11.6.2021 klo 19:50
Tiedote

Yrittäjät erittäin kriittisiä hallituksen talouslinjauksia kohtaan 

Enemmän työmarkkinauudistuksia, paluu menokehyksiin, Suomi velkaantuu liikaa. Siinä on yrittäjien palaute hallitukselle, kertoo Yrittäjägallup. – Viesti on selvä: velkapolitiikasta pitää siirtyä uudistus- ja kasvupolitiikkaan. Seuraava mahdollisuus tehdä kunnon korjausliike on syksyn budjettiriihessä, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjiltä heidän mielipiteitään talouspolitiikkaan liittyvistä asioista.

Yrittäjillä oli erittäin vahvat mielipiteet: 74 prosenttia vastaajista kaipasi enemmän työmarkkinauudistuksia, 72 prosenttia vaatii hallitusta pysymään sovituissa menokehyksissä 2023 ja 71 prosentin mielestä Suomi ottaa tällä vaalikaudella liikaa velkaa.

– Kritiikki kasvaa yrityskoon myötä. Varsinkin isojen työnantajayritysten yrittäjät ovat erittäin kriittisiä hallituksen talouslinjaa kohtaan, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät kannattavat työttömyysturvan uudistamista

Myös työttömyysturvauudistus saa yrittäjävastaajilta vahvan kannatuksen: 63 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että työttömyysturvaa pitäisi lyhentää tai porrastaa tai sen ehtoja kiristää.

– Yrittäjät tietävät kokemuksensa kautta, että nykymalli ei kannusta riittävästi töihin. Uudistusta ei pidä lykätä. Se on tehtävä oikeudenmukaisesti siten, että lasku ei lankea heille, joiden työmarkkina-asema on haurain, Pentikäinen sanoo.

Työllisyyspalveluiden siirto kunnille hämmentää yrittäjiä

Yrittäjiltä kysyttiin myös, pitävätkö he hyvänä sitä, että työllisyyspalvelut siirretään TE-toimistoista eli valtiolta kuntien vastuulle. 19 prosenttia kannatti uudistusta ja 32 prosenttia vastusti. 49 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa.

– Uudistukseen liittyy paljon epävarmuutta ja -tietoisuutta. Yrittäjät eivät ymmärrä, miten hallinnollisen muutoksen kautta syntyy kuin taikatempulla tuhansia työpaikkoja, Pentikäinen tulkitsee.

Lähes puolet pitäisi yhteisöverotuksen rakennemuutosta hyvänä

Lähes puolet (48 %) vastaajista kannatti yhteisöverotuksen rakennemuutosta, joka eriyttäisi yhtiöön jätetyn voiton ja yhtiöstä ulos maksetun voiton yhteisöverokannat. Hallitus on päättänyt selvittää asiaa.

– Selvitys on paikallaan. Moni yrittäjä suhtautuu asiaan kriittisesti, erityisesti suurempien työnantajien keskuudessa, Pentikäinen muistuttaa.

Yrittäjistä 13 prosenttia kertoo, että hallituksen jatkama kone- ja laiteinvestointien tuplapoisto lisää investointeja.

EU:n elpymisvälineelle enemmän tukea kuin vastustusta

EU:n elpymisväline kohtaa yrittäjien parissa selvästi enemmän kannatusta kuin vastustusta. Lähes puolet (46 %) yrittäjistä on sitä mieltä, että esitys pitikin hyväksyä eduskunnassa. Eri mieltä oli 30 prosenttia ja neljännes ei osannut sanoa.

– Uskomme, että paketti lisää vakautta Eurooppaan ja luo kasvulle edellytyksiä. Se jakoi poliittisesti myös yrittäjiä mutta nyt on aika katsoa eteenpäin, Pentikäinen sanoo.

Näin kysyttiin

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

  • Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa.
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
  • Yrittäjägallup ei ole Suomen Yrittäjien jäsenkysely, vaan otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
  • Tiedot kerättiin 6.5.–14.5.2021.

Lisätietoja:

Tutustu Yrittäjägallupin tuloksiin siitä, mitä yrittäjät ajattelevat hallituksen talouspolitiikasta.

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi