Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Fysioterapia Johanna Nuopponen / Jokela

Fysioterapeutti kohtaa työssään koko elämänkaaren

Vuonna 2011 fysioterapeutti Johanna Nuopposella oli kaksi vaihtoehtoa: etsiä päättyneen työsuhteen tilalle uusi palkkatyö tai perustaa oma yritys. Nuopponen valitsi yrittäjyyden. Valinta tuntuu yhä edelleen oikealta.

- Minulla on aina ollut se ajatus, että työ ei saa olla elämän keskiössä. Siksi parasta yrittäjyydessä on vapaus. Voin aikatauluttaa työtä perheen ehdoilla. Se ei onnistuisi palkkatyössä, yrittäjä pohtii.

Johanna Nuopponen asuu ja työskentelee Tuusulan Jokelassa. Hän jakaa yhteisen liiketilan toisen fysioterapeutin kanssa, mutta molemmat toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Vastaanotolla käy paljon asiakkaita omalta kylältä.

- Paikallisuus auttaa paljon. Paikkakuntalaisena on helppo päästä sisään ihmisten arkeen. Tyypillistä työpäivää ei tässä työssä ole, vaan tuttujenkin asiakkaiden kanssa jokainen hoitotilanne on erilainen.

 

Vuoden Yrittäjä 2016

Johanna Nuopponen pitää yksinyrittäjyydessä siitä, ettei omaa asiakaskuntaa tarvitse millään tapaa rajata. Hänen vastaanotollaan käydään myös kauempaa, esimerkiksi Helsingistä ja Porista asti. Nuorimmat asiakkaat ovat noin puolen vuoden ikäisiä vauvoja, vanhimmille ikää on kertynyt yli 90 vuotta.

- Kohtaan työssäni kaiken sen, mitä elämänkaaressa tulee vastaan. Se on työmotivaation kannalta tärkeää, sillä saan jatkuvasti haastaa oman osaamiseni. En ole yrittäjänä kasvuhaluinen siinä mielessä, että haluaisin tehdä koko ajan parempaa taloudellista tulosta. Minulle kasvu on ennen kaikkea laadun kehittämistä. Jokaisen asiakkaan kanssa mietimme hoitojakson alussa yhteiset tavoitteet. Niiden lisäksi asetan vielä itselleni tavoitteet, jotka ovat yhteisiä tavoitteita korkeammat, Johanna kertoo.

Johanna Nuopponen on saanut tavoitteellisesta työstään myös julkista tunnustusta. Vuonna 2016 Jokelan Yrittäjät ry valitsi hänet Vuoden Yrittäjäksi.

- Se oli minulle todella iso asia. Kun pyörittää yritystä itsekseen, on erityisen upeaa, että työ huomioidaan myös seinien ulkopuolella ja sillä on yhteisöllisestikin merkitystä.

 

Kilpailu ylläpitää palvelutasoa

Johanna Nuopposen vastaanotolla käy ympäri vuoden tasainen asiakasvirta. Heinäkuun yrittäjä rauhoittaa lomailulle, koska silloin on yleensä hieman hiljaisempaa. Palveluitaan hän markkinoi verkkosivuillaan sekä Facebookissa.

- Enemmänkin voisi varmaan mainostaa, mutta toisaalta oma kalenteri on rajallinen. Ei ole asiakkaan kannalta reilua, jos mainostan kovasti palveluitani ja ensimmäisen ajan saakin vasta kolmen viikon päähän, yrittäjä toteaa.

Alan kilpailutilanteesta Johanna Nuopponen ei ole huolissaan, koska kaikilla terveillä aloilla pitääkin olla kilpailua.

- Sillä pidetään taso palvelussa, hän sanoo.

Nuopposen mukaan myös fysioterapia-alalla odotellaan parhaillaan, millaisia muutoksia tuleva sote-uudistus tuo tullessaan.

- Se voi tuoda pienillekin yrityksille paremmin mahdollisuuksia päästä mukaan kilpailuun, mutta toisaalta isot yksityiset terveystoimijat ovat jo alkaneet rakentaa omia sote-keskuksia. Uskon kuitenkin, että omaan työhön ei ole tulossa merkittäviä muutoksia, kun vain pitää ammattitaidosta kiinni.

 

Perhe on paras nollaaja

Johanna Nuopposen mukaan ajanhallinta on yksinyrittäjän työssä kenties kaikkein haastavinta. Fysioterapeutin työssä on asiakaskohtaamisten lisäksi runsaasti hallinnollisia paperitöitä, sillä esimerkiksi Valvira vaatii säännöllistä raportointia.

Ajanhallinnan lisäksi fysioterapeutin työ vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Siitä Nuopponen pitää huolta säännöllisen liikunnan avulla. Myös koiran kanssa touhuaminen ja puutarhassa puuhastelu tuovat työlle kaivattua vastapainoa.

- Perhe on paras nollaaja. Sinne en työasioita vie, yrittäjä sanoo.

Lisää tietoa:
www.fysioterapiajohannanuopponen.fi

 

Teksti ja kuvat: Krista Korpela-Kosonen

 

Krista Korpela-Kosonen

Toimittaja, viestinnän suunnittelija, ETM