1.10.2020 klo 09:46
Uutinen

“Slår volter för en kattfot”

Lotta Lindholm-Normaja är merkonomen som bytte ut kontorskorna mot gummistövlar. Som enmansföretagare kan hon ibland sakna bollplank för idéer och problem, men friheten i arbetet väger tyngre.

Under en riktigt bra dag på jobbet kan Lotta Lindholm-Normaja träffa på spännande saker, såsom salamanderyngel i en vattenpott på Åland.

– Eller gången då jag skulle kartera fåglar i Nykarleby och stötte på ett riktigt gammalt och välanvänt flygekorrevir. Det var en verklig ”wow”-upplevelse. Men jag kan nog också slå volter för mindre exotiska saker, såsom för en kattfot, säger hon.

Lotta Lindholm-Normaja utexaminerades som naturkarterare för cirka tio år sedan, men vägen dit var inte helt spikrak. Hon utbildade sig ursprungligen till merkonom, men märkte ganska fort att hon längtade efter ett utomhusjobb. Hon utbildade sig då till trädgårdsmästare, vilket var så roligt att hon läste vidare till hortonom och senare också till trädvårdare. I erfarenhetsbacken finns meriter som överträdgårdsmästare vid Svartå slott, före detta husmor på ekogården Svarfvars i Karis, natur- och trädgårdsexpert på Yles Strömsö-program och konsult för Fiskarsbolagen beträffande beskärningsredskap.

– Konsultuppdraget för Fiskars var den praktiska anledningen till att jag registrerade ett eget företag vid sidan om ekogården, berättar hon.

Arbetar i team

Så en dag kände hon att hon vandrat in i en vägg och behövde förändring. Hon lämnade ekogården bakom sig och deltog i en vildmarksguideutbildning. Ibland behövs de där extra krokarna för att man ska ledas till det egentliga målet. Det var nämligen här Lindholm-Normaja lärde känna en lärare som var naturkarterare.

– Då hon berättade om sitt jobb insåg jag att det är ju precis det där jag vill arbeta med, skrattar hon.

Arbetet som enmansföretagare har medfört både för- och nackdelar. Till de större frågorna hör möjligheten att växa och utvecklas; förmågan att som litet företag kunna delta också i större projekt. Lindholm-Normaja berättar att det är vanligt att naturkarterare arbetar i team omfattande flera olika expertområden.

– En betydande del av mina uppdrag är som underleverantör, även om jag nog också har direkta kunder, säger hon.

Just den här dagen befinner hon sig på Ragnar Antons gård på Kimitoön för att inventera vårdbiotoper för NTM-Centralen. Hon har flera myndigheter i sitt kundregister, men också privatpersoner och företag.

Blir inte sjuk

Som enmansföretagare kan få sociala kontakter ibland upplevas som en brist.

– Det finns stunder då jag kan sakna kolleger att bolla problem med. Likaså är man extra utsatt ifall man blir sjuk. Därför blir jag inte sjuk, skojar hon och tillägger att livserfarenheten att ”gå in i väggen” lärde henne att det finns ingenting som inte går att ordna.

Men det finns också fördelar med att arbeta ensam; man får vara sin egen chef och har friheten att själv planera sin arbetsdag. Hon gillar också att inte behöva ha ansvar för egna arbetstagare.

– Jag bestämde i ett tidigt skede att inte bli en arbetsgivare. Jag fokuserar i stället på mitt eget jobb, säger hon.

Kärlväxter och naturtyper

Vad gör en naturkarterare och vem behöver dina tjänster?

– Alla som äger en bit mark som är i någorlunda naturligt tillstånd kan behöva göra en naturkartering. Det kan vara frågan om att man vill bygga något, skaffa en vindmölla eller kanske man vill inrätta ett naturskyddsområde, exemplifierar hon.

Under en inventering gör hon anteckningar om sina fynd. Lindholm-Normaja koncentrerar sig främst på kärlväxter och naturtyper. Men om hon hittar annat av särskilt intresse såsom exempelvis speciella fågelarter, förekomsten av fladdermöss eller uttrar, noterar hon också det.

– Jag gör också flygekorrskarteringar. Men om det gäller rena fågel-, svamp-, insekt- eller mosskarteringar ger jag uppdraget vidare. Jag har visserligen studerat alla grundarter, men man måste upprätthålla den kunskapen för att minnas, säger hon.

Sjutusans odlingsiver

2020 kommer att gå till historien som ett år då mycket litet var sig likt. Också Lindholm-Normajas arbete påverkades av pandemin, om än mest indirekt. Under våren föll uppdrag bort på grund av att de instanser som skulle ordna med förarbetet hade fullt upp med att anpassa sig till distansarbete och andra restriktioner som pandemin förde med sig.

– Jag kontaktade då en plantskola i Pojo och frågade om de behövde hjälp. Det visade sig att finska folket fick en ”sjutusans” iver att odla då coronan kom, så jag arbetade en månad med att samla ihop plantor av olika slag, berättar hon.

Trots att coronan fortfarande är ett faktum har det mesta nu återgått till det normala.

– Karteringsjobb är ju distansjobb, jag stöter på väldigt få i skogen, ler hon och återgår till att studera vilka spännande arter hon kan finna intill vassrugget.

Vem: Lotta Lindholm- Normaja

Ålder: 52 år

Familj: Äkta man samt barndomsfamiljen

Hobbyn: naturresor när och fjärran, yoga, meditation, böcker, teckning och målning

Företag: Firma Lotta Lindholm

Grundat år: 2002

Personalmängd: enmansföretag

Text och fotografi: Mia Berg-Lundqvist