Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Telekat – Jyrki Käkelä

Stressin hallinta vaikein osa-alue yrittämisessä

– Kivointa yrittämisessä on se, että on voinut itse päättää linjanvedoista. Muita ei voi syyttää vääränlaisista asiakkaista tai projekteista, vaan kaikki on ollut itsestä kiinni, toteaa Telekatin yrittäjä ja toinen omistaja Jyrki Käkelä. Telekat on erikoistunut talojen televerkkoihin.

– Yrittäjänä voin itse päättää, paljonko panostan töihin – voin itse säädellä, paljonko otan itsestä irti. Siitä se tuloskin muodostuu.

– Alussa päivät olivat valtavia, 14-16 –tuntisia, mutta kun on tullut vanhemmaksi, on oppinut vähentämään ihan jaksamisen takia. Työaikaa on oppinut hallitsemaan perheenkin kautta eli muitakin asioita on tullut tärkeäksi, Käkelä toteaa.

Stressiä hän kuvailee vaikeimmaksi osa-alueeksi yrittämisessään. Stressiä syntyy, kun ei ole mahdollista nähdä kauemmaksi alalla. Urakoita vaaditaan lyhyemmässä ajassa eli tarvitaan paljon resursseja. Haaste on sovittaa resurssit eri urakoiden välillä eli että työntekijät saadaan sopivasti edellisestä urakasta uuteen. Joskus joutuu tarjoamaan päällekkäisiä urakoita ja olettamaan, että kaikki eivät toteudu.

 

Epävarmuus ja vastuu

– Huonoa on epävarmuus ja vastuu. Työntekijöiden työllistymisestä kokee kuitenkin olevansa vastuussa. Yrittäjällä ei ole muuttuvissa tilanteissa joustoja työvoiman suhteen, jolloin joutuu keksimään pakonomaisia ratkaisuja, jos tilanne on huono. Se rajoittaa myös kasvua, kun ei ole joustoja.

– Yrittäjällä pitäisi olla mahdollisuus lomauttaa, jos ei ole töitä, jolloin olisi mahdollista työllistääkin herkemmin, jos on töitä.

– On helpompaa vetää alle 10 hengen yritystä kuin yli. Henkilöstö ymmärtää paremmin missä mennään, kun on vähemmän porukkaa.

Telekatissa on 11-13 asentajaa ja kolme toimihenkilöä. Liikevaihto on n. 1,4 Me.

Asentajasta yrittäjäksi

Jyrki Käkelän yrittämisen taustalla on telealan yritys PD Satellite, jonne hän meni asentajaksi töihin 1996. Hän oli siellä ainoa työntekijä omistajan lisäksi. Yritys lähti kasvuun ja Jyrkin vastuut kasvoivat samassa suhteessa – hänestä tuli projektinhoitaja. Omistaja antoi vastuuta. Yritys osti isomman Johtomiehet Oy:n, jossa lankesivat projektipäällikön vastuut, töinä yleiskaapelointiverkot.

Seuraava etappi oli Kiikka & Konttilan teleosasto, joka saatiin hyvään nousuun. Teleosasto eriytettiin tytäryhtiöksi nimeltä Telekat Oy. Jyrki ja nykyinen yhtiökumppaninsa Mikael Ahlgren ryhtyivät 15 % osuuksilla pienomistajiksi 2008. Kun Kiikka & Konttila ajautui vaikeuksiin, Telekat irtautui kokonaan emoyhtiöstä ja lopulta Ahlgren ja Käkelä ostivat yhtiön. Vaihtoehtona olisi ollut uuden yhtiön perustaminen, mutta toteutuneella järjestelyllä varmistettiin vanhat asiakkuudet ja asentajakunta.

– Oli jonkun verran haastetta saada yhteistyökumppanit vakuuttuneeksi, että Telekat on kokonaan irti konkurssin tehneestä emoyhtiöstä, Käkelä toteaa. Mutta kaikki lähti hyvin liikkeelle.

 

Vastapainona jalkapallovalmennus

– Suomessa on melko helppoa ryhtyä yrittäjäksi, joskin melkoisia pykäläviidakoita on luotu.  Se sääntelyn purkaminen, johon hallitus ilmeisesti pyrkii, on ehdottomasti tarpeen. Erilaisia velvoitteita pitäisi yksinkertaistaa, Käkelä toteaa.

Nykyisin Jyrki Käkelällä jää vapaa-aikaa iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka yksittäisinä iltoina voi joutua töihin. Perheessä on vaimo ja poika, joka harrastaa jalkapalloa. Käkelän harrastus onkin tätä nykyä jalkapallovalmentaminen, josta saa vastapainoa. Toinen, epäsäännöllisempi harrastus on pyöräily.

 

 

Jukka Nissinen

Jukka Nissinen