Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyyskasvatusta kymmenen vuotta

Vuonna 2008 aloitin Klaukkalan Yrittäjien puheenjohtajana. Silloin pääteemana oli yrittäjyyskasvatuksen saaminen kouluihin. Omat kokemukseni koulujen yrittäjyyskasvatuksesta, ja lähinnä sen puuttumisesta, perustuivat omien lasteni koulunkäynnin seuraamiseen.

Alueellamme on kolme ylä-astetta, joista jokaiseen yritimme päästä järjestönä tuomaan yrittäjyyskasvatusta osaksi opintoja. Olin yhteydessä rehtoreihin ja opinto-ohjaajiin, tuloksetta. Jatkoimme lobbaamista ja yleinen asenne yrittäjyyttä kohtaan alkoi muuttua. Kiitos YES:in, joka samaan aikaan teki myös lobbausta aiheen parissa, saimme järjestettyä yhteistilaisuuden kuntaan.

Vuoropuhelulla liikkeelle

Tilaisuuteen osallistui yrittäjäjärjestön ja YES:n edustajien lisäksi eri koulujen henkilökuntaa, kunnan opetustoimen päällikkö sekä elinkeinopäällikkö. Pääsimme vuoropuhelun alkuun. Pian tämän jälkeen pääsimme myös keskusteluyhteyteen kahden koulun kanssa ja saimme organisoitua ensimmäiset yrittäjyyskasvatuksen oppitunnit 8-luokkalaisille. Tuolloin kävimme kolmen yrittäjän voimin kertomassa heille omat yrittäjätarinamme. Palaute oppilailta oli positiivista ja sieltä tuli myös kehitysidea työhaun kertomisesta työnantajan näkökulmasta. Tämän lisäsimme esitykseen välittömästi.

Nyt vuonna 2019 on Nurmijärvellä järjestetty yrittäjyyskasvatuksen 12h leiri jo kaksi kertaa. Leirillä opitaan muun muassa yrittäjämäistä asennetta (sisäinen yrittäjä), ryhmä- ja esiintymistaitoja, yrittämisen perusfaktoja, liikeidean kehittämistä. Leiri huipennus on kilpailu, jossa arvovaltainen Leijonanluola valitsee parhaan liikeidean ja ryhmä palkitaan. Mukana järjestelyissä ovat paikalliset yrittäjäjärjestöt, kunta sekä ensimmäisen- ja toisen asteen oppilaitoksia.

Tämä kaikki on saavutettu kymmenen vuoden työllä, ja matkalle mahtuu paljon tapahtumia; olemme muun muassa päässeet vaikuttamaan kunnan opetussuunnitelmaan ja siellä nimenomaan yrittäjyyskasvatuksen järjestämiseen hyödyntäen lähistön elinkeinoelämää.

Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa kuntiin

Miksi yrittäjäjärjestönä haluamme olla mukana tällaisessa toiminnassa? Haluamme, että yrittäjyyskasvatus saadaan mukaan ihmisen koko opintopolkuun, alkaen esiopetuksesta aina korkeakouluopintoihin ja myös vapaaehtoiseen aikuiskoulutukseen. Tuolla opintopolulla omaksutaan päämäärätietoisuus, uteliaisuus ja sinnikkyys. Kun nämä ominaisuudet sisäistetään, saadaan Suomeen innovatiivisia henkilöitä tuottamaan palveluita ja tuotteita niin työntekijöinä kuin yrittäjinä.

Haluaisimme kaikkiin kuntiin oman 12h-leirin, tai enemmän. Kun yrittäjyyskasvatus toteutetaan lähellä, lisää se kunnan elinvoimaisuutta ja tuo selkeitä säästöjä esim. oppilaskuljetuksiin.

Ihmeitä emme odota tapahtuvan yhdessä yössä, mutta päämäärätietoisella työllä uskomme maahamme kasvavan uuden sukupolven, jonka tekemistä ohjaa sisäinen yrittäjä.

 

Markku Aalto, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja

Markku Aalto

Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja.

Viimeisimmät kirjoitukset tässä blogissa