24.5.2018 klo 13:27
Uutinen

Elinkeinopolitiikassa toivomisen varaa Uudellamaalla

Elinkeinopolitiikka ja resurssit, viestintä ja tiedottaminen ja koulutus ja osaaminen saavat yrittäjiltä parhaat arviot koko Suomessa ja Uudellamaalla. Tyytymättömimpiä yrittäjät ovat kunnan hankintapolitiikkaan. Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä, joka julkistettiin eilen Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella.

Kaikilla osa-alueilla yrittäjien arviot ovat parantuneet edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä kyselystä valtakunnallisesti. Myös Uudenmaan Yrittäjien toimialueella kokonaistyytyväisyys on kahdessa vuodessa aavistuksen kasvanut ja hiipii hiljalleen kohti maan keskiarvoa. Nyt kyselyyn vastasi yli 5800 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Uudenmaan kärkeä ovat Hyvinkää, Mäntsälä ja Järvenpää

Uudenmaan Yrittäjien toimialueen parhaat kunnat elinkeinopolitiikassaan ovat yrittäjien mielestä Hyvinkää, Mäntsälä ja Järvenpää. Kaikki näistä ovat parantaneet elinkeinopoliittisen toimintansa keskiarvoa. Vertailun vuoksi maan parhaat vastaavien kokoluokan kuntien keskiarvot ovat 8,87 Liedossa ja 8,42 Ilmajoella. Kun valtakunnallinen yrittäjien kouluarvosana-asteikolla antama keskiarvo kunnan elinkeinopolitiikalle on 6,74, on se Uudellamaan Yrittäjien toiminta-alueella 6,59.

– Vaikka tuloksissa on vielä hyvin paljon parannettavaa, olen iloinen että kautta linjan kuntien ja yrittäjien yhteistyö on parantunut alueellamme. Selkeä paikka parantaa toimintaa on huomioida paikalliset yrittäjät paremmin kunnan hankinnoissa, Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe sanoo.

Elinkeinopolitiikan osa-alueilla jäädään valtakunnan keskiarvoista

Elinkeinopolitiikan osa-alueista yrittäjiltä kyseltiin elinkeinopolitiikasta ja resursseista; kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydestä; kunnan viestinnästä ja tiedottamisesta; koulutuksesta ja osaamisesta; kunnan hankintapolitiikasta; kuntapalveluista ja infrastruktuurista sekä kunnan elinkeinotoimen, elinkeino- tai kehittämisyhtiön tai vastaavan toiminnasta.

Uudenmaan tasolla valtakunnallisen keskiarvon paremmalle puolelle päästään kunnan viestintä ja tiedottaminen -osiossa. Parhaita arvioita saavat Kerava koulutuksessa ja osaamisessa (7,85), Mäntsälä kunnan viestinnässä ja tiedottamisessa (7,76) sekä Sipoo ja Mäntsälä elinkeinopolitiikassa ja sen resursseissa (7,7).

Tyytymättömimpiä Uudenmaan Yrittäjien toiminta-alueella yrittäjät ovat kunnan hankintapolitiikkaan (6,21) ja kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyteen (6,45).

Yksittäisissä mittareissa valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle alueellisesti päästään kuntamarkkinoinnissa, oppilaitosten ja yritysten välisessä yhteistyössä, oppilaitosten yrittäjyyteen kannustamisessa, oppilaitosten mahdollisuuksien tarjoamisessa yrittäjien oman osaamisen kehittämiseen, kuntien kilpailua häiritsevän elinkeinotoiminnan määrässä. Kunnan elinkeino- ja kehitysyhtiöiden palveluista valtakunnalliseen keskiarvoon yltää toimivan yrittäjän palvelut, tapahtumat ja koulutukset sekä toimitilat. Eniten valtakunnallisesta keskiarvosta jäädään omistajanvaihdospalveluissa.

Tulokset kokonaisuudessaan löytyvät:

www.yrittajat.fi/kunta