Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Fysiohoitoaskeleet hoitaa ihmiset ja eläimet - Aira Toivola

– Ratsastuspilates on kehittämäni istuntavalmennusmenetelmä, toteaa Aira Toivola, joka on ainoa ratsastuspilateksen ohjaaja Suomessa – ehkä jopa maailmassa. Homma tuntuu toimivan, koska yhä enemmän ratsastajia kokee saanensa avun ja kehittyneen ratsastajina. Aira kirjoitti aiheesta myös kirjan, joka julkaistiin viime syksynä.

Aira ja Ari Toivolalla on Keravalla yhteinen yritys, joka on erikoistunut parantamaan ihmisiä – ja eläimiä. Liiketoimintaan kuuluu kaikenlaista hoitamista, kuten fysioterapiaa, hierontaa, akupunktiota, jäsenkorjausta, fysiikkavalmennusta.

Firma perustettiin v. 2003. Toivolat opiskelivat pilatesohjaajiksi kymmenisen vuotta sitten. Kumpikin on hakenut koulutuksista ammattitaitoa. Ari opiskeli juuri työfysioterapeutiksi, on käynyt kinesioteippausohjaajakoulutuksen ja opiskelee eläinfysioterapeutiksi (valmistuminen 2017 syksyllä). Aira on alun perin kuntohoitaja ja tehnyt työtä monella muullakin saralla.

 

Ratsastuspilatesta viimeiset kuusi vuotta

– Sanoisin, että yli 99 % ratsastajista kaipaa jonkinlaista korjausta ratsastusasentoon. Jos ratsastaa tunnin kerran viikossa, ei se ole niin tärkeää, mutta jos olet hevosen selässä jatkuvasti, on syytä korjata asennot kuntoon, Aira Toivola toteaa.

– Pidin alun perin pilates-mattotunteja, kun eräs ohjattavista kertoi olevansa ratsastaja, jonka selkä kipeytyy tekemästään pilateksesta huolimatta. Menin katsomaan ratsastamista, jolloin huomasin, että hän istui väärässä kohdassa satulaa ikään kuin ’rinta rottingilla’, jolloin vatsalihakset eivät aktivoituneet oikealla tavalla.  Siitä lähti ajatus, että ratsastajat tarvitsevat opetusta oppiakseen käyttämään lihaksia oikealla tavalla. Näin saadaan tuki ja rentous, jolloin ratsastaja pysyy terveenä ja pystyy mukautumaan hevosen liikkeisiin oikealla tavalla. Ja hevonenkin pysyy terveenä.

Aira on harrastanut ratsastusta pienestä pitäen ja on ratsastusvalmentaja, joka on tehnyt töitä myös ravihevosten, työhevosten ja kouluhevosten kanssa. Hänen isänsä on kasvattanut suomenhevosia yli 30 vuotta. Ihmisiä Aira on hoitanut yli 20 vuotta.

– Viimeiset kuusi vuotta olen keskittynyt vain ratsastuspilatekseen. Pidän luentoja ja istuntakursseja, mattopilatesta ratsastajille sekä valmennan kaikenlaista ratsastusta – harrastajista GP-tasolle, Aira toteaa.

 

Kaisa sai apua

Kaisa Nykänen on kilparatsastaja, joka on saanut apua ratsastuspilateksesta. Aira ohjaa Kaisaa langattomalla puhelinyhteydellä Kaisan oman tallin kentällä Tuusulassa. Suomenhevonen ’Hobitti’ puuskuttaa ja hyppää matalien esteiden yli. Ohjeita tulee tasaiseen tahtiin.

– Pilatekesta sain mitä kaipasin. Oma vartalo ’karkaili’ ja ’hölskyi’ ja ihmettelin, miksi heiluin. Nyt paketti pysyy tiiviinä ja kompaktina, enkä häiritse hevosta liikkeilläni. On kivaa saada uutta näkökulmaa hommaan, Kaisa toteaa.

– Työni on ongelmanratkaisua. Kaisan ongelma oli mm. se, että hevonen karkasi vasemmalle hypyn jälkeen, mutta kun asento saatiin korjattua, hevonen hyppäsi erilailla, Aira kertoo.

 

Yksin puurtamista

– Suomi on iso maa ja kilometrejä kertyy valtavasti. Työpäivät venyvät usein aamukuudesta iltakymmeneen. Pitäisi yrittää pitää vapaapäiviä, mutta kun työ hauskaa, sitä helposti tekee enemmän kuin jaksaa. Yritän harrastaa säännöllisesti liikuntaa, kuten juoksua, pilatesta ja uintia.

– Hienoa on, että päivät ovat vaihtelevia ja saa työskennellä erilaisten ihmisten ja eläinten, opettajien ja ohjaajien kanssa. Koen, että omalla työlläni on merkitystä.

– Minä ja Ari myymme molemmat omaa aikaamme, emme myy tavaraa. Ja aika on rajallista. Työ on kehittämistä, että saisi omaa aikaa fiksummin hallintaan.

Perheessä on kaksi aikuista poikaa ja lukiota käyvä tytär. Yksi pojista on ryhtynyt puuseppäyrittäjäksi ja töitä on ollut riittävästi.

– Olemme voineet neuvoa ja tukea poikaa yrityksen kanssa. Kuten esimerkiksi, että jos on hiljaisempaa, pitää rauhassa tehdä rästityöt pois ja nukkua ehkä vähän enemmän, jotta on valmis, kun on taas töitä. Toisaalta pojalla on tuoreessa muistissa juuri käyty yrittäjäkoulutus, joten hänkin voi neuvoa meitä, Aira toteaa.

Aira Toivola on kirjoittanut kirjan nimeltä ”AT-ratsastuspilates – tavoitteena tasapainoinen ratsukko”. Kirjan kustansi keravalainen Sitruuna Kustannus ja se ilmestyi syyskuussa 2016.

 

Lisätietoa: www.ratsastuspilates.fi ja www.fysiohoitoaskeleet.fi

 

Jukka Nissinen