yli voimainen valtaosa Suomen työnantajayrityksistä. Tiedot käyvät ilmi Kantarin Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä Yrittäjägallupista, johon vastasi 1120 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa. 

Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä hallituksen on määrä päättää ensi viikolla puoliväliriihessään, miten se lisää työllisyyttä.  

Edustusjärjestelmä astuu kuvaan ja rooli vahvistuu, kun yrityskoko kasvaa: 30 prosenttia yli kymmenen henkeä työllistävistä haluaa sopia koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun kanssa.  

Ammattiliiton jäseniä edustavan luottamusmiehen kanssa haluaa sopia vain kaksi prosenttia eli ei juuri kukaan. Tilanne on sama sekä työnantajaliittoihin kuuluvissa että niihin kuulumattomissa yrityksissä.  

– Toivon, että tämä herättää ammattiliitot pohtimaan, miksi luottamusmiesjärjestelmä on niin vastenmielinen yrityksille, Pentikäinen sanoo. 

– Tämä osoittaa vannoutuneimmallekin liiton miehelle, että luottamusmiespakon laajentaminen on kuollut ajatus eikä saa yrityksistä vastakaikua. 

Tuottavuus ja työllisyys paranisivat työpaikkasopimista lisäämällä 

Yrittäjät uskovat vahvasti, että paikallisella sopimisella voidaan parantaa tuottavuutta (80 %), turvata työpaikkoja (70 %) ja luoda uusia työpaikkoja (69 %). 

– Kun näin on, on vaikea keksiä yhtään järkisyytä siihen, miksi sitä ei haluta voimakkaasti edistää, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo. 

Helppoa sopiminen ei toki ole: 47 prosenttia yrittäjistä ei pidä työpaikkasopimista yksinkertaisena. Mitä isompi yritys, sitä hankalammaksi paikallinen sopiminen koetaan.  

– Työnantajaliittojen jäsenet kokevat sen hankalampana kuin ei-jäsenet, mitä selittänee yrityskoko, Makkula arvioi. 

Työajoista halutaan sopia eniten 

Selvästi eniten halutaan sopia työajoista (63 %). Sen jälkeen tulee palkkaan liittyviä asioita, kuten tulos- ja bonuspalkkiot (54 %) ja palkan korotukset (51 %). 

Eniten tarvetta työpaikkasopimiselle on teollisuudessa ja yli kymmenen hengen yrityksissä. Kaupan alalla korostuu tarve sopia tauoista ja sunnuntaikorvauksista.  

Näin kysyttiin 

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. 
  • Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa.   
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. 
  • Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä. 
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.   
  • Tiedot kerättiin 19.3.–24.3.2021.  


Lisätietoja:   

Tutustu Yrittäjägallupiin työpaikkasopimisesta.

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944,  
työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472,