Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pieni punainen unelma – Liina-Lyydia Jämsän MiniKiska

Pieni punainen unelma – Liina-Lyydia Jämsän MiniKiska

Järvenpääläinen Liina-Lyydia Jämsä oli kesällä 2014 vasta 16-vuotias, kun hän ensimmäisen kerran pystytti kioskinsa Haarajoen juna-asemalle. Pieni punainen kioskivaunu, iloinen yrittäjä ja hänen herkulliset leivonnaisensa valloittivat heti kaupunkilaisten sydämet. Seuraavana kesänä Liina-Lyydia pestasi kesäkiskalleen hommiin myös isosiskonsa Hilda-Marian.

- Olisi ollut sääli lopettaa yhteen kesään. Kesäkiskasta sain itselleni kaipaamani kesätyöpaikan. Toinen kesä oli ensimmäistä helpompi, kun Hilda-Maria oli mukana. Ehdin leipomisen ja kioskityön välissä vähän enemmän nukkuakin, nuori yrittäjä muistelee hymyillen.

Keväällä 2016 Liina-Lyydia painoi päähänsä ylioppilaslakin. Pian heräsi haave oman kahvilan perustamisesta Haarajoelle. Etsiskelyjen jälkeen löytyi vanha talo, johon kahvila olisi saattanut sopia.

- Vanha talo olisi kuitenkin vaatinut niin paljon kaikenlaisia muutoksia, ettei toiminta olisi ollut taloudellisesti järkevää. Päätin palata kiskahommaan, sillä kiska oli alunperinkin se juttu.

Yrittäjävanhemmilta arvokasta tukea

Lokakuussa 2016 Liina-Lyydia Jämsän MiniKiska avautui Järvenpäässä toimivan Pajalan Kirppiksen yhteydessä. MiniKiska on yhdistelmä kioskia ja kahvilaa: leivonnaisten ja muiden kahvilatuotteiden myynti tapahtuu pienestä punaisesta kioskivaunusta, mutta asiakas voi asettua nauttimaan kahvikupposestaan avaraan, viihtyisästi sisutettuun kahvilatilaan.

- Kirppishenkeen olen hankkinut melkein kaikki huonekalut ja tavarat tänne käytettynä. Esimerkiksi kattoa koristavat sateenvarjot olen saanut ystäviltä, sukulaisilta ja asiakkailta. Sisustussuunnittelijaksi opiskeleva äitini on ollut kokonaisuuden pääsuunnittelija, Liina-Lyydia kertoo.

Liina-Lyydian mukaan päätoiminen yrittäjyys ei ole tuonut isoja yllätyksiä. Paperityötä on ollut enemmän kuin kesäkiskan pyörittämisessä, mutta sitä Liina-Lyydia osasi odottaakin. Nuori yrittäjä kertoo saaneensa hyödyllisiä neuvoja Keuda Järvenpään yrittäjäkurssilta sekä Uusyrityskeskuksesta. Myös yrittäjinä työskentelevät vanhemmat ovat olleet arvokas tuki.

- Tekemällä oppii parhaiten. Parasta yrittäjyydessä on ollut juuri se, että saa tehdä itse. Minulle tulee joka päivä hyvä mieli siitä, että saan toivottaa asiakkaat tervetulleeksi omaan, ihanaan kioski-kahvilaan. Se on tietysti haastavaa, että olen tässä yksin. Paineet onnistumisesta ovat kovat. Saan onneksi vanhemmilta tukea isompien päätösten tekoon. Taloudellisesti on auttanut, että hain ja sain starttirahaa yritystoiminnan aloittamiseen.

 

Myöhemmin vielä opiskelemaan

MiniKiska on tällä hetkellä avoinna tiistaista sunnuntaihin Pajalan Kirppiksen aukioloaikojen mukaisesti. Liina-Lyydia saapuu kiskalleen viimeistään yhdeksältä, ottaa ensimmäiset asiakkaat vastaan kymmeneltä ja jatkaa päivää kello 18 asti. Sen jälkeen on vielä siivottava, käytävä kaupassa ja leivottava seuraavan päivän makeaa ja suolaista tarjottavaa.

- Ei tässä kovin paljon vapaa-aikaa jää. Toivon kovasti, että voisin jossakin vaiheessa palkata apua kiskalleni, mutta ihan vielä se ei ole mahdollista, Liina-Lyydia sanoo.

19-vuotias yrittäjä aikoo jossakin vaiheessa suunnata opintojen pariin. Sitä ennen olisi kuitenkin kiva saada oma kioski-kahvila menestymään niin, että toiminta voisi jatkua myös opiskeluajan.

- Muutamia opintovaihtoehtoja on ollut mielessä, mutta ei kuitenkaan ihan selkeää tavoitetta vielä. Uskoisin, että ainakin vuoden keskityn nyt pelkästään yritykseni pyörittämiseen.

 

Yrittäjyys kasvattaa rohkeutta

Liina-Lyydialla on paljon haaveita ja ideoita yrityksensä kehittämiseen. MiniKiskan ikioma sisäänkäynti olisi huippujuttu, samoin mahdollisuus avata kesäksi kesäterassi.

- Uusia ideoita tulee koko ajan, niistä poimitaan parhaat toteutukseen, yrittäjä hymyilee.

Omasta yrityksestä haaveilevia nuoria Liina-Lyydia kannustaa rohkeasti seuraamaan unelmiaan.

- Jos on yhtään kipinää yrittämiseen, kannattaa reippaasti lähteä kokeilemaan. Tässä oppii koko ajan valtavasti. Olin itse ennen kova jännittämään, mutta yrittäjyys on kasvattanut rohkeutta. Yrittäjänä saa koko ajan ylittää itsensä. Ihaninta omassa kioski-kahvilassa on ollut se, että ihmiset tulevat iloisemmiksi täällä käytyään.

 

Liina-Lyydia Jämsä
MiniKiska
Valimokuja 1
04400 Järvenpää
p. 050 373 7594

www.minikiska.fi

Krista Korpela-Kosonen

Toimittaja, viestinnän suunnittelija, ETM