Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Yrittäjät elpymisrahoista: paketti jää teholtaan puolitiehen

Plussaa: panostukset energiatehokkuuden parantamiseen, digitalisaatioon ja t&k-panostuksiin. Miinusta: edelleen hajanainen ohjelma, osalla kokonaisuuksista minimaalinen vaikutus kasvuun. Näin kommentoi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen Kestävän kasvun ohjelmaa.

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään tiedon siitä, että Suomen kestävän kasvun ohjelman ensimmäiset uudistukset ja investoinnit käynnistyvät jo kuluvana vuonna.

– Paketti jää teholtaan puolitiehen, sillä siitä ei saada irti kaikkea mitä pitäisi, Mika Kuismanen arvioi kokonaisuutta.

– Ohjelmassa on paljon hyvää: esimerkiksi panostukset energiatehokkuuden parantamiseen, digitalisaatioon ja tutkimus- ja tuotekehityspanostuksiin, hän sanoo.

– Ne luovat uutta työtä ja mahdollistavat tuottavuuden parantumisen ja sitä kautta talouskasvun vauhdittumisen. Oikein kohdennettuna ne antavat merkittävän mahdollisuuden suomalaisille yrityksille.

Kuismasen mukaan ohjelma on kuitenkin edelleen hajanainen ja koostuu liian pienistä osakokonaisuuksista.

– Siinä on myös asiakokonaisuuksia, joiden kasvuvaikutus jäänee minimaaliseksi.

Työllisyys paranee vain vähän, sillä rakenteisiin ei puututa

Yrittäjien mukaan myös osaamiseen panostaminen on tervetullutta.

– Työllisyyden parantamiseen kohdennettujen rahojen vaikuttavuus jää kuitenkin pieneksi, koska ne eivät muuta työmarkkinoidemme rakenteita. Vanhentuneet rakenteet ovat todellinen syy alhaiseen työllisyysasteeseen, Kuismanen huomauttaa.

– On myös kysyttävä, onko kustannustehokasta suunnata elpymisrahoja tässä mittakaavassa erinäisiin sosiaali- ja terveyspalveluhankkeisiin. Näitä rahoja olisi voitu suunnata enemmän vihreän siirtymän laariin ja siellä eritoten rakennusten lämmitysjärjestelmien uudistamiseen ja uuden energiateknologian käyttöönottoon.


Lisätietoja: 
pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 0503560705,