Etsi

Yrittäjyys

Enrothit löytävät ratkaisut pintojen suojaukseen

Mitä yhteistä on Helsingin keskustakirjasto Oodilla, Tornion tuulivoimaloilla, Imatran teatterilla ja Buenaventuran satamalla Kolumbiassa? Niissä kaikissa on tarvittu yrittäjäpariskunta Merja ja Kari Enrothin osaamista.

Enrothien vuonna 2002 perustama yritys Uudenmaan Pintasuojaus on erikoistunut erilaisten pintojen suojausratkaisuihin. Tyypillisesti suojaustarve koskee kivi- ja betonipintoja, mutta Enrotheilta löytyy ratkaisu myös muunlaisille pinnoille, kuten metallille, puulle, lasille ja muoville. Buenaventuran satamassa Kolumbiassa kontteja siirtelevät nosturit, joiden lasereiden linssien suojaus on keksitty Suomen Pukkilassa.

- Uudenmaan Pintasuojauksen työkohteet kertovat Karin teknisestä osaamisesta. Hänellä on erinomainen kyky löytää ratkaisu melkein mihin tahansa pintasuojausta koskevaan ongelmaan, Merja Enroth sanoo.

Erikoistuotteita yksinoikeudella

Uudenmaan Pintasuojaus maahantuo yksinoikeudella monia pintasuojauksessa tarvittavia erikoistuotteita mm. Sveitsistä, Saksasta ja Ranskasta. Sellainen on esimerkiksi betonille tarkoitettu kuultoväri, jolla rakennuksen betonisen pinnan voi käsitellä lähes minkä väriseksi tahansa. Tällaista betonin suojausratkaisua on hyödynnetty esimerkiksi Helsingin uudessa Länsiterminaalissa ja Imatran teatterin julkisivussa.

Rakennusten pintojen suojauskäsittelyt tekevät niistä paremmin kulutusta kestäviä ja liikaa hylkiviä. Pintamateriaalista riippuen suojauskäsittely kestää kulutusta jopa kymmenen vuotta. Juuri nyt Enrothit ovat erityisen innostuneita titaanioksidipinnoitteesta, jonka toiminta perustuu valokatalyysiin. Aineella voidaan suojata esimerkiksi ovenkahvoja ja kaiteita, jotta mikrobit eivät leviäisi niin herkästi suuria väkimääriä keräävissä julkisissa kohteissa.

- Tämä on pintasuojauksen tulevaisuutta, joka yleistyy koko ajan. Uudenmaan Pintasuojauksen tavoitteena on keikkua kehityksen kärjessä, Kari Enroth mainitsee.

Vuoden yrittäjät Pukkilassa 2018

Kari Enroth vastaa Uudenmaan Pintasuojauksessa teknisestä osaamisesta. Hänen näkemyksiään suojausratkaisuista kuuntelevat mm. arkkitehdit, rakennussuunnittelijat ja rakennusliikkeiden edustajat. Merja Enrothin vastuulla ovat myynti ja hallinto. Karin mukaan Merja on se, joka pitää yrityksen asiat järjestyksessä.

- Työnjakomme toimii hyvin, hyödynnämme toistemme osaamista. Minä teen niin kuin Merja sanoo, Kari Enroth naurahtaa.

Yrittäjäpariskunnan lisäksi Uudenmaan Pintasuojauksessa työskentelee kolme palkattua työntekijää. Toimisto sijaitsee Pukkilassa keskellä vehreää maalaismaisemaa. Pukkilan Yrittäjät palkitsi Enrothit vuoden yrittäjinä 2018.   

- Tällainen yrittäjäkollegoiden huomionosoitus oli mukava vastaanottaa. Vuoden yrittäjä –palkinto on pienelle yritykselle yksi osa imagonrakennusta, joka kertoo asiakkaillemme muidenkin arvostuksesta. Isot yritykset saattavat käyttää tällaiseen imagotyöhön miljoonia euroja vuodessa, Enrothit pohtivat.

Yhdessä jaettu työ- ja vapaa-aika

Enrothit tekevät työtään innostuneesti ja intohimolla. Oman yrityksen arvoihin on kirjattu, että se tehdään, mitä luvataan ja usein vähän enemmänkin. Kari Enrothin mukaan yksi yrittäjyyden eduista on mahdollisuus vaalia työssään eettisiä toimintatapoja. – On mukava tehdä sellaista duunia, josta on ihan oikeasti hyötyä.

Yrittäjyys on tarjonnut Enrotheille vapauden tehdä työtä silloin ja siten kuin haluaa. Hyvin usein se tarkoittaa pitkiä päiviä kelloon katsomatta.

- Vapaa-aikaakin jää, kun sitä itse otetaan. Omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta, Merja Enroth sanoo.

Enrotheilla on kaksi aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi, joka viettää mielellään aikaa isovanhempiensa kanssa. Silloin saavat kaikki työkiireet jäädä. Merja puuhailee vapaa-ajallaan myös perheen kahden koiran kanssa, Kari nollaa ajatuksiaan golfkentällä. Molemmat ovat lisäksi mukana Pukkilan seurakunnan vapaaehtoistyössä.

Merja ja Kari Enrothin yhteinen taival alkoi vuonna 1977. Naimisiin pari meni viisi vuotta myöhemmin. Toisen seura ei kyllästytä, vaikka yhdessä jaetaan sekä työ- että vapaa-aika.

- Kyllä tässä yrittäjyydessä on parasta juuri se, että saa tehdä töitä Karin kanssa, Merja Enroth vakuuttaa.

Lue lisää yrityksestä.

Teksti ja kuvat: Krista Korpela-Kosonen