Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pauliina Pietilä - Localizard

Käännösalan kansainvälinen asiantuntija

Kun Pauliina Pietilä valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston kääntäjälinjalta vuonna 2006, hänellä oli jo muutaman vuoden kokemus yrittäjänä toimimisesta. Opiskeluaikana yrittäjyys oli osa-aikaista, mutta myöhemmin oma toiminimi Localizard on tarjonnut Pauliinalle kansainvälisen ja kiinnostavan kokopäivätyön.

- Olin valmistumiseni aikaan hetken myös palkkatyössä käännöstoimistossa, mutta yrittäjyys on ollut minulle paras ratkaisu. Pidän siitä, että saan hallita työaikatauluja itsenäisesti, sillä se tuo tarvittaessa joustoa perhe-elämään, kolmen lapsen äiti kertoo.

Pietilän Localizard tarjoaa käännös-, oikoluku- ja lokalisointipalveluja. Lokalisoinnilla tarkoitetaan alkuperäisen tekstin mukauttamista kohdekieleen ja -kulttuuriin sopivaksi. Lokalisointiin viittaa myös yrityksen nimi Localizard, jota Pauliinan kollegat ja asiakkaat ovat kehuneet onnistuneeksi nimivalinnaksi.

Pauliina Pietilä tekee käännöksiä sekä englannista että ranskasta suomen kielelle. Hän kääntää ja lokalisoi mm. tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin liittyviä käyttöohjeita ja markkinointimateriaaleja, lääkkeiden valmisteyhteenvetoja, lääkehoitoihin liittyviä oppaita ja verkkosivuja sekä muotiin ja matkailuun liittyviä markkinointitekstejä. Valtaosa toimeksiannoista tulee kansainvälisiltä asiakkailta.

- Vaikka teen töitä yksinyrittäjänä, en tunne olevani yksin, sillä pidän päivittäin yhteyttä asiakkaitteni sekä muiden suomalaisten kääntäjien kanssa. Kansainväliset yhteydet hoituvat sujuvasti sähköpostin ja Skypen välityksellä.

 

Kansainvälistyminen vaatii viestintää

Muita kansainvälisistä asiakkaista haaveilevia pienyrittäjiä Pauliina Pietilä neuvoo panostamaan hyvin toteutettuun viestintään. - Kansainvälistymisen kynnyksellä on tärkeä varmistaa, että yrityksen viestintä on kunnossa myös vieraalla kielellä.

Pietilän mukaan sosiaalinen media on yksi tärkeä viestinnän kanava, jossa myös pienyrittäjän on tänä päivänä oltava läsnä. Hän itse otti äskettäin uutena kanavana käyttöön Twitterin.

- Yksinyrittäjän on tietysti mietittävä, mihin kaikkeen aika riittää. Twitter on minulle uusi markkinointipanos, joka on tuonut jo yhden uuden asiakaan.

Pauliina Pietilä pitää siitä, että hän saa yksinyrittäjänä pitää asiakasprojektiensa langat ja aikataulut omissa käsissään. Siksi Localizardin toiminnan laajentaminen ja työntekijöiden palkkaaminen eivät ole tällä hetkellä ajankohtaisia tavoitteita.

- Suvussani ei ole vahvaa yrittäjätaustaa, ja siksi olen erityisen ylpeä siitä, miten olen vuosien myötä kasvanut yrittäjyyteen. Kokemus on tuonut varmuutta oman osaamisen markkinointiin ja esimerkiksi hintaneuvotteluihin asiakkaiden kanssa.

 

Koko ajan uutta oppimassa

Yrittäjänä Pauliina haluaa koko ajan haastaa itsensä oppimaan uutta. Hän suoritti äskettäin auktorisoidun kääntäjän tutkinnon, joka on alalla erittäin arvostettu osoitus ammattitaidosta. Tutkinnon läpäisee vuosittain vajaa viidennes kokeeseen osallistuvista kääntäjistä. Auktorisoidulla kääntämisellä tarkoitetaan laillisesti pätevän käännöksen laatimista esimerkiksi viranomaispäätöstä tai oikeuskäsittelyä varten.

Itä-Suomen avoimessa yliopistossa Pietilä suoritti viime vuonna verkko-opintoina lääketieteen perusteiden opintokokonaisuuden. Toive on, että syvällisempi tietämys lääketieteestä toisi työpöydälle lisää lääketieteellisiä käännöstöitä.

- Koko ajan pitää olla vireillä jotakin uutta, Pauliina kuvailee yrittämisen periaatteitaan.

 

 

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Viestintä Nutrimedia
www.nutrimedia.fi

Esittelyssä:
Pauliina Pietilä
Localizard
Järvenpää
p. 045 124 1852

www.localizard.fi

 

Krista Korpela-Kosonen

Toimittaja, viestinnän suunnittelija, ETM