Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hawkhill Nature - Annu Huotari

Matkailualan yrittäjä jo kolmannessa polvessa

Annu Huotaria voi kutsua Vihdin matkailun puuhanaiseksi. Hän on paitsi Nuuksiossa huvila- ja mökkimajoitusta tarjoavan Hawkhillin yrittäjä myös Visit Vihti -yhdistyksen puheenjohtaja. Matkailun saralla Annulla on vahvat juuret, koulutus ja kokemus.

– Ensimmäiset mökkimme valmistuivat vuonna 1962. Yksi näistä vaarin rakentamista mökeistä on vielä olemassa. 1986 tehtiin sukupolvenvaihdos vaarilta isälle ja 2011 isältä meille kolmelle sisarukselle, Annu taustoittaa.

– Päätin jo lukioaikana, että haluan töihin matkatoimistoon. Opiskelin Porvoossa matkailualaa ja Helsingissä restonomiksi. Pääsin töihin matkatoimistoon ja olin liikematkapuolella, kunnes pendelöinti ja työ alkoivat ahdistaa. Erässä koulutuksessa käskettiin katsomaan peiliin, jos ei viihdy omassa työssä, ja tekemään asialle jotain.

Annu kertoo harkinneensa erä- ja luonto-opaskoulutusta, sillä vanhemmilla alkoi olla ikää ja jonkun piti jatkaa heidän yritystoimintaansa. Kurssille lähteminen ja yrittäjäksi ryhtyminen kuitenkin epäilyttivät, koska yrityksen toiminta oli melko pientä. Tilaisuus koitti, kun vuonna 2008 rysähtänyt lama toi mukanaan YT-neuvottelut. Annu sai koulutusta varten opintovapaan, ja yhdeksän kuukautta kestäneen kurssin jälkeen hän irtisanoutui matkatoimistosta.

Yhteistyö on kannattanut

Annun tultua mukaan Hawkhillin toimintaan alettiin uudistaa rakennuskantaa. Lautamökkien tilalle nousi kelohuviloita. Uudet isommat tilat mahdollistivat kokouspalveluiden kehittämisen, ja ohjelmapalvelut, kuten villiyrttiretket, melonta, huskyajelut ja eräkokkauskurssit, otettiin mukaan tarjontaan.

Mökkeilyn kysyntä on pysynyt tasaisena, sillä se on aika edullista lomailua, mutta kokouspalvelujen kysyntä on kasvanut. Siihen Hawkhill on kyllä satsannutkin paljon. Yritys on tehnyt markkinointiyhteistyötä muun muassa Espoon kaupungin, Visit Finlandin, luontokeskus Haltian ja Metsähallituksen kanssa. Annu kertoo, että tällä hetkellä näkymät ovat paremmat kuin koskaan hänen yrittäjäaikanaan. Alkaa näyttää siltä, että yritys on tehnyt oikeita valintoja.

Hawkhill ostaa paljon työtä paikallisilta palveluntarjoajilta, esimerkiksi rakentajilta, putkimiehiltä, siivoojilta, pesulalta, lounasravintolalta, ohjelmapalveluyrittäjiltä, pitopalveluyrittäjiltä, graafiselta suunnittelijalta ja valokuvaajalta. Toiminnalla on isot kerrannaisvaikutukset kuten matkailulla muutenkin.
– Suosittelen asiakkaille mielelläni paikallisia palveluita. Teen yhteistyötä myös muiden vastaavien yritysten kanssa ja suosittelen niitä, jos meillä ei ole tilaa. Voihan joskus olla toisinkin päin, että heidän asiakkaansa tarvitsevat paikkaa.

Lomalla pitää päästä jonnekin

Yrittäjyys tuntui Annusta aluksi yksinäiseltä, kun ei ollut ketään, jolta kysyä. Uusia asioita piti pähkäillä yksin. Sitten hän alkoi hakeutua mukaan koulutuksiin ja tilaisuuksiin ja luoda verkostoja. Annu oli mukana perustamassa Vihdin Matkailu ry:tä ja on siinä samalla oppinut tuntemaan muita yrittäjiä sekä saanut kehitettyä matkailua paikkakunnalla.

Helpotusta yrittämiseen toi Annun sisko, joka tuli mukaan operatiiviseen toimintaan vuoden 2017 alussa. Annu kertoo, että työt jakaantuvat mukavasti nyt, kun yrittäjiä on kaksi. Myös vanhemmat ovat edelleen taustatukena.

– Jos matkatoimistossa oli luovuuspula, niin täällä luovuutta riittää. Mitä monipuolisempi oma osaaminen on, sitä enemmän voi tehdä itse. Tällä hetkellä teenkin työkseni paljon niitä asioita, joista tykkään: liikun luonnossa ja järjestän vaikkapa nuotioruokailuja. Matkatoimistoajoilta perua on se, että lomalla pitää päästä jonnekin, mutta perinteiselle mökkilomalle en halua. Mieluiten lähden lämpöön tai kaupunkilomalle, jossa on lämmintä ja valmiit ruuat.

Yhteystiedot:

Hawkhill Nature
Annu Huotari
Papinniementie 23
03220 Tervalampi
0400 744 947

www.hawkhill.fi

Teksti:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi
2017

Anni Laitinen