Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Etsi

Yrittäjyys

Sairausloma

Sairausloma? Näin työnantajan näkökulmasta, harmi, ettei siihen kulu vuosilomapäiviä, vaikka sitä lomaksi nimitetäänkin… Olen ollut työnantajana yli 20 v. eikä minulla ole ollut ongelmia työntekijöiden sairastamisien kanssa. Jokainen, onneksi erittäin harvalukuinen, sairastamispäivä on ollut täysin oikeutettu ja aiheellinen. Silti ihmettelen/mietin Työsopimuslakiin kirjattua kohtaa 11§ ”sairausajan palkka” .

Olen koittanut etsiä aiheesta historiaa. Mistä on saanut alkunsa nykyinen lakiin kirjattu käytäntö, että työnantaja korvaa työntekijän sairausajan palkan? Tämän maksukäytännön alkamisajankohtaa en löytänyt, eikä sillä merkitystä olekaan, mutta kiinnostava se tieto olisi. Mitkä tapahtumat johtivat siihen, että työnantaja on velvoitettu maksamaan täysimääräisesti ensimmäisten 10 päivän palkan?

En missään nimessä tarkoita, etteikö työntekijän kuuluisi saada korvausta sairastamisestaan.

Se ihmetyttää, että millä perusteella sen maksaa työnantaja? Miksi Kela ei korvaa jo heti ensimmäisestä päivästä alkaen? Jotenkaan en pääse yli ajatuksesta, että miksi korvauksen maksaa työnantaja? Eihän se ole työnantajan vika, jos työntekijä sairastuu. Sairauspoissaoloista koituu merkittävä kulu ja haitta työnantajalle, ja tietenkin toisille työntekijöille, etenkin pk-yrityksissä, kun työt on kuitenkin tehtävä. Eikö työnantajalle riittäisi ”rangaistukseksi” se, että sairastumisen johdosta joutuu tekemään työvuorot uusiksi, pyytämään muita työntekijöitä joustamaan työajoissa, sekä maksamaan mahdolliset ylityökorvaukset? Ei, vaan vielä pitää maksaa poissaolevan työntekijän palkkakin.

Ymmärrän hyvin, että sairausajan palkanmaksuvelvollisuus on neuvoteltu työehtosopimuksiin, mutta että lakiin?! Kuka/mikä on saanut sen lakiin perusteltua?

Jos Kela maksaisikin kaikkien meidän sairausaikamme korvaukset, täysimääräisesti ja alusta alkaen, nostaisi se jokaisen veroprosenttia, mutta mielestäni se olisi tasapuolisempi tapa kuin nykyinen käytäntö. Samalla se madaltaisi työllistämiskynnystä ja lisäisi työpaikkoja. Nykyisen lain mukaan pahimmillaan sairauslomat saattavat kaataa pienen yrityksen ja viedä nekin työpaikat.

Siinä sitä olisi jollekin kansanedustajaehdokkaalle vaaliohjelmaa. Varmaan saisi yrittäjien ääniä, mutta eduskuntaan asti tuolla teemalla ei kyllä taitaisi päästä. Eräälle Kokoomuksen julkkisehdokkaalle laitoin viestiä aiheesta neljä vuotta sitten, mutta hän ei edes uskaltanut vastata minulle mitään.

”Vuoden 2007 kyselyssä 14 % suomalaisista myönsi olleensa itse terveenä poissa töistä. 53 % oli sitä mieltä, että terveenä saa olla poissa töistä esimerkiksi perhestressin, työpaikan ongelmien, väsymyksen tai harrastusten vuoksi. 15–20 % sairauslomista ei johdu sairaudesta, vaan valehtelusta, oireiden liioittelusta tai väärästä sairausloman tulkinnasta”.

Lähteet:Sairauspoissaolojen hallinta, EK 2009, sivut 8-9 ("Suomen Gallup haastatteli tuhatta ihmistä Sunnuntaisuomalaisen toimeksiannosta huhtikuussa 2007").  Valesaikut, Antti Pikkanen, City-lehti 25.5.2011.

Tervettä kesän odotusta

Tommi Toropainen                          
Lohjan Yrittäjät ry                          
hallituksen jäsen