28.1.2020 klo 08:29
Uutinen

Sähköiset laskut kasvattavat suosiotaan

Kohti verkkolaskujen maailmaa siirrytään nyt tohinalla ja siihen on hyvä syy. Verkkolaskut tulevat perille, kulkee posti tai ei. Automaattisen käsittelyn ansiosta ne ohjautuvat kirjanpitojärjestelmään suoraan. Laskuja ei tarvitse käsin mapittaa ja järjestellä, eivätkä ne ole hukassa.

– Kahdessa vuodessa verkkolaskujen määrä on kasvanut kolminkertaiseksi. Tällä hetkellä noin kolmasosa jäsenistämme haluaa laskunsa verkkolaskuina, Uudenmaan Yrittäjien toimistosihteeri Liisa Mustonen kertoo.

Verkkolaskuihin siirrytään kovalla tahdilla

– Verkkolaskuosoitteiden määrä on ainakin tuplaantunut viimeisten viiden vuoden aikana. Erityisesti suuremmat yritykset ovat ottaneet käyttöön useampia verkkolaskuosoitteita, TIEKE:n Timo Simell kertoo.

– On hyvä huomata, että huhtikuun alusta lähtien valtion laitokset eivät enää ota vastaan paperilaskuja. Tämä ennakoi muidenkin toimintaa. Uskon, että lähitulevaisuudessa, vuoden, kahden kuluttua, samaan käytäntöön siirtyvät myös kunnat ja isot yritykset. Tähän kannattaa varautua, Simell sanoo.

Käyttäjät ovat tyytyväisiä

– Käyttäjät liputtavat verkkolaskutuksen puolesta ehdottomasti. Totta kai siirtymisessä on aina pieni kynnys, kun joutuu järjestämään asioita toisin, kuin ne on ennen tehnyt, Liisa Mustonen sanoo.

– Suuri osa yrityksistä on jo ottanut käyttöönsä verkkolaskutuksen, eikä mitään isompia esteitä asiassa ole. Loppujen yritysten kannalta kyseessä on tietämättömyys ja pienimpien yritysten kanssa kustannukset. Jos vastaanotettavia laskuja on hyvin vähän, kustannus suhteellisesti nousee, Simell kertoo.

Termit aiheuttavat hämminkiä

Sähköisellä laskulla tarkoitetaan laskua, joka on laadittu, siirretty ja vastaanotettu sähköisessä muodossa, mikä mahdollistaa sen automaattisen käsittelyn. Verkkolasku on usean tahon käyttämä ilmaisu samasta asiasta.

– Sähköinen lasku eli verkkolasku on kuitenkin eri asia kuin sähköpostin liitteenä lähetettävä lasku, joka ei ole sähköinen lasku. Myöskään pankin verkkopankkiin tuleva e-lasku ei ole sähköinen lasku. Verkkolaskussa on olennaista se, että taloushallinnon ohjelmat pystyvät lukemaan ja käsittelemään laskun tiedot koodatuista kentistä suoraan. Se siirtyy suoraan järjestelmästä toiseen ilman että kukaan naputtelee sen tietoja toiseen järjestelmään uudestaan, Liisa Mustonen sanoo.

TIEKEssäkin asia on tuttu, hieman toisesta näkökulmasta.

– Eniten palautetta aiheuttaa se, että aina ei ole ymmärretty, että verkkolaskutukseen tarvitaan ohjelma, jolla vastaanottaa verkkolaskuja. Yksinomaan sopimus ja vastaanottajatunnukset eivät tähän riitä. Pankit eivät infoa tästä käyttäjiä tarpeeksi.

– Analogisesti voi ajatella kännykän käyttöä. Siinäkin tarvitaan kännykkä, että liittymäsopimus tulee käyttöön, Simell kertoo.

Laskutustiedot näkyviin

Lopuksi vielä vinkki, joka säästää yrittäjän työaikaa kyselyiltä:

– Lisätkää yrityksen laskutustiedot yrityksen verkkosivuille niin, että ne ovat helpostyi löydettävissä, Liisa Mustonen vinkkaa.