Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Per Lindberg - Evifin Oy

Yrittäjäksi yrityskaupan kautta

– Nykyään sanon, että pääsin pois yrityksestä, jossa olin ollut palkkatöissä 26 vuotta. Sen jälkeen sain miettiä, mitä tekisin isona, lohjalainen Per Lindberg muotoilee puolentoista vuoden takaisia tapahtumia.

Ensimmäisessä TE-toimiston järjestämässä tapaamisessa kerrottiin yli 50-vuotiaille suunnatusta, koulutuskuntayhtymä Luksian Tehdas-projektista, johon Per lähti mukaan. Projektissa käytiin läpi työllistymisvaihtoehtoja, ansioluettelon täyttämistä ja koulutusmahdollisuuksia.

– Huomasin projektin aikana, että myynnissä oli kiinnostava yritys tutulta alalta. Aloin tehdä tarjousta, Per muistelee. Muitakin ostajaehdokkaita oli, mutta henkilökemiat myyjän kanssa toimivat. Kun hintakin oli kohdallaan, kaupat tehtiin muutamassa kuukaudessa. Myyjä käytti apunaan konsulttia, Per Tehdas-projektin kouluttajia ja Novago Yrityskehityksen asiantuntijoita. Kaupasta sovittiin joulun alla, kauppakirja allekirjoitettiin helmikuussa. Per tuli yritykseen harjoittelemaan vuodenvaihteen jälkeen, ja edellinen omistaja oli opastamassa kesään asti.

Evifinin liiketoiminnan runko ovat automaattinen tunnistus ja tiedonkeruu, jotka kattavat henkilöiden ja tuotteiden tunnistuksen, viivakoodit, RFID:n, henkilökortinlukijat, kasvojentunnistuksen, kulunvalvonnan ja näppäimistötunnistuksen. Snippet-aputoiminimen alla yritys tekee sisällöntuotantoa: verkkosivuja ja käännöstöitä.

– Mikäli en olisi saanut ostettua Evifiniä, olisin perustanut oman yrityksen, Per toteaa.

Kaikki on hoidettavissa

Per kertoo, että isossa yrityksessä työntekijä on osa isoa ratasta, vaikka oman pienen tontin hallitseminen palkitsee. Yrittäjänä saa itse päättää, tehdä ja olla vastuussa. Oman itsensä johtaminen saattaa tuoda vapauden mutta saattaa myös kahlita.

– Hauskaa on vieläkin, vaikka arki on tullut eteen. Välillä ei ymmärrä, mitä pitäisi tehdä, mutta kaikki selkiytyy. On mukavaa, kun voi toteuttaa omia ideoitaan ja katsoa, kantavatko ne. Jos olisi ollut kokemusta, olisin ehkä ottanut askeleita nopeammin.

Per kertoo, että vuoden vaihtelevuus on yllättänyt hänet. Esimerkiksi kesällä kaikki ovat lomilla, eikä kukaan ole allekirjoittamassa kauppoja. Toisaalta monelle yritykselle tulee joulun alla kiire käyttää kassassa olevat rahat. Tällainen vaihtelu vaikuttaa yritystoiminnan alussa, kun yrittäjä elää vielä kädestä suuhun.

– Yrittäjän pitää miettiä, millä aallonharjalla ratsastaa. Pitää keskittyä tuotevalikoimaan ja otettava aikaa vaihtoehtojen tutkimiseen. Asiakkaita kannattaa kuunnella, sillä he tietävät, mitä tarvitsevat, Per summaa alkutaipaleen oppeja.

Evifinin tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä Per on saanut nykyaikaistettua liiketoimintaa, ja hänellä on uusia ideoita. Yksi uusi idea, jonka kehitystyöhön yritys sai innovaatiosetelin, tulee markkinoille vuodenvaihteen jälkeen.

– Rahoitus tietysti mietityttää, mutta se on yrittäjän arkea ja hoidettavissa kyllä, kun ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa pohtia.

Vapaa-aikaa jää reilusti

Per kertoo, että hänellä on pitkiä työpäiviä ja lyhyitäkin työpäiviä. Aamuisin hän on koiran kanssa ulkona tunnin-puolitoista ennen kuin ajelee yhdeksäksi töihin. Kotiin hän pyrkii lähtemään puoli viiden aikaan, mutta saattaa tehdä vielä illalla töitä.

– Nyt voi itse valita, eikä tarvitse jäädä pomon takia. Työt on helppo priorisoida: ensimmäisenä on aina asiakas. Muut työt voi tehdä myöhemmin.

Vapaa-ajallaan Per viettää aikaa perheen parissa ja on mukana lasten harrastuksissa. Hän ehtii myös pelata sählyä, kalastella ja ajella moottoripyörällä. Hyvällä säällä hän päräyttää prätkällä myös toimistoonsa Nummelaan.

Yhteystiedot:

Evifin Oy
Per Lindberg
Kalkkimäentie 2
03100 Nummela
040 703 1982

www.evifin.fi

Teksti:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi
2017

Anni Laitinen