Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenjohtajan palsta huhtikuu 2020

Koronavirus on saattanut yrittäjät todella tukalaan asemaan. Paljon on keksitty innovatiivisiä tapoja muuttaa toimintaa ja koittaa selvitä pahimman yli, mutta monille tilanne tulee olemaan kohtalokas. Erilaisista tukimuodoista on informoitu hyvin ja niitä on haettu paljon ja tukia on myös jo saatu. Tietoa on tarjolla esimerkiksi Suomen yrittäjien, Keuken ja kunnan sivuilla. Esillä ovat olleet mm. Finnvera, Business Finland, Tesi, ELY-keskus, Kelan työmarkkinatuki ja oman kunnan kautta haettava yksinyrittäjätuki. Näiden tukien kohdalla on nyt tärkeintä, että hakemukset tehdään oikein, jotta päätös ei kaadu muotoseikkoihin kuten liitteiden puutumiseen. Jos tuntuu, että täyttämiseen tarvitaan apua, niin sitä kannattaa kysyä Keukesta, jolla on päivystävä puhelin tätä varten (050 523 8897) tai vaikka omalta tilitoimistolta.

Em. tukimuotojen lisäksi yrittäjällä on monia asioita, joihin kannattaa nyt kiinnittää erityistä huomiota ja joista saattaa olla merkittävään apua tilanteesta selviämiseen. Oman pankin kanssa kannattaa sopia lainojen lyhennysvapaista, verottajan kanssa maksujärjestelyistä ja työeläkemaksuihin voi sopia joustoa.

Omassa toiminnassakin on asioita, joita voi tehdä tilanteen helpottamiseksi. Myyntisaamisten kotiutuminen saattaa viivästyä, joten kannattaa aktiivisesti muistuttaa asiakkaita jos näin uhkaa käydä tai harkita saatavarahoitusta eli laskujen myyntiä. Se toki maksaa, mutta auttaa maksuvalmiudessa. Vastaavasti ostovelkoihin voi yrittää sopia maksuaikaa, vaikka korollista. Kulujen läpikäynti tiheällä kammalla ja kaiken mahdollisen karsiminen ainakin toistaiseksi. Varaston hallinta on nyt erityisen tärkeää. Varastoja kannattaa realisoida vaikka halvemmalla jos tilanne sitä vaatii. Investoinnit tietysti tarvittaessa jäihin odottamaan parempia aikoja. Nämä kaikki ovat keinoja, joita kannattaa käyttää jos tilanne sitä vaatii. Ihan normaaleja toimenpiteitä, mutta muistutan niistä, koska vaikeassa tilanteessa väsyneenä paineen alla ei kaikki asiat aina tule mieleen.

Tsemppiä meille kaikille taistelussa tästä vaikeasta tilanteesta läpi. Paras tapa auttaa muita on käyttää mahdollisuuksien mukaan toisten yrittäjien tarjoamia tuotteita ja palveluita. Mikään ostos ei ole tässä tilanteessa liian pieni, vaan kaikki tuki tarvitaan, niin tästä selvitään

 

Jari Salminen

Klaukkalan Yrittäjät ry.