Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tee nämä päätökset ennen omistajanvaihdokseen ryhtymistä

Ei ole huippu-urheilijaa, joka voittaa sattumalta. Jokainen voitto on tavoite, joka oli tietoisesti päätetty saavuttaa. Yrityksen omistajanvaihdoskaan ei onnistu ajelehtimalla tai sattumalta. Omistajanvaihdos käynnistyy tietoisista päätöksistä, ei yhdestä vaan useammasta. Seuraavassa näistä tärkeimpiä.

Päätä omistajanvaihdoksen tavoite

Lopputulos ja matka ovat kovin erilaisia riippuen siitä, onko omistajanvaihdoksen tavoitteena esimerkiksi turvata perillisten menestyminen vai vain päästä yrityksestä eroon millä tavalla tahansa. Tämä päätös ohjaa seuraaviin askeliin, kuten sopivan yrityskaupan ammattilaisen valintaan ja tehtäviin toimenpiteisiin.

Oma tavoite yrittäjänä ja yrityksen tavoite kannattaa päättää, vaikka omistajanvaihdos olisi vielä kaukana. Haluatko yrityksesi kenties kasvavan, haluatko jossain vaiheessa päästä helpommalla vai haluatko työskennellä yksin eläkepäiviin saakka? Teetä arvonmääritys yrityksestäsi yritysvälittäjällä. Se antaa hyvän ja realistisen pohjan miettiä nykytilannetta ja tavoitteita. Yrityskaupan ammattilaiselta saat hyviä neuvoja, miten yrityksen arvoa voitaisiin jopa kasvattaa ennen myyntiä.

Päätä aikataulu 

Kun olet päättänyt, mitä lähdet tavoittelemaan, päätä tavoitteen saavuttamiseen sopiva aikataulu. Nopea omistajanvaihdos onnistuu, kun kaikki asiat ovat myynnin kannalta otollisessa kunnossa. Muuten nopea omistajanvaihdos onnistuu vain turvaamalla ostajalle erittäin edullinen tai jopa halpa kauppa.

Jos aikaa on, on mahdollisemman hyvän lopputuloksen varmistamiseksi paljon tehtävissä. Tätä kutsutaan myyntikuntoon saattamiseksi ja sen onnistuu ammattilaisen avulla mainiosti yleensä muutamissa vuosissa. Sinä aikana yrityksestä tehdään sellainen, että omistajanvaihdos syntyy aikanaan vaivatta.

Myyntikuntoon saattaminen kannattaa aina, sillä sen myötä yritys voi paremmin ja menestyy helpommin. Siitä hyötyy jo nykyinenkin omistaja. Hyvä on muistaa sekin, että näin helpotat valtavasti omaisten tuskaa, jos yrittäjän urasi päättyykin ikävimmän kautta, saappaat jalassa.

Päätä, mitä myydään

Meneekö firman mukana kaikki vai onko tarkoitus jättää jotakin itselleen? Jos on tarkoitus pitää jotain itsellään, toteuta siirtotoimenpiteet hyvissä ajoin.

Oletko miettinyt, myydäänkö osakkeet vai yrityksen omaisuus vai eikö asialla ole väliä? Yleensä kauppatavan suhteen ei kannatta jättää ovia auki eri vaihtoehdoille. Kauppaprosessin aikana kyllä selviää, millainen kauppatapa on mahdollinen tai jopa paras.

Päätä, että myydään, kun aika on

Onko osakkaiden kesken päätetty ketkä myyvät ja sovittu, että jokainen myyjä varmasti myy osuutensa, kun sen hetki tulee?  Jokaisen osakkaan tulee tämä päättää omalta kohdaltaan jo etukäteen ja sopia muiden osakkaiden kanssa, miten eri tilanteissa menetellään. Kaupan aattona kaupasta vetäytyvä osakas kaataa sekä kaupan, että osakkeiden väliset ihmissuhteet yleensä pysyvästi. 

Milloin edellä kerrottuja päätöksiä pitää tehdä? Niitä on tehtävä nyt. Kuten vanha kiinalainen viisaus asian ilmaisee ”Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten, toiseksi paras aika on nyt”.

 

Suomen Yrityskauppojen asiantuntijat ovat mukana Uudenmaan Yrittäjien Onnistunut omistajanvaihdos -tilaisuuksissa 19.9. Loviisassa, 21.9. Mäntsälässä, 5.10. Nurmijärvellä ja 19.10. Raaseporissa. Katso tapahtumatiedot tapahtumakalenterista

Tässä blogissa kirjoittavat Uudenmaan Yrittäjien kumppanit.

Juha Rantanen

Kirjoittaja on yrittäjä ja Suomen Yrityskaupat Oy:n toimitusjohtaja