Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Esteettömän asumisen edistäjä - Jyrki Allonen

Kun liikuntakyky on huonontunut eikä asuminen tavanomaisessa kodissa enää onnistu, apuun rientää järvenpääläinen Suomen Apu-Tuote Oy. Jyrki Allosen vuonna 2005 perustama yritys tarjoaa esteettömyyttä lisääviä ratkaisuja koteihin, palvelutaloihin ja sairaaloihin sekä yrityksille.

- Tyypillinen asiakkaani on ikääntynyt tai vammautunut henkilö, jonka liikkuminen on vaikeutunut. Hänellä saattaa olla käytössä rollaattori tai pyörätuoli, mikä asettaa lisävaatimuksia asunnon esteettömyydelle. Lisääntyvässä määrin asiakkaana ovat myös yritykset, jotka haluavat palvella asiakkaitaan esteettömällä sisäänkäynnillä, Allonen kertoo.

Apu-Tuotteen valikoimissa on runsaasti tuotteita, joilla mm. keittiön ja kylpyhuoneen toimintoja voidaan muuttaa esteetöntä asumista tukeviksi. Ratkaisu voi olla esimerkiksi esteetön suihkukaappi, korkeussäädettävä keittiö tai liikkumista helpottavat rampit ja kynnysluiskat.

Apu-Tuote tuo maahan tuotteita Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Allonen on solminut kontakteja ulkomaisiin päämiehiin mm. alan kansainvälisillä messuilla, joilla hän käy muutamia kertoja vuodessa.

- Vanhojen päämiesten suositukset ovat tärkeitä. He ovat suositelleet yhteistyökumppaneilleen, että jos haluatte mennä Suomen markkinoille, soittakaa Jyrkille, Allonen kuvailee toimivia verkostojaan.

Yksinyrittäjän aika ei riitä

Allonen markkinoi yrityksensä palveluita mm. messuilla ja muutaman kuukauden välein lähetettävässä uutiskirjeessä. Alusta asti käytössä ollut Google-mainonta on osoittautunut Apu-Tuotteen kohdalla hyödylliseksi markkinointikanavaksi. Myös printtimainontaa tehdään jonkin verran. Myymiensä tuotteiden ohella Apu-Tuote tarjoaa myös esteettömyyskartoituksia, sillä Jyrki Allonen on Invalidiliiton kouluttama esteettömyyskartoittaja.

Apu-Tuotteen toiminta on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Ensimmäiset kolme vuotta yritysmuotona oli toiminimi, vuodesta 2008 lähtien Apu-Tuote on ollut osakeyhtiö. Allonen kertoo, että pari viime vuotta tilanne on ollut se, ettei yksinyrittäjän aika meinaa millään riittää kaikkeen.

- Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on kuitenkin iso steppi. Se on ollut mietinnässä nyt pari vuotta. En näe palkkaamisessa mitään erityisiä riskejä, mutta työnantajan vastuu jarruttaa. Työntekijälle täytyy olla tarjottavaksi riittävästi töitä ja reilu palkka. Nyt mietin vielä, on oikea ratkaisu työtekijän palkkaaminen vai se, että ottaisi yhteistyökumppaniksi toisen yrittäjän.

Sote-uudistus on toimialalle iso asia

Allosen mukaan oman yrityksen kasvutarinan seuraaminen on yrittäjyyden parhaita puolia, samoin vapaus keskittyä niihin asioihin, joita itse pitää tärkeinä. Vuonna 2012 Järvenpään Yrittäjät ry palkitsi Jyrki Allosen ja Suomen Apu-Tuote Oy:n vuoden uutena yrittäjänä.

- Paikalliset yrittäjäverkostot ovat yksinyrittäjälle tärkeitä. Käyn yhteisissä aamiaistilaisuuksissa ja osallistun koulutuksiin muutaman kerran vuodessa. Toiset yrittäjät antavat arvokasta vertaistukea. Yrittäjien kanssa voi puhua avoimesti kaikesta yrittäjyyteen liittyvästä, meneepä sitten hyvin tai huonosti. Näkökulmamme maailmaan ja tulevaisuuteen on suht samanlainen, Allonen kiittelee.

Allonen kertoo, että valmisteilla oleva sote-uudistus eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus on Apu-Tuotteen toimialalla iso asia. Allosen mukaan uudistuksen odotetaan tuovan tasa-arvoisuutta kotiin myönnettäviin apuväline- ja esteettömyysratkaisuihin.

- Kun henkilö on vammautunut, asunnon muutostyöt ovat subjektiivinen oikeus. Rajanveto siinä, kuinka paljon ja millaisia muutostöitä tehdään, vaihtelee kuitenkin paljon tapauskohtaisesti. Tällä hetkellä tilanne on se, että yksittäinen virkamies voi päätöksessään jyrätä lääkärin ja fysioterapeutin ammatillisen näkemyksen yli. Odotan kovasti, että sote-uudistus toisi tasa-arvoisuutta ja selkeyttä päätöksentekoon, Allonen sanoo.

Suomen Apu-Tuote Oy
Järvipuistonkatu 18
04400 Järvenpää
p. 010 423 4210

www.aputuote.fi

 

Teksti ja kuva: Krista Korpela-Kosonen

Krista Korpela-Kosonen

Toimittaja, viestinnän suunnittelija, ETM