9.3.2021 klo 15:32
Uutinen

Alpackan bjuder på lagom stort motstånd

Djurassisterad terapi och gårdsbesök, det är vad Naarthe i Tenala ska syssla med. Studier har visat att olika former av djurassisterad terapi har en avslappnande effekt. För att locka till sig en alpacka måste man vara lugn och avslappnad och bygga upp ett samspel.

”Gammal är äldst” lyder ordspråket, ett ordstäv som håller streck också inom alpackaflocken. Gammelmormor Camé är flockledare för gårdens övriga tre alpackor; Chamomilla, Selina och Bruno. Alpackor är litet som katter, visa dem ditt överväldigande intresse och du kommer med stor säkerhet att bli ignorerad. Men lyckas du framstå som lagom ointresserad, kommer de förr eller senare fram för att kolla vad du är för en typ.

Den här lurviga fyrklövern bor hos Annina Vartio i Tenala, Raseborg, och ska bli terapidjur. Annina Vartio är psykolog och arbetar till vardags med krigstraumatiserade barn och unga i Helsingfors. För tillfället arbetar hon tre dagar i veckan, för att få tid över till att slutföra psykoterapeutstudierna och för att starta upp verksamheten i sitt företag Naarthe. Företagsnamnet kommer från engelskans nature, art och therapy (natur, konst och terapi).

Tanken är att kombinera mitt yrke som psykolog med mitt intresse för alpackor och erbjuda djurassisterad terapi, berättar hon.

Hon planerar också samarbeta med en lokal konstnär, Anna Kokorina, som är utbildad bildkonstnär från St. Petersburg, men som numera är bosatt i Ekenäs. Kokorina ska dels utveckla kringprodukter på alpackatemat som kan säljas på gården, dels kommer damerna eventuellt att hålla gemensamma temadagar med konst och alpackor på agendan.

Jordande effekt

Vad gör alpackor till lämpliga terapidjur?

Alpackor är i grunden nyfikna och gillar människor, men de är också väldigt självständiga. Om flockledaren bestämmer sig för att de inte ska lyda mig, så blir det så. Man får arbeta för att vinna deras förtroende. Det gör dem till bra terapidjur, de bjuder på lämpligt stort motstånd, ler Annina Vartio.

Tanken är att man ska kunna gå ut och gå, mata eller bara umgås med alpackorna. Studier har visat att olika typer av djurassisterad terapi har en lugnande effekt på klienten. Vartio säger att alpackorna har en bra jordande effekt, att det i princip är omöjligt att vara stressad i sällskap av en alpacka.

Om man är väldigt uppe i varv, kommer alpackorna inte nära. De ogillar snabba rörelser eller höga ljud. Man blir väldigt medveten om sitt kroppsspråk, röstläge och allmänna sinnesstämning. Man måste arbeta fram ett fungerande samspel, säger hon.

Gårdsbesök intresserar

Annina Vartio ser att Naarthe kan erbjuda tjänster för litet olika kundgrupper. De som besöker henne i terapisammanhang, kommer sannolikt på en individuell session. En annan potentiell kundgrupp är mindre företagsgrupper som kommer på exempelvis må bra-dagar. Men också helt vanliga gårdsbesök utan mer formella arrangemang ska vara möjliga. Gårdsbesök har redan nu efterfrågats av många familjer, trots att verksamheten ännu inte officiellt öppnat. Här har pandemin bidragit till en ökad efterfrågan på småskaliga utomhusaktiviteter i de egna hemknutarna.

Företagets tillväxt måste ske på djurens villkor. Alpackorna måste fortfarande få känna att gården är deras hem. Man ska helst inte ta emot fler människor än vad flocken är stor. Så i det här fallet är säkert fem-sex personer per grupp ganska maximalt, funderar Vartio.

Hon konstaterar vidare att det inte är uteslutet att hon också kommer att erbjuda alpackaträffar via Skype-sessioner. Det låter onekligen lite lustigt, men faktum är att digitalträffar med djur provats med exempelvis getter i Storbritannien med stor framgång.

En stor del av marknadsföringen kommer att gå via socialmedia. Naarthe har redan nu ett eget Instagramkonto och en Facebook-sida. Vartio hoppas på att ha verksamheten igång till senvåren eller allra senast till försommaren. Tills dess ska hon också ha en egen hemsida klar.

Beträffande marknadsföringen har jag också stor tilltro till djungeltrumman, säger hon.

Lagom riskfyllt

Företagarbiten känner Vartio att hon har grepp om. Hon har tidigare erfarenhet av enmansföretag, både i egenskap av vildmarksguide och som psykolog. Nu blir verksamheten något större än tidigare, men pappersexercisen är långt densamma.

Jag känner att jag står på en trygg grund. Jag har mitt deltidsarbete som bas och alpackorna är ju min hobby. Riskerna med att bygga en företagsverksamhet kring dessa två teman känns lagom stora, säger Vartio.

Vem: Annina Vartio

Ålder: 38

Familj: Katterna Fanni och Frida, alpackorna Selina, Chamomilla, Bruno och Camé

Hobbyn: Spelar teater i amatörteatergruppen Qvinnoröster och får energi av finsk rapmusik och av att vistas ute i naturen.

Företag: Naarthe

Personalmängd: enmansföretag

Text och fotografi: Mia Berg-Lundqvist