19.8.2021 klo 11:21
Uutinen

Yrittäjä, päivitä osaamistasi! Huomaa syksyn yhteishaku 1.-15.9.

Mitä mahdollisuuksia yrittäjällä on valittavissaan, jos opiskelu kiinnostaa? Paljonko satsata oppimiseen? Entä mitä tehdä,jos haluaa oppia jotain uutta, mutta ei osaa sanoa ihan tarkkaan, mitä?

– Lähde liikkeelle miettimällä sitä, mikä on tilanteesi ja tarpeesi nyt. Paljonko aikaa olet valmis käyttämään opintoihin? Kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sitoutumaan? Haluatko että opinnot liittyvät suoraan yrityksesi kehittämiseen? Vai kaipaatko laaja-alaisempaa uutta osaamista? Entä mikä juuri sinua kiinnostaa juuri nyt?

– Oppilaitosten ja kehittämisyhtiöiden ihmiset sparraavat kanssasi, kun otat heihin yhteyttä! Uudenmaan Yrittäjien kehittämispäällikkö Kati Liikanen sanoo.

Syventävää osaamista ja boostia omalle alalle

Ammatillisiin oppilaitoksiin on nykyisin jatkuva haku, joten yrittäjienkin on helpompi päästä opintojen kimppuun oman aikataulunsa mukaan. Räätälöidyt koulutukset suunnitellaan yrittäjien toiveiden mukaan alusta saakka.

Korona-aika vapautti osalle yrittäjistä aikaa käyttöön. Osa on käyttänyt sitä opiskeluun.

– Suoritin Koillis-Suomen aikuiskoulutuskeskuksessa koronavuonna erä- ja luonto-oppaan tutkinnon. Koulutus oli räätälöity SeikkailuSveitsille ja se toteutettiin osin SeikkailuSveitsin alueella Hyvinkäällä ja osin Kuusamossa. Osa ryhmästä suoritti kokonaisen tutkinnon ja osa tutkinnonosan, SeikkailuSveitsin Anne Oksanen kertoo.

Yrittäjätutkinnoista perusosaamista yrityksen pyörittämiseen

Moni yrittäjä kaipaa yritystoiminnan alussa verkostoja ja perusosaamisen vahvistamista yrittäjänä toimimisessa. Aika ajoin yrittäjän on myös hyvä päivittää liiketoimintasuunnitelma – tai tehdä sellainen, jos sitä ei ole koskaan tehnyt!

Liiketoimintasuunnitelman teko sisältyy esimerkiksi yrittäjän ammattitutkintoon ja Yksinyrittäjäakatemiaan tai sellaisen voi tehdä kehittämisyhtiön sparrauksessa.

Opinnoissa yksi asia johtaa monesti toiseen ja näin kävi Anne Oksasellekin. Hän lähti yhden tutkinnon valmiiksi saatuaan opiskelemaan heti seuraavaa, yrittäjän ammattitutkintoa.

– Sen teen Saskyssa Intotalon toteuttamana ja se on viimeisen päälle hienosti vedetty etänä. Eri alojen yrittäjät sparravat toisiaan. On kiva olla siinäkin porukassakin mukana. Opiskelu kehittää omaa ajattelua ja antaa energiaa, Anne Oksanen kertoo.

Koulutustason nosto kasvattaa perspektiiviä

Vuoden nuorena yrittäjänä Uudellamaalla palkittu Willem van Schevikhoven kuvaa osuvasti, miksi korkeakoulututkinto voi olla yrittäjälle hyvä sijoitus tulevaisuuteen. Hän opiskelee liiketaloutta Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

– Yrittäjänä kyllä oppii työn kautta välttämättömät asiat, mutta koulutus laajentaa osaamista ja laajempi osaaminen on hyödyllistä, kun oppii ajattelemaan laatikon ulkopuolella ja kehittämään eri näkökulmia, hän sanoo.

Ammattikorkeakoulut kuuluvat yhteishaun piiriin. Syksyn yhteishaku on auki 1.-15.9. Haettavissa on sekä ammattikorkeakoulututkintoon että ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia opintoja.

Ylemmät ammattikorkeakouluopinnot on tarkoitettu jo jonkin aikaa ammatissaan toimineille henkilöille ja tähtäävät edelleen toimimiseen vaativissa ammattitehtävissä. Ne rinnastuvat maisteriopintoihin ja niiden kesto on puolestatoista kahteen ja puoleen vuoteen. Juuri nyt on haku auki esimerkiksi Laurea ammattikorkeakoulun järjestämään Tulevaisuuden johtaminen ja palveluliiketoiminta -koulutukseen.

Korona-ajan täsmäaiheet ovat olleet digi, myynti ja markkinointi

Myynti ja markkinointi keikkuvat vuodesta toiseen yrittäjien koulutustoiveiden kärjessä. Korona-aika ei ole ollut poikkeus. Koronaepidemian alussa moni yrittäjä joutui kehittämään uusia myyntikanavia ja hankkimaan uusia asiakkaita, kun vanhoja toimintamalleja ei yhtäkkiä voinutkaan toteuttaa.

– Sanoisin että erityisesti pienet toiminimityyppiset yritykset ovat hakeutuneet ahkerammin tietoteknistä osaamista sekä myynnin ja markkinoinnin osaamista hankkimaan, Keudan asiakkuuspäällikkö Jorma Käyhkö kertoo.

Digiloikka on näkynyt myös Yrittäjien koulutuksissa ja näkyy edelleen. Someosaamista halutaan opetella hands-on.

Yrittäjät-ketjun monipuoliset koulutukset ovat edelleen klikkauksen päässä

Suomen Yrittäjät, Uudenmaan Yrittäjät ja monet paikallisyhdistykset järjestävät edelleen suurimman osan koulutuksistaan verkossa. Työsuhdeasioita kouluttavat jäsenille maksutta Suomen Yrittäjien asiantuntijat. Talouteen, lakiasioihin, myyntiin, markkinointiin ja yrittäjän hyvinvointiin löytyy niin maksuttomia koulutustallenteita kuin jäsenhintaisia koulutuksia. Lisäksi yrittäjiä palvelevien tahojen kanssa toteutetaan ajankohtaisia, maksuttomia infoja yrittäjille.

Suomen Yrittäjien Pk-yritysbarometri kertoo oppilaitosyhteistyön ison kuvan

Suomen Yrittäjien Pk-yritysbarometrin mukaan uusmaalaisista yrittäjistä neljännes tekee yhteystyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa, 17 % yksityisten palveluntarjoajien, 12 % kehittämisyhtiöiden, 8 % ammattikorkeakoulujen, 5 % yliopistojen ja 3 % tutkimuslaitosten kanssa.

Yhteistyötä tekevistä yrittäjistä kuusi kymmenestä hakee yhteistyöltä tietopohjan ja osaamisen laajentamista. Joka neljäs yrittäjä hakee tukea teknologian, laitteen tai menetelmän käyttöönottoon. Lisäksi korkeakoulujen kanssa yhteistyötä tekevistä yrittäjistä joka neljäs hakee näkemystä tulevaisuuden kehitystrendeistä ja markkinoista, ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekevistä tätä tietoa hakee joka viides.

Koulutusyhteistyö oli tyypillisempää ammatillisten oppilaitosten kanssa, opinnäyteyhteistyö ja innovaatioiden kehittämiseen liittyvä tekeminen korkeakoulujen kanssa.

Pk-yritysbarometri, kevät 2021, Uudenmaan alueraportti