Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Humanisti perusti yrityksen innovaation ympärille

Vuonna 2017 Riikka Siltanen perusti MusaFarmi Oy –nimisen yrityksen musiikin ympärille. Yrityksen toimiala on musiikki eri muodoissaan, mutta päätuotteita ovat MusaMatot, joita on tällä hetkellä kaksi erilaista: C-duuri- ja Duurimatto.

Humanisti perusti yrityksen innovaation ympärille

Nuorena tyttönä Riikka Siltanen innostui laulamisesta ja oopperasta. Tie vei Suomen Kansallisoopperan lavalle ja Savonlinnan Oopperajuhlille. Hän oli mukana kymmenissä tutuissa oopperoissa, kuten Wagnerin ja Verdin tunnetuimmissa teoksissa.

Jo ennen musiikkiuraa Siltanen oli opiskellut uskontotieteestä teologian maisteriksi. Sittemmin hän valmistui laulupedagogiksi.

Yrittäminen tuli hänelle tutuksi jo vuosituhannen alusta, kun hän piti silloisen aviomiehensä kanssa Helsingin Töölössä toimistotarvikeliikettä viiden vuoden ajan. Lapsen saaminen ajoi puhtaampaan ja rauhallisempaan ympäristöön Keravalle, ja yrittäminen jäi sivuun.

Nykyään Riikka opettaa musiikkiopistossa klassista laulua sekä musiikinteoriaa, ja on huomannut, että musiikinteorian oppiminen on monille lapsille haastavaa perusasioista lähtien. Teoria on hallittava, jos aikoo musisoida, mutta sen opettamisesta on vaikeaa tehdä lapsille mieluisaa.

Pari vuotta sitten mielessä alkoi itää ajatus uudesta tavasta opettaa ja vuonna 2017 se realisoitui keksinnöksi nimeltä MusaMatto. Innovaatio yhdistää musiikin perusasioiden opiskelun, leikin, liikunnan ja sisustamisen.

Leikki, liikunta, oppiminen

– Lapset eivät oikein jaksa keskittyä teoreettiseen opetukseen. C-duuriasteikko eli tuo rimpsu C-D-E-F-G-A-H-C ei tahdo jäädä kaikille lapsille helposti mieleen, Riikka Siltanen kertoo.

– C-duurin kautta opetellaan kaikkiin duureihin pätevä kaava. Maton kuviointi koostuu säveliä kuvaavista ruuduista. Lapsi voi hyppiä ruutuja eli säveliä pitkin kuten perinteisessä ruutuhyppelyssä ja samalla laulaa sävelasteikkoa.

    MusaMatosta lapsi hahmottaa nuottinimet ja puoli- ja kokosävelaskelten paikat – puolisävelaskeleet ovat vierekkäin. Muut ruudut ovat peräkkäin ja sävelten väli on yksi sävelaskel.

    – Lapsi ryhtyy mielellään hyppimään värikkäällä matolla. Hyppiessään ja nähdessään kirjaimet ja ruudut edessään lapsen on helppo hahmottaa asteikko ja sen rakenne. Hyppiminen on lapsille luontaista liikkumista ja auttaa osaltaan luomaan mielikuvaa ja muistamaan.

MusaMatto osuu siinäkin mielessä hyvään saumaan, että uusin opetussuunnitelma velvoittaa opettajia liittämään liikunnan tavalla tai toisella opetukseen.

Uuden käynnistäminen on haastavaa

Vuonna 2017 Riikka Siltanen perusti MusaFarmi Oy –nimisen yrityksen musiikin ympärille. Yrityksen toimiala on musiikki eri muodoissaan, mutta päätuotteita ovat MusaMatot, joita on tällä hetkellä kaksi erilaista: C-duuri- ja Duurimatto.  MusaMatto sopii hyvin muskareiden, musiikkiopistojen sekä koulujen opetusvälineeksi. Visuaalisesti kaunis matto sopii myös lastenhuoneen sisustamiseen.

– Jokainen uuden idean markkinoinnin kanssa työskennellyt ymmärtää, miten haasteellinen tilanne on alkuvaiheessa. Mitään varmaa tietoa menestyksestä ei ole, mutta rahaa on pakko käyttää tuotteen kehittelyyn, tuotantoon ja markkinointiin. Voi olla, että rahat menevät Kankkulan kaivoon – tai sitten syntyy menestys. Ei voi kuin uskoa omaan näkemykseensä ja tehdä pitkää päivää.

Kaiken päälle Riikka Siltanen laulaa The Larks -nimisessä yhtyeessä, jossa esiintyy hänen lisäkseen pianisti ja kaksi viulistia, laatii musiikkitieteen tohtorinväitöskirjaa ja on mukana politiikassa ja sitä kautta kotikaupunkinsa Keravan Kaupunkikehitysjaostossa sekä Tuusulan käräjäoikeuden lautamiehenä.

www.musamatto.fi

 

 

 

Kirjoittaja:
Jukka Nissinen