13.11.2018 klo 09:50
Uutinen

Yrittäjän Kasvot – Jouko Lindqvist, JTL-Invest Oy

Jouko Lindqvistin yritys JTL-Invest Oy aloitti vuonna 2000. Pari vuotta myöhemmin yhtiökumppaniksi liittyi mukaan veli Jyrki Lindqvist. Parasta yrittäjyydessä on Joukon mukaan se, että omaa yritystä on vapaus viedä eteenpäin niin kuin itse haluaa.

Uusia koteja kotikaupunkiin

Järvenpääläinen rakennusalan yrittäjä Jouko Lindqvist innostui rakentamisesta jo pikkupoikana. Isä Tapio oli paikkakunnalla tunnettu kirvesmies, jonka työtä seuratessa poikakin pääsi perehtymään kiehtovaan alaan. Yhteiskoulun jälkeen valinta oli helppo: Jouko suuntasi ammattikoulun rakennuspuolelle alan opintojen pariin. Sen jälkeen oli armeijan ja töiden vuoro.

Yrittäjyys kutsui vuonna 1985, kun Lindqvist päätti perustaa oman rakennusfirman kahden hyvän ystävän ja kollegan kanssa. Aluksi töitä tehtiin aliurakkana. Firman ensimmäinen oma paritalo valmistui vuonna 1989 ja seuraava pari vuotta myöhemmin.

– Toisen talon valmistuessa lama oli jo iskenyt. Moni yrittäjä kaatui lamavuosina, mutta me sinnittelimme ja selvisimme. Laman ajan teimme omakotitaloja suoraan asiakkaille sekä muita pienempiä urakoita, Jouko kertoo.

Noin 60 valmistunutta taloa

Vuosien varrella molemmat Lindqvistin yhtiökumppanit vaihtoivat yhteisen bisneksen omaan yritykseen. Jouko Lindqvistin yritys JTL-Invest Oy aloitti vuonna 2000. Pari vuotta myöhemmin yhtiökumppaniksi liittyi mukaan veli Jyrki Lindqvist. Tällä hetkellä yritys työllistää veljesten lisäksi myös kaksi muuta rakennusalan ammattilaista. Lisäksi käytetään aliurakoitsijoita, joiden kanssa yhteistyö jatkuu parhaimmillaan vuosien ajan.

– Esimerkiksi saman sähkömiehen kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo 20 vuotta. Luotettavat aliurakoitsijat ovat JTL-Investin vahvuus. Me tiedämme aina, kuka töitä tekee. Se ja käyttämämme kotimaiset materiaalit takaavat rakentamisen hyvän laadun, Jouko sanoo.

JTL-Investin päätoimialue on Järvenpää. Kaupunkiin on vuosien mittaan valmistunut noin 60 yrityksen rakentamaa omakoti-, pari- ja rivitaloa. Uusia kohteita valmistuu 1-2 vuodessa.

– Olen syntynyt ja elänyt suurimman osaa elämääni Järvenpäässä. Olen nähnyt kaupungin kasvun. Juuri nyt täällä eletään vahvaa rakentamisen buumia.

Yrittäjäpalkinto vilkastutti tonttitarjontaa

JTL-Invest palkittiin syksyllä 2017 Järvenpäässä Vuoden yrittäjänä. Jouko Lindqvist kertoo olleensa tunnustuksesta positiivisen yllättynyt. – Tuntui mukavalta, että tällainen pieni firma palkittiin. Se on antanut uutta virtaa yrittämiseen.

Yrittäjäpalkinnon jälkeen JTL-Invest on saanut aikaisempaa enemmän yhteydenottoja tarjolla olevista tonteista. Yrittäjän mukaan sopivien tonttien saatavuus on yksi rakentamisen jatkuvista pullonkauloista.

– Kaupungilla saisi olla enemmän tarjolla pientalorakentajille sopivia tontteja. Yksityishenkilöille tarjotaan omakotitalotontteja ja isoille rakennusfirmoille isoja kohteita. Pari- ja rivitalotontit puuttuvat lähes kokonaan. Tässä mielessä olemme väliinputoajia.

Kokenutta rakentajaa närkästyttää jossain määrin myös rakennusalaan liittyvä byrokratia ja erilaisten sertifikaattien viidakko.

– Suhtaudumme alan säädöksiin vakavasti ja panostamme jatkuvasti mm. työturvallisuuteen. Työmaillamme ei ole koskaan sattunut mitään pieniä haavoja vakavampaa. Se kuitenkin turhauttaa, että kaikenlaisia sertifikaatteja on jatkuvasti suoritettava vain sertifikaattien vuoksi. Esimerkiksi tulityö-kurssi on käytävä viiden vuoden välein. Kun yrityksemme neljä rakentajaa käy vuosittain kaikki vaaditut kurssit, se tekee monta työpäivää vuodessa, Jouko selittää.

Vapaalla kutsuu karate

Parasta yrittäjyydessä on Joukon mukaan se, että omaa yritystä on vapaus viedä eteenpäin niin kuin itse haluaa. Mieluisinta tekemistä on käytännön rakennustyö, jossa yrittäjä on aktiivisesti mukana päivittäin. Hallinnollisten töiden aika on iltaisin. – Enköhän minä samassa hommassa jatka eläkeikään saakka, 58-vuotias yrittäjä miettii.

Vapaa-ajalla Jouko viihtyy liikuntaharrastusten parissa. 15-vuotiaana aloitettu karate kuuluu edelleen viikoittaiseen treeniohjelmaan. Lisäksi Jouko pelaa sählyä. – Rakennustyö on fyysisesti raskasta. Liikunta on auttanut pysymään kunnossa.

Jouko Lindqvistin perheeseen kuuluu yrittäjävaimo ja lukioikäinen tytär sekä koko joukko kotieläimiä.
– Meillä on neljä kissaa, kaksi ponia ja yksi hevonen. Tallityötä siis riittää, Jouko naurahtaa.

Yhteystiedot:
JTL-Invest Oy
Jouko Lindqvist
p. 0500 423 574
’); // –>
www.jtl-invest.fi

Teksti, kuvat ja video:
Krista Korpela-Kosonen