Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

KosmetiikkaIrma, Irma Rantala

Rakastan työtäni

– Niinä aikoina kun Irma Rantala oli saanut poikavauvan, sanoi hän, että kauneushoitola on hänen tyttövauvansa, kertoo Pirjo Laitila, vuoden 1971 Miss Suomi, joka on Irman pitkäaikaisimpia asiakkaita. Ja se on hyvä kuvaus, sillä Irma rakastaa työtään – ja asiakkaitaan.

– Minä en ole sellainen ’hieno’ kosmetologi, vaan teen työtäni sydämellä. En ole koskaan katsonut sen enempää asemaa kuin sukupuolta. Viimeiset 20 vuotta ovat olleet arvokasta aikaa, kun olen hoitanut kotikaupunkini Keravan sotaveteraaneja ja –invalideja. Vanhin asiakkaani on tällä hetkellä 103-vuotias, Irma Rantala toteaa.

Katson Irmaa ja arvelen, ettei tuollainen ilopilleri voi olla paljoa päälle viidenkymmenen, mutta hän täyttää ensi vuonna 70 vuotta.

– Kerran asiakas alkoi jutella ja kysyi, onko minulla töitä, lama-aika kun oli. Vastasin, että siivoan, jos ei ole muuta, onhan sekin työtä. Mutta entäs se lama? Eikös tällainen ole rahan tuhlausta, josta ensimmäisenä tingitään, asiakas tivasi. Sanoin, että ehkä isommista hankinnoista tingitään ja haetaan pienemmällä luksusta elämään.

– Pankkikriisin aikana pankkineiti sanoi, että haluaisi tulla, mutta kun on niin rankkaa, eikä tiedä, että mitä tästä tulee. Kysyin, että paljonko sinulla olisi varaa maksaa, johon hän sanoi, että 30 mk. Vastasin, että tule vaan, teen kasvohoidon sillä rahalla. Kasvohoito oli niihin aikoihin 60 mk. Elämässä tulee erilaisia tilanteita, joihin yrittäjän pitää sopeutua, Irma Rantala toteaa.

Onpa Irman henkeäkin uhattu. Joskus 1990-luvulla kun hän lähti yksin töistä autolleen, tuli viereen mies, joka sanoi, että älä tee mitään, hänellä on ase – ja piti kättä takin alla kuvaavasti. Mies esti auton oven sulkemisen. Hän kertoi, että on hoidossa Kellokoskella ja käytössä on sellaisia ja sellaisia lääkkeitä. Sitten mies sanoi, että kiertää auton ympäri etupenkille. Kun mies oli auton takana, Irma painoi kaasua ja takavetoinen auto kiihdytti karkuun jättäen rosvon. Myöhemmin poliisi kertoi, kuka mies oli – hänen kanssaan ei pidä ryhtyä juttusille.

 

Kaupungin ensimmäinen kauneushoitola

Irma Rantala aloitti vuonna 1971 kasvohoitajana Aikatalossa Helsingissä Elsa Arennolla, joka oli alan suuria nimiä aikoinansa.

– Istuin sitten hiekkalaatikolla kotikaupungissani Keravalla, kun muut äidit alkoivat jutella, että Keravalla olisi tarvetta kauneushoitolalle. Kotona tekijöitä oli, mutta ei liikettä. Pyrin paikalliseen maustefirmaan töihin. Yrityksen toimitusjohtaja Ulla Mandelin sanoi, että perusta Keravalle kauneushoitola, kun sellainen kaupungista puuttuu.

– Ulla löysi minulle toimitilatkin keskustan tornitalosta, jossa missikeisari Eino Makunen omisti kolmion, jonka sitten vuokrasi minulle. Kaksi viikkoa siitä kun olin aloittanut toiminnan, olivat varauskirjat täynnä. Tein 11 vuotta putkeen töitä siten, että pidin vain juhannusviikot vapaata. Sitten lähdimme perheen kanssa kiertämään Eurooppaa kolmeksi viikoksi omalla autolla, Irma muistelee.

Tuon putken jälkeen Kauneushoitola Irma Rantala muutti yrittäjien perustamaan yrittäjätaloon Juho-Kustiin Keravan asemalle. Rakennuksen avajaiset olivat 14. huhtikuuta 1988 – samana päivänä kun Sariolan Tivoli aloitti vuosittaisen kiertueensa kotikaupungistaan Keravalta.

 

 

Kasvohoitaja Irma Rantala hoitaa Miss Suomi Pirjo Laitilaa tämän missivuonna 1971 ja vuonna 2017.

 

Toiminta laajeni kosmetiikkaan

– Ostin solariumin tänne ja se oli paikkakunnan ainoa. Se lämmitti pienet liiketilat. En ikinä unohda erästäkin päivää, kun solarium oli paahtanut koko päivän, asiakkaita oli useampi yhtä aikaa monella tuolilla, kun vielä yksi asiakas tulee ja kysyy, saisiko vielä ennen juhannusta kestovärjäyksen. Totesin että joo käy, ja kaivelin jostain vielä yhden tuolin, mutta käytävän puolelle. Asiakkaalle kun ei voi sanoa ’ei’.

2000-luvun vaihteessa Maxi Market lopetti Keravalla, jolloin kosmetiikan myynti niin ikään loppui niiltä osin. Maahantuojat ja asiakkaatkin antoivat ymmärtää, että kosmetiikkaliikkeelle olisi tilausta. Niinpä Irma osti Juho-Kustin alakerrasta tilat, joissa toimi pizzeria, jolle hän vuokrasi tilat vuodeksi.

– Oli vuosi aikaa haaveilla ja suunnitella, ja päätin ottaa mukaan kosmetiikan myynnin. Liikkeen nimi muuttui samalla KosmetiikkaIrmaksi. Muutin uusiin tiloihin vuonna 2003.

Harrastuksia kysyttäessä ei ensin tule muuta mieleen kuin liiketoiminta. Pitempään tivatessa selviää, että harrastukseksi voi lukea lastenlasten hoitamisen. Mutta käy Irma silloin tällöin kuntosalilla – aamuisin klo 6. Ja mökillä Heinolassa.

Ai niin – syksyllä 2016 hän alkoi opiskella Keravan aikuislukiossa, tavoitteena ylioppilaslakki.

 

 

 

 

 

 

 

Jukka Nissinen