Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Yrittäjiltä vahva tuki vastuullisuusajattelulle

Yrittäjät ottavat vahvasti huomioon vastuullisuusajattelun toiminnassaan. 86 prosenttia yrittäjistä sanoo, että yritys huomioi vastuullisuusajattelun, Yrittäjägallup kertoo. ”Yrittäjyys on vastuun ottamista ja kantamista. Vastuullisuusajattelu on yrittäjyyden ytimessä”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä kommentoi.

Kantar selvitti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjien näkemyksiä vastuullisuuteen ja ilmastopolitiikkaan elokuussa. Tutkimukseen haastateltiin 1040 yrittäjää ja yritysten edustajaa. Virhemarginaali on +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Yrittäjät näkevät vastuullisuusajattelun laajasti. Useimmin mainittuja vastuullisuustekoja ovat verojen maksaminen, lakien ja sopimusten noudattaminen, asiakkaiden hyvä palvelu, vastuun kantaminen ympäristöstä sekä huolehtiminen henkilöstön hyvinvoinnista.

”Hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen, työllistäminen ja huolehtiminen oman henkilöstön hyvinvoinnista ja ympäristöstä ovat merkittäviä yrittäjien vastuullisuustekoja”, Pentikäinen sanoo.

Yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä nousevat esille useimmin verojen maksaminen yhteiskunnalle, lakien ja sopimusten noudattaminen, huolehtiminen henkilöstön hyvinvoinnista, työllistäminen sekä hyvä asiakkaiden palvelu. Teollisuudessa korostuvat myös vastuu ympäristöstä, kannattavuus sekä tuoteturvallisuuden varmistaminen.

Suomen Yrittäjien jäsenet korostavat vastuullisuustekoja selvästi enemmän kuin yritykset, jotka eivät kuulu järjestöön. ”Yrittäjäjärjestöön kuuluminen on myös vastuullisuusteko. Se kertoo halusta vaikuttaa yrittäjyyden olosuhteisiin”, Pentikäinen sanoo.

Ilmastotoimilla yrittäjien kannatus

Monilla ilmastotoimilla on vahva yrittäjien tuki. Ilmastotoimet saavat vahvinta tukea pääkaupunkiseudulla. ”Yritysten toimintaympäristö ja haasteet ovat vähän erilaisia eri puolilla maata. Se näkyy tuloksissa”, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjistä 65 prosenttia tukee EU:n ulkopuolisille tuotteille hiilimaksuja. Tällä on vahvin tuki eniten työllistävissä yrityksissä. 64 prosenttia kertoo kannattavansa EU:n tavoitetta alentaa päästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 54 prosenttia on valmis siihen, että meriliikenne otetaan päästökaupan piiriin.

Vain 22 prosenttia kannattaa sitä, että EU antaa jäsenmailleen ohjeita metsätalouteen. Lähes puolet vastustaa sitä, että EU:ssa vaaditaan uusien henkilö- ja pakettiautojen päästöttömyyttä 2035.

Meriliikenteelle saatava erityiskohtelu

Yrittäjät vaativat laajalti, että Suomen meriliikenne saa erityiskohtelun jääolojen vuoksi. Yrittäjistä 70 prosenttia on Suomen erityiskohtelun kannalla. Erityisen vahvaa erityiskohtelun tuki on teollisuudessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa.

”Suomi on etäällä keskeisistä markkinoista ja riippuvainen meriliikenteestä. Siksi on selvää, että yrittäjät haluavat varmistaa kuljetusten kilpailukyvyn”, Pentikäinen sanoo.

Lue lisää yrittäjägallupista täältä.

 

Lisätietoja:                         

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 0405041944,