Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Yrittäjän Kasvot - Harri Alastalo, Suomen LVIS-Huolto Oy

Harri uskoo, että yksi Suomen LVIS-Huollon menestystekijä on ollut monipuolisuus. Asiakas saa yhden puhelinnumeron takaa laajan skaalan LVI-alan palveluita. Yritys toteuttaa mm. LVI-asennuksia ja –huoltoja, kaukolämpöurakointia, viemäreiden kuvaus- ja avauspalveluita, ilmastointiasennuksia ja –huoltoja sekä sähkö- ja automaatiotöitä.

Menestystekijänä monipuolisuus

Tällä Tuusulan Kellokoskella sijaitsevalla teollisuushallilla Harri Alastalo on pyörinyt pienestä pojasta lähtien, sillä halli oli Alastalon yrittäjävanhempien omistuksessa. Vuodesta 2009 lähtien samassa tilassa on toiminut Harrin oma yritys Suomen LVIS-Huolto Oy, joka nappasi syksyllä 2017 Kellokosken Yrittäjien Vuoden yrittäjä –palkinnon.

Aluksi yritys työllisti Harrin lisäksi yhden työntekijän. Nyt työntekijöitä on jo noin 35. Suomen LVIS-Huollolla on toimipisteet sekä Tuusulassa että Joensuussa.

- Ihan alkuun oli ajatus, että työllistän yrityksessä itseni ja saan siitä leivän pöytään. Mutta kun on ollut hyvä porukka ja asiat on tehty oikein, olemme pystyneet myös hallittuun kasvuun, Alastalo sanoo.

Harri uskoo, että yksi Suomen LVIS-Huollon menestystekijä on ollut monipuolisuus. Asiakas saa yhden puhelinnumeron takaa laajan skaalan LVI-alan palveluita. Yritys toteuttaa mm. LVI-asennuksia ja –huoltoja, kaukolämpöurakointia, viemäreiden kuvaus- ja avauspalveluita, ilmastointiasennuksia ja –huoltoja sekä sähkö- ja automaatiotöitä.

- Meillä ei olla nirsoja työlle. Sähkömies pystyy tarvittaessa auttamaan putkimiestä ja päinvastoin. Tämä on yksi syy siihen, ettei yrityksessä ole koskaan tarvinnut lomauttaa ketään.

Perheen tuella merkitystä

Suomen LVIS-Huollossa työskentelee myös Harrin vaimo Emmi. Yrittäjyydellä on suvussa perinteitä. Harrin vanhemmilla on ollut ilmanvaihtoalan yritys, jossa hän itsekin työskenteli muutamia vuosia ennen omalle yrittäjäpolulle ryhtymistään.

- Olen saanut yrittäjyyteen tukea ja turvaa vanhemmiltani, vaikka isot päätökset olenkin tehnyt aina itse. Jos vaimoni Emmi ei olisi ollut tässä kaverina, emme me näin pitkälle olisi päässeet. Ei mitään työtä pysty yksinään tekemään. Yrittämisessä on aina myös niitä huonompia hetkiä.

Suomen LVIS-Huollon asiakkaista noin 95 prosenttia on yrityksiä ja yhteisöjä. Pitkäaikaisia kumppanuuksia on solmittu useiden kaupunkien ja kuntien kanssa.

- Yritys on jo siinä kokoluokassa, että pystymme jättämään tarjouksia julkisten hankintojen kilpailutuksiin. Kyllä pk-yritykselläkin on mahdollisuus pärjätä kilpailutuksissa, kun vain resurssit riittävät isojen kohteiden hoitamiseen, Harri toteaa.

Valtaus-palvelu kehittää ja sparraa

Valinta Kellokosken Vuoden yrittäjäksi lämmittää edelleen Harrin mieltä. – Tuntuu hyvältä, että yrityksen menestys ja kasvu on noteerattu ulkopuolellakin, hän sanoo.

Palkitsemistilaisuudessa Harri kertoo tavanneensa Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Keuken toimitusjohtajan, joka houkutteli Suomen LVIS-Huollon mukaan Keuken Valtaus-kasvupalveluun.  

- Olemme olleet Valtauksessa mukana tämän vuoden alusta lähtien, ja voin lämpimästi suositella sitä muillekin. Meille projekti merkitsee ennen kaikkea sparrausta ja yrityksen kehittämistä. Yritysneuvoja tarkastelee yrityksen kokonaiskuvaa ulkopuolisin silmin ja haastaa pohtimaan, voisiko asioita viedä eteenpäin toisinkin.

Harri paljastaa, että hänelle Keuken Valtaus merkitsee itse asiassa kahden yrityksen kehittämistä. Viime vuoden lopulta lähtien Suomen LVIS-Huollon rinnalla on toiminut myös uusi yritys Suomen Viemärihuolto. Yrityksessä on Harrin lisäksi osakkaina kolme LVIS-Huollon työntekijää, joista kaksi on hänen veljiään.  

Kehitys vaatii myös uutta näkemystä

Harri sanoo, että kahden yrityksen vetovastuusta huolimatta työpäivät pysyvät nykyään kohtuullisina. Toista oli LVIS-Huollon vahvimman kasvun vuosina, jolloin yrittäjän oli pakko paiskia jopa 16 tunnin työpäiviä.

- Nyt työpäiväni mitta on noin kello 7-17. Kesä 2017 oli yrittäjävuosieni ensimmäinen, jolloin pidin lomaa kolme viikkoa putkeen. Sillä tavoin olemme Emmin kanssa pyrkineet yritystä kehittämään, että hommat pyörivät normaalisti, vaikka me kävisimmekin välillä lomailemassa.

Oman yrityksen kehittäminen on Harrille vahva missio, jota hän haluaa viedä määrätietoisesti eteenpäin. Hän uskoo, että yrityksen kehitystä pystyy edistämään itse tiettyyn pisteeseen saakka, mutta sen jälkeen tarvitaan uutta näkemystä. Suomen LVIS-Huollossa se piste voisi Harrin mukaan tulla eteen seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.

- Käytännössä se tarkoittaa, että jossakin vaiheessa yritykseen tarvitaan ulkopuolelta uusi toimitusjohtaja ja itse siirryn siitä hommasta sivuun. Haluaisin toki edelleen olla taustalla mukana vaikuttamassa ja käydä kenttätyössäkin katsomassa, miten tekemistä voisi kehittää. Kotiin en jäisi makaamaan.

Yhteystiedot:
Suomen LVIS-Huolto Oy
Kisällintie 6
04500 Kellokoski

www.lvis-huolto.fi

Teksti ja kuva: Krista Korpela-Kosonen