Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Taina Källi - K-Rauta Järvenpää

K-Raudan Taina Källi on aktiivinen nuorten työllistäjä

Nuorena koulutyttönä Taina Källi ajatteli, että voisi olla hienoa perustaa joskus farkkukauppa. Sieltä saisi kivoja vaatteita itsellekin. Ei tullut kuitenkaan omaa farkkukauppaa, vaan tulikin rautakauppa. Huhtikuussa 2017 Taina Källillä tuli täyteen kolmas vuosi K-Rauta Järvenpään yrittäjänä ja kauppiaana.

Urapolku rautakaupassa sai alkunsa vuonna 1993 kesäkassan pestistä. Myöhemmin Källi työskenteli pitkään muun muassa talous- ja henkilöstöhallinnon tehtävissä. Ennen kauppiaaksi ja yrittäjäksi ryhtymistään hän toimi neljä vuotta K-Rauta Järvenpään toimitusjohtajana.

- K-ryhmän kauppiaspolun vahvuus on se, että matkan varrella saa tehdä laaja-alaisesti erilaisia tehtäviä, jotka antavat oppia ja näkökulmaa. Kauppiaaksi lähtevä uusi yrittäjä saa ketjulta hyvät eväät yrittäjyyteen sekä tukea ja neuvoa aina, kun tarvitsee. Toiselle kauppiaskollegalle on milloin tahansa helppo soittaa, Källi kuvailee.

Asiakkaita kuunteleva rautakauppa

Taina Källi on aina tykännyt ottaa vastuuta asioista. Urapolulla etenemistä on siivittänyt myös aktiivinen opiskelu. Suoritettuna ovat sekä talouspäällikön ja tradenomin tutkinnot että johtamistaidon erikoisammattitutkinto. Yrittäjyydessä parasta ja motivoivinta on ollut se, että saa uudistaa ja viedä oman yrityksen asioita eteenpäin.

- K-Rauta Järvenpää haluaa olla asiakkaitaan kuunteleva, hyvin palveleva rautakauppa, kauppias määrittelee.

K-Rauta Järvenpää palvelee sekä kuluttaja-asiakkaita että yrityksiä ja rakennusalan ammattilaisia. Noin puolet myynnistä tulee ammattilaiskaupasta. Taina Källin mukaan suomalainen rautakauppa-asiakas osaa arvostaa laatua ja tuotteiden pitkää käyttöikää. Ammattilaiset kiittelevät tarpeita vastaavaa laajaa tuotevalikoimaa, joka kattaa myös erikoisemmat tilaustuotteet.

Nuorille eväitä työelämään

Kevät ja kesä herättelevät suomalaiset pihoilla puuhasteluun, mutta myös monenlaisiin kodin rakennus- ja remontointitöihin. Kesäsesongin aikaan rautakaupan asiakaspalvelusta huolehtii noin 70 työntekijää, muulloin henkilökuntaa on noin 45. K-Rauta Järvenpää tunnetaan myös aktiivisena nuorten työllistäjänä. Kesätyöntekijöiden lisäksi yritys ottaa ympärivuotisesti nuoria työharjoitteluun ja –kokeiluun.

- Olemme saaneet töihin monia loistavia, iloisia ja aktiivisia nuoria, joista osa jatkaa myöhemmin vakinaisemmassakin työsuhteessa. Toki joukossa on myös heitä, jotka tarvitsevat enemmän tukea ja apua työelämän perusasioiden opetteluun.  Olemme ottaneet työkokeiluun esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Nuorten elämäntilanteet voivat olla mutkikkaitakin, mutta mielestäni jokaiselle pitää antaa mahdollisuus. Nuoria kannattaa rohkeasti ottaa yritykseen mukaan kasvamaan, Källi sanoo.

Nuorten ja muiden uusien työntekijöiden perehdyttäminen talon tavoille on K-Rauta Järvenpäässä kaikkien myyjien vastuulla.  Källin mukaan rautakauppa on varsinkin nuorille työntekijöille usein opiskeluajan välietappi ja läpimenopaikka, josta käydään hakemassa oppia tulevaa työuraa varten.

- Meidän tehtävämme on antaa nuorelle ihmiselle hyvät eväät työelämään, Källi korostaa.

Osaava henkilökunta on voimavara

Uusien työntekijöiden rekrytointi ja henkilöstöhallinnon tehtävät vievät ison siivun kauppiaan työajasta. Oma osaava henkilökunta on yrittäjälle myös se voimavara, joka auttaa jaksamaan kiirettä ja usein pitkiksi venyviä työpäiviä.

- Yrittäjänä ja kauppiaana minulle on kunnia-asia, että oma työni mahdollistaa muiden ihmisten työllistämisen.

Vapaa-ajalla kauppias ja kolmen lapsen äiti viihtyy perheen ja harrastusten parissa. Kaivattua vastapainoa työlle tuovat kävelyretket koiran kanssa sekä käynnit kuntosalilla.

- Olen huomannut, että oman hyvinvoinnin vuoksi on tärkeä huolehtia liikunnasta. Jos uuvutan itseni ihan loppuun, en jaksa olla hyvä esimies työntekijöillenikään, Källi tietää.

 

K-Rauta Järvenpää
Taina Källi
Rajaniitynkatu 1
04420 Järvenpää
P. 020 7288 500

 

Teksti ja kuva: Krista Korpela-Kosonen

Krista Korpela-Kosonen

Toimittaja, viestinnän suunnittelija, ETM