Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Four Seasons Fish - Marja Blanck-Haga ja Joni Haga

Kahden sukupolven kalasavustamo

Siuntiossa Rannikkotien varrella sijaitsevassa kalasavustamossa on harvinaisen sydämellinen vastaanotto. Kaikesta huomaa, että täällä asiakasta arvostetaan.
– Yrittäjyys lähtee halusta, siinä pitää olla sydämellä mukana, Marja Blanck-Haga, toinen Four Seasons Fishin omistajista, kertoo. Toinen omistaja, Marjan poika Joni, näyttää olevan samaa mieltä.
– Myyjän pitää välittää asiakkaasta ja uskaltaa kysyä, mitä asiakas haluaa. Myyjän on myös osattava välittää ammattitaitoaan ja kertoa ruuasta.

Vuosituhannen vaihteessa perustettu kalasavustamo on tunnettu paitsi palvelusta myös laajasta ja laadukkaasta valikoimasta. Asiakkaat tulevat erikoisuuksien, catering-tyyppisten kalavatien ja teemaviikkojen perässä pitkienkin matkojen päästä, ja lapsena vanhempiensa kera savustamossa käyneet poikkeavat nyt omien lastensa kanssa. Maineen saavuttaminen on kuitenkin vaatinut paljon työtä.

Myönteinen palaute antoi draivia

Kumpikaan omistajista ei alun perin aikonut kalasavustamoyrittäjäksi. Marja kertoo opiskelleensa nuorena laitostalouden emännäksi. Niistä hommista hän päätyi pitämään ensin huoltoaseman kahvilaa ja sitten golfravintolaa. Tilaisuus kalasavustamon ostamiseen tuli, kun eräs golfravintolan asiakas aikoi muuttaa ulkomaille ja myydä perustamansa yrityksen.

– Tilaisuus kuulosti mukavalta, sillä mies oli haaveillut, että kalanjalostuslaitoksen kun saisi. Syksyn ajan pyöritimme kalasavustamoa ja ravintolaa rinnakkain, mutta kun jouluna myynti nousi 3000 markkaan, mies sanoi, että voimme luopua golfpaikasta.

Asiakkaiden luottamuksen voittaminen vei pitkään. Valikoiman piti olla runsas, jotta se houkutteli asiakkaita, mutta kun asiakkaat epäröivät ostaa, jäi paljon pois heitettävää.
– Yrityksen menestyksen luominen vaati todella paljon uskoa. Piti jaksaa puhua tuotteista ja olla ystävällinen ja kiinnostunut, Marja muistelee. Lopulta asiakkaat alkoivat luottaa tuotteisiin ja tulla takaisin.

Perheen poika Joni oli pyörinyt golfravintolassa alusta saakka.
– Katsoin, kun vanhemmat tekivät sitä hommaa, ja totesin, etten halunnut ravintola-alalle tai yrittäjäksi. 2000-luvun alkupuolella opiskelin ammattikorkeakoulussa ohjelmointitekniikkaa, mutta kävin auttelemassa kalasavustamossa iltaisin ja viikonloppuisin. Lopulta tulin vähäksi aikaa töihin, ja pikkuhiljaa siirryin tiskin taakse. Huomasin, että tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Sain asiakkailta myönteistä palautetta, ja se antoi draivia jatkaa. Vuonna 2009 laitoin äidin kanssa yrityksen puoliksi, Joni kertoo.

Yrittäjäksi oppii kokemuksen kautta

Joni alkoi hoitaa tukkuasiakas- ja konsulenttipuolta. Tuotevalikoima kasvoi, ja tukkuasiakkaita tuli jatkuvasti lisää. Helsinkiin oli perustettu liike, joka ei kuitenkaan kannattanut, sillä asiakaskunta oli rajallinen ja keskiostokset pieniä.
– Viitisen vuotta sitten tuntui, että asiat menivät vaikeiksi, eivätkä pysyneet hanskassa. Jotain piti karsia, joten päätimme keskittyä myymälään ja muutamaan tukkuasiakkaaseen. Henkilökunta tietysti pelästyi päätöstä, mutta niin toiminta saatiin kannattavaksi, ja stressin vähennyttyä kaikki alkoivat voida paremmin, Joni taustoittaa. Tällä hetkellä Fours Seasons Fish työllistää vuodenajasta riippuen 7–12 työntekijää.

– Ilomielin olemme siirtäneet yrityksen Jonille, sillä hän on kasvanut siihen. Tällaiseen toimintaan ei ole koulutusta, vaan kaikki pitää oppia kokemuksen kautta. Yrittäjyys edellyttää ajatustyötä myös kotona ja lomalla, ideoiden etsimistä markkinointiin ja esillepanoon, ammattikirjallisuuden, ruokauutisten ja reseptien lukemista.

Marja kertoo tykkäävänsä vuosien mittaan kehittyneestä kalasavustamon ja -myymälän yhdistelmästä, mutta Joni saa päättää, kuinka yritystä kehitetään. Jatkajan mielessä siintävätkin jo uudet tilat ja hieman toisentyyppinen konsepti.
– Haasteena on, kuinka nykyisen paikan henki saadaan säilymään uutta rakentaessa, Joni pohtii.

 

Yhteystiedot:
Four Seasons Fish
Marja Blanck-Haga ja Joni Haga
Rannikkotie 62 A
02580 Siuntio
010 440 6434

www.fsfish.fi

Teksti:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi
2017

Anni Laitinen