Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjä: Multiosaaja ja ihmistenjohtaja

Yrittäjä tai luottamushenkilö on moniosaaja joka hallitsee koko toiminnassa tarvittavat taidot - tai ainankin tietää miten mikäkin tehdään. Minulle yrittäjyyden suola on kun saa tehdä eri taitoja vaativia asioita yhden ja saman sijaan.

Moniosaajan perisynti ainankin itselläni on että asioita on joskus vaikea delegoida. Miksi delegoida ja ohjeistaa kun asian selittämiseen ja valvomiseen kuluu puoli tuntia ja itse suorittaen puolet siitä. Delegointi on kuitenkin myös luottamuksen osoitus ja haaste tehtävän saaneelle. Se opettaa, haastaa, ja tekee tekemisestä mielenkiintoista. Jos vielä kysyy toisen mielipidettä miten asia pitäisi hoitaa, osoittaa samalla että arvostaa myös toisen ammattitaitoa.  

Delegoinnista päästään hyvin myös johtamiseen. Ei asioiden johtamiseen jotka ratkeavat usein loogisella päättelyllä tai laskemalla, vaan ihmisten johtamiseen joka on pidempi prosessi luottamuksen, innon, osaamisen ja arvostuksen rakentamista. Nokkela huomaa että nämä ovat syväjohtamisen kulmakivet, ja ne pätevät käytännössä aina.

Toisen ihmisen hartiat voi palkata, mutta pää pitää ansaita. Erityisen tärkeää se on pienissä työyhteisöissä ja erilaisissa vapaaehtoistoiminnoissa kuten Yrittäjissä - siis sellaisissa yhteisöissä joissa ihmisen motivaatio ja tuottavuus ovat oleellisia tavoitteiden saavuttamiseksi. Vertainen, alainen ja esimieskin pitää haastaa, koska sen lisäksi että saamme tekemisestä rahallisen korvauksen on vielä tärkeämpää että tekeminen on mielekästä - sillä on tarkoitus. Uuden oppiminen ja vastuun saaminen haastavastakin asiasta on tälläinen mielekkyyden kohottaja.

Yhdistyksissä kuten meillä yrittäjissä syväjohtaminen nousee arvoon arvaamattomaan. Kukaan ei saa palkkaa vaan asioita tehdää arvojen tai mielenkiinnon takia. On jokaisen luottamushenkilön tehtävä ja vastuu antaa kollegoille haasteita ja onnistumisen tunteita koska ne pitävät meidät liikkeessä. Siten me saamme mahtavia asioita aikaiseksi ja pidettyä hyvät osaajat tiimissämme.

Teen itselleni pari uudenvuoden lupausta. Saa pölliä!
- Kysyn ja arvostan työkavereideni ja kanssahallituslaisten mielipidettä tai ratkaisua. Myös niiltä jotka eivät heti ratkaisua tarjoa.
- Vaikka osaisin jonkin asian hyvin, annan sen toiselle tehtäväksi eli haasteeksi.
- Mietin miksi kukin tekee töitä. Mikä on se ideologia tai arvo palkan lisäksi, ja keskityn auttamaan sen saavuttamisessa.

Willem van Schevikhoven

Willem van Schevikhoven

Viimeisimmät kirjoitukset tässä blogissa