14.11.2018 klo 15:20
Uutinen

Pk-yritykset mukaan julkisiin hankintoihin – Hankintaneuvontaa ja hankintavahtipalvelu Uudellamaalla

Uudenmaan Yrittäjät laajentaa hankintapalveluaan yrittäjille. Uudenmaan Yrittäjät ja Mercell Oy ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Mercell Oy tuottaa Uudenmaan Yrittäjien jäsenyrittäjille hankintavahtipalvelun jäsenhintaan.

– Näin parannetaan oleellisesti pk-yritysten tiedon saamista julkisista hankinnoista ja erityisesti pienhankinnoista, Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe sanoo.

– Mercell on ainoa toimija Suomessa, joka keskitetysti kokoaa julkisia hankintailmoituksia kaikista saatavilla olevista lähteistä, Kimmo Niemistö, Mercell Oy:n toimitusjohtaja korostaa.

Hankintavahti on maksullinen jäsenetu, jonka yrittäjä saa käyttöönsä Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvojalta. Palvelun hinta UY:n jäsenelle on 19,50€/kk (norm 29€). Palvelu korvaa aiemman hankinta-asiamies.fi -palvelun.

Paremmin tietoa hankinnoista

Hankintalain mukaisen kynnysarvon ylittävät hankinnat julkaistaan valtakunnallisessa verkkopalvelussa Hilmassa (www.hankintailmoitukset.fi). Hilma on työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä maksuton, sähköinen ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan.

Suurin osa sääntelyn ulkopuolelle jäävistä pienhankinnoista ei näy Hilmassa, koska hankintayksiköillä ei ole velvoitetta ilmoittaa niitä julkisesti palvelussa. Pienhankintoja tehdään lukumääräisesti paljon ja niiden merkitys on suuri pk-yrityksille.

Yrittäjät ovat kokeneet pienhankintailmoituksien seuraamisen hankalaksi ja toiveena on ollut, että niistä olisi mahdollista saada paremmin tietoa keskitetysti. Mercell kerää laajasti ja systemaattisesti pienhankintailmoituksia, esim. kuntien nettisivuilta, mikä helpottaa yrittäjien hankintailmoituksien seuraamista.

Uudenmaan Yrittäjät edistää pk-yritysten edellytyksiä osallistua julkisiin hankintoihin

Maksullisen hankintavahtipalvelun lisäksi Uudenmaan Yrittäjät tarjoaa maksutonta hankintaneuvon taa pk-yrityksille ja hankintayksiköille elokuus ta 2017 alkaen. Maksuttoman neuvonnan mahdollistaa Työ- ja elinkeinoministeriön Suomen Yrittäjille myöntämä rahoitus.

Tiedon puute, osaamattomuus ja byrokratia ovat muun muassa esteenä, etteivät yrittäjät ole halukkaita osallistumaan julkisiin hankintoihin.

– Olkaa rohkeasti yhteydessä suoraan minuun ja tulkaa mukaan tilaisuuksiin ja koulutuksiin. Otan myös mielelläni vastaan yhteydenottoja hankintayksiköiltä, hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius kannustaa. Kannattaa muistaa, että julkisten hankintojen kokonaisarvo Suomessa on noin 35 miljardia euroa vuodessa, Meronen-Vilenius jatkaa.

Hankintaneuvonta

Neuvonnan tehtävänä on kehittää hankintayksiköiden ja tarjoajien välistä vuoropuhelua sekä toteuttaa hankintalain tavoitetta pk-yritysten mukaanpääsystä. Neuvonta on maksutonta kaikille tarjoajille.

Tavoitteena on:
1. Saada hankintayksiköt pyytämään tarjouksia siten, että pk-yritykset voivat tarjota niihin.
2. Aktivoida ja auttaa pk-yrityksiä jättämään tarjouksia julkisiin hankintoihin.

Hankintavahti

Hankintavahti on sähköinen palvelu, jonka avulla yrittäjä saa tietoonsa kiinnostavat tarjouspyynnöt ja muuta toimialansa markkinatietoa. Palvelu koostuu kahdesta osasta; sähköpostiuutiskirjeestä sekä tiedoista hankintatietokannassa.

Palvelun tarkoituksena on:
1. Varmistaa, että yrittäjä saa oikeata tietoa oikeaan aikaan
2. Auttaa yrittäjää tarjouksen laatimisessa ja markkinoiden tuntemisessa

Mercell on julkisten hankintojen asiantuntijaorganisaatio, www.mercell.fi.

Info- ja koulutustilaisuudet hankintavahdista ja hankintaneuvonnasta Uudellamaalla:

Keski-Uudenmaan tilaisuus 4.12.2018, Tuusula, klo 7.30 -9.00.

Itä-Uudenmaan tilaisuus 24.1.2019, Sipoo, klo 7.30 -9.00.

Länsi-Uudenmaan tilaisuus 29.1.2019, Lohja, klo 7.30 -9.00.

Tarkemmat tiedot lisätään Uudenmaan Yrittäjien tapahtumakalenteriin

Lisätietoa:

Petri Graeffe, toimitusjohtaja, Uudenmaan Yrittäjät, petri.graeffe@yrittajat.fi tai p. 040 547 3388

Sanna Meronen-Vilenius, hankintaneuvoja, Uudenmaan Yrittäjät, sanna.meronen-vilenius@yrittajat.fi tai 050 567 9233

Kimmo Niemistö, toimitusjohtaja, Mercell Oy, kini@mercell.fi tai 040 7483 559