Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yritys on helppo myydä, kun nämä asiat ovat kunnossa

Yritystä on kauppatavarana vaikea verrata mihinkään muuhun. Esimerkiksi vertaaminen asunnon myyntiin ontuu monelta kohdalta. Yrityksellä ei ole markkinahintaa, tilastoa tehdyistä kaupoista, vakiintuneita rahoitusratkaisuja tai vakuusmääritystä, eikä laissa ole vastaavaa erityslainsäädäntöä kuin kiinteistökaupassa. Siinä missä asunnosta saadaan helposti riittävä kuva kohteen kunnosta, kunnostustarpeista ja arvosta, niin yrityksestä ei samaan luottamustasoon päästä edes vaivaa näkemällä. Tällainen on esimerkiksi yrityksen tärkein arvoon vaikuttava tekijä; menestyminen tulevaisuudessa. Sen vain aika näyttää.

Koska yritys on epämääräinen kauppatavara, myyntiä auttavat kaikki toimenpiteet, jotka selventävät tilannetta.  Selkeys lisää luotettavuutta, luotettavuus taas helpottaa ostopäätöstä ja nostaa yrityksen arvoa.

Seuraavaksi jotakin toimenpiteitä, joilla onnistunutta kauppaa voidaan edistää.

Yleinen selkeys ja siisteys. Tästä on helpoin aloittaa. Laita paikat paraatikuntoon. Vaikka yritystä ei myytäisi, se lisää viihtyvyyttä ja työturvallisuutta. Laita samalla asiapaperit ja mapit järjestykseen ja sopimukset paperille. Selkeyttä tuo myös tuotannon selkeys, työntekijöiden roolit ja vastuut sekä heidän sitouttaminen firmaan.  Tämä ottaa aikaa. Myyntitilanteessa niiden tekeminen on jo myöhäistä.

Kirjanpito kuntoon. Kirjanpito näyttää vain osan yrityksesi todellisuudesta.  Jos kirjanpitoa on tehty vain sillä mielellä, että verot minimoidaan keinoja kaihtamatta, kannattaa asennetta heti muuttaa. Huonoa kirjapidollista tulosta tekevä yritys ei ostajaa kiinnosta. Jokainen euro viivan alla on jopa kuusi euroa myyntihinnassa. Kirjanpitoon kuitenkin luotetaan aina enemmän kuin myyjän selityksiin.

Huolehdi eläkeasiasi kuntoon heti. Jos sen hoitamien on jo myöhäistä, keskity tosissasi yrityksesi myynnin valmisteluun. Vain siten onnistuneen kaupan ja mahdollisimman hyvän kauppahinnan todennäköisyyttä voidaan nostaa.

Yrityksen rakenne. Tee yrityksestä helposti ostettava eriyttämällä eri liiketoiminnat omiin yhtiöihin. Jos tämä ei ole tehtävissä, niin kirjanpito on syytä tehdä liiketoimintakohtaisesti. Samassa yhteydessä voit keventää yrityksen kauppahintaa siirtämällä yrityksestä itsellesi sellaista varallisuutta, jota ostaja ei ehkä halua tai voi ostaa. Tämä on asiantuntijatyötä, josta virheiden kustannukset tee-se-itse -miehelle ylittävät reilusti asiantuntijapalkkiot.

Laadukkaan myyntimateriaalin valmistus on sujuvan kaupan edellytys. Luotettavat, kattavat ja helposti ymmärrettävät myyntiesitteet ovat avainasemassa siinä, kiinnostuuko ostaja ja haluaako rahoittaja rahoittaa.

Tee ostamisesta helppoa. Nämä toimenpiteet saattavat olla jopa tuottavimmat tekosi koko yrittäjäurasi aikana.  Muista, että yrityksen ostaja on asiakkaasi ja että sinulla on vain yksi kiinnostava myyntituote. Yrityskauppakin onnistuu parhaiten asiakaslähtöisellä ajattelulla ja hyvällä asiakaspalvelulla.

**

Huomaa Uudenmaan Yrittäjien ja kumppaneiden Onnistunut omistajanvaihdos -tilaisuudet syys-lokakuussa 2017!

Tässä blogissa kirjoittavat Uudenmaan Yrittäjien kumppanit.

Juha Rantanen

Kirjoittaja on yrittäjä ja Suomen Yrityskaupat Oy:n toimitusjohtaja