21.8.2017 klo 15:06
Uutinen

Sadan KasvuOpen-finalistin joukossa Uusimaa hyvin edustettuna

Ympäri Suomen ja eri toimialoilla toimivien kasvuhaluisten yritysten parhaimmisto on valittu. KasvuOpen-tuomariston mukaan yritysten kasvusuunnitelmat ovat entistä parempia, perustellumpia ja siten realistisempia.

Katso lista yrityksistä paikkakunnittain tästä ja tutustu Uudenmaan aluekohtaiseen infograafeihiin. Uudenmaan Yrittäjien alueelta mukaan pääsi yhdeksän yritystä, joista Lohjalta peräti kolme.

Kaudella 2017 pk-yritysten kasvun sparrausohjelmaan Kasvu Openiin haki 839 yritystä, joista 420 pääsi kevään aikana mukaan johonkin kasvuohjelmaan eli Kasvupolulle. Yrityksille oli tarjolla 28 alueellista tai toimialakohtaista Kasvupolkua.

Eri alojen asiantuntijat ovat sparranneet mukaan valittujen yritysten kasvusuunnitelmia maksutta. Finaalivaiheeseen edennyttä yritystä haastaa ja auttaa prosessin aikana kaikkiaan 19 eri asiantuntijaa.

Sadan finalistin joukko muodostuu yksittäisten Kasvupolkujen tuomaristojen valitsemista voittajista ja kunniamaininnan saajista, lisäksi valtakunnallinen tuomaristo nosti sparraukseen osallistuneista yrityksistä vielä 44 lupaavinta mukaan.

Kasvun lähteet osataan perustella, riskit tiedostetaan

Tuomariston puheenjohtaja, Largo Capital Oy:n toimitusjohtaja ja Kasvu Open Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Sneck kuvaa tuomariston työtä haastavaksi, mutta mieluisaksi tehtäväksi.

“Yritysten taso on noussut vuosi vuodelta. Meillä oli vaikeuksia rajata vain 100 parasta,” Sneck sanoo.

Yleisenä huomiona Sneck sanoo yritysten kasvusuunnitelmien olevan entistä selkeämpiä ja realistisempia. Niiden perusteella yritykset näyttäisivät menevän terveeseen suuntaan ilman tavoitteista tinkimistä.

“Yhä useampi kasvusuunnitelma on toimeenpantavissa. Niissä uskalletaan lähteä hakemaan rohkeaakin kasvua, mutta osataan myös perustella, mistä kasvu tulisi. Myös riskit tiedostetaan paremmin, ja ne osataan kuvata avoimesti.”

Tuomaristo kiinnitti valintoja tehdessään erityisesti liiketoimintamalliin (ansaintalogiikka, asiakassegmentit, myynti/jakelu), uskottavuuteen (tiimi, asenne) sekä markkinapotentiaaliin (skaalautuvuuteen koti- ja/tai ulkomailla). Toimialalla ei ollut merkitystä. Pienen tai olemattoman liikevaihdon startup-yritysten kohdalla valintakriteerinä oli, että puutteet tällä saralla korvautuisivat muilla, vahvoilla näytöillä.

Valtakunnalliseen tuomaristoon kuuluvat Sneckin lisäksi Finnveran rahoitusjohtaja Titta Mantila, Grannenfelt Finance Oy:n osakas Jaakko Salminen, Butterfly Venturesin perustaja ja osakas Juho Risku, sarjayrittäjä, Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Lehikoinen, pääomasijoittaja Juho Lipsanen ja FiBAN ry:n hallituksen puheenjohtaja, yrityskiihdyttämö Pivot5:n perustajajäsen Torsti Tenhunen.

Kasvupolkujen parhaimmiston valintaan ovat osallistuneet myös sadat alueelliset Kasvupolkutuomarit eri puolilta Suomea, tehden pohjatyön valtakunnallisen tuomariston työn helpottamiseksi.

Läpileikkaus suomalaisiin kasvuyrityksiin

Tänä vuonna Kasvu Open -finalisteja on kaikista maakunnista lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Eniten yrityksiä on mukana Uudeltamaalta, kaikkiaan 32 yritystä.

Sadan finalistin joukosta noin puolet on Startup-yrityksiä ja puolet jo pidempään toimineita eli Start again -yrityksiä. Kaikkien finalistiyritysten keski-ikä on 8,5 vuotta. Tarkasteluna yritysten ikää sarjoittain, on Start again -sarjan yritykset keskimäärin 17 vuotta ja startup-sarjassa 2,5 vuotta. Toimialoista eniten on mukana yrityksiä ohjelmisto- ja ICT-alalta (26 %), teollisuudesta (20 %) ja terveys-, sosiaali- ja hyvinvointipalveluista (9 %).

”Olemme Kasvu Openissa alusta asti korostaneet jo pidempään toimineiden yritysten kasvumahdollisuuksia ja -potentiaalia. Start again -yritysten keski-ikä todella yllätti. Vanhimmat sparrauksessa mukana olevat yli 60 vuotiaita. Ilahduttavaa yritysjoukossa on teollisuusyritysten vahva mukanaolo. Se on positiivinen viesti Suomen talouden ja perinteisten toimialojen suunnasta”, korostaa Kasvu Open Oy:n toimitusjohtaja Uljas Valkeinen.

”Yritysten liikevaihtoluvut osoittavat, että iso osa yrityksistä rahoittaa kasvunsa pääasiassa kassavirralla ja olemassa olevilla asiakkuuksilla. Mukana on entistä vahvempia ja kasvukykyisempiä yrityksiä. Vaikka hakijamäärä on vuosi vuodelta kasvanut, niin ovat myös mukana olevat yritykset ”, tiivistää tuomariston sihteeri Nina Rautiainen finalistijoukkoa.

Neljän kärki valitaan lokakuun lopulla

Finalistit pitchaavat kasvusuunnitelmiaan vielä kerran 25.-26.10.2017 Jyväskylässä koko kauden päättävässä verkostotapahtuma Kasvu Open Karnevaalissa. Valtakunnallinen tuomaristo haastaa kymmentä parasta yleisön edessä lavalla toisena Karnevaalipäivänä. Lopulta valitaan voittaja ja kunniamaininnan saaja eli kasvunnälkäisimmät yritykset Start again- ja Startup -sarjoissa.