Hyvät hankkeet rahoitetaan | Yrittajat.fi

Etsi

Omistajanvaihdokset

Hyvät hankkeet rahoitetaan

Hyviä hankkeita yrityskaupoissa yhdistää ammattilaisten käyttö, asioiden paperille laittaminen ja huolellisuus niin ostaja- ja kuin myyntipuolella. Uudenmaan Yrittäjien ja kumppaneiden Onnistunut omistajanvaihdos -iltojen kiertue alkoi tiistai-iltana Loviisasta.

- Omistajanvaihdos on ”kerran elämässä ”-tapahtuma useimmille yrittäjille. Se ei ole normaaliarkea eikä sen siksi pidä tai tarvitse olla yrittäjän perusosaamista. Yritysvälittäjille ja muille ammattilaisille yrityskaupat ja omistajanvaihdos puolestaan ovat arkea ja osaamista löytyy nimenomaan siihen hetkeen. Se asiantuntemus kannattaa hyödyntää, Nordean Lena Forsström kiteytti tilaisuuden viestiä yrittäjille.

Finnvera, Nordea, Suomen Yrityskaupat, Suomen Yrittäjät ja kehittämisyhtiöt, Loviisassa Posintra, valottivat omistajanvaihdosten onnistumisen elementtejä omasta näkökulmastaan.

Kysy ammattilaiselta, älä kaverilta - ellei hän ole ammattilainen

Suomen Yrittäjien Mika Haavisto varoittaa kilauttamasta kaverille, kun mietitään oman yrityksen arvoa.

- Pahimmillaan kaveri tukee hyvää hyvyyttään aivan liian korkeata hinta-arviota tuntematta asiaa sen paremmin.

Kun yrityksen ostaja löytyy useimmiten läheltä, epärealistisen korkealla ensimmäisellä hintapyynnöllä karkotetaan pahimmillaan potentiaalisimmat ostajat pysyvästi.

Ammattilaisten käyttö nostaa yrityskaupan menestymisen mahdollisuutta merkittävästi. Pankin ja Finnveran seulan läpäisseistä omistajanvaihdoksista 92% yrityksistä on toiminnassa kolmen vuoden jälkeen.

Asiantuntijatahoja omistajanvaihdoksessa voi olla monia. Ensimmäiset kysymykset ja fundeeraamiset voi esittää niin oman pankin tai tilitoimiston edustajalle kuin yritysneuvojalle tai suoraan yritysvälittäjälle. Prosessin aikana asiantuntijoita tulee usein mukaan useampi.

Asiantuntijoiden ensimmäinen konsultaatio on maksuton ainakin useimmissa kehittämisyhtiöissä.

Vanhan totuuden mukaan ammattilaisen käyttö ei ole ilmaista, mutta amatöörin käyttö se vasta kallista onkin.

- Ammattilaisen käytön kustannus tulee kuitattua korkeammalla myyntihinnalla, kunhan ensin noudattaa niitä ammattilaisen neuvoja, Haavisto arvioi.

Omistajanvaihdokset Uudellamaalla

Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan Uudenmaan Yrittäjien alueella omistajanvaihdosta suunnittelevat aikovat toteuttaa vaihdoksen useimmiten seuraavan kolmen - viiden vuoden aikana.  Mahdollinen yrityksen tai liiketoiminnan osto toteutettaisiin yleisimmin lähitulevaisuudessa, seuraavan kahden vuoden aikana. Omistajanvaihdos on myyjäpuolella mielessä seuraavan viiden vuoden aikana noin joka neljännellä ja ostajapuolella joka seitsemmännellä yrittäjällä.

Koko maassa ja alueella neljä viidestä yrityksen tai liiketoiminnan ostamisesta kiinnostuneesta sanoo tarvitsevansa ostoon ulkopuolista rahoitusta.

Pankit ja Finnvera vakuuttivat, että hyvät hankkeet rahoitetaan. Rahoittajan näkökulmasta hyvä hanke on sellainen, jossa uuden omistajan nähdään maksavan velkansa yrityksen tuotosta kohtuullisessa ajassa.

 

Tulevat Onnistunut omistajanvaihdostilaisuudet

21.9. Mäntsälässä, 5.10. Nurmijärvellä ja 19.10. Raaseporissa