Etsi

Emergency banner

Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Internetin ihmeellinen maailma - kevät keikkuen tulevi

Olen paikallinen rakennusalan yrittäjä ja seurannut rakennusmaailman muutosta hyvinkin läheltä jo lähes parikymmentä vuotta. Nyt viimeiset vuodet oman itseni herrana. Tuona aikana on rakentamisen maailmassa tapahtunut huikea muutos, enkä osaa sanoa kumpaan suuntaan olemme menneet.

Tämä kaiken autuaaksi tekevä internet on aiheuttanut työ tarjouksien määrän räjähdysmäisen kasvun. Varsinaiset työt eivät kuitenkaan ole kasvaneet samassa suhteessa. Tänä päivänä tuntuu, ettei niin pientä työtä ole tarjollakaan, etteikö ihmiset sitä kilpailuttaisi. No kaikillahan on tuo oikeus se tehdä. Tämä on alan yrittäjille aika raskas taakka kannettavaksi ja jollakin aikavälillä se on siirrettävä kustannuksiin. Ei vain valitettavasti ole mahdollista istua iltakausia toimistolla ja laskea urakkaa minkä jo lähes varmasti tietää menettävänsä. Tämä kuitenkin on ilmeisesti se paljon puhuttu ammatin valinta kysymys. Yrittäjyys tuo vapautta!

Tarjouksien laskeminen keväällä auringon jo paistaessa korkealta on voimia vaativaa työtä. Erityiseksi sen tekee sähköpostiin kilahtanut tarjouspyyntö, jossa on mainittu 19 eri urakoitsijaa, joista 5 lähinaapuri maistamme.  Kuitenkin on niin, että tarjouskyselyihin on pyrittävä vastaamaan ja vieläpä mahdollisimman pikaisesti. Keväällä valitettavasti sekään ei ole enää mahdollista ja se harmittaa jättää tarjouksen kyselijää tyhjän päälle ilman vastausta. Valitettavasti keväällä näin kyllä käy, tunnit loppuu vuorokaudesta. Keväällä tarjouskyselyjä tulee n. 5- 10 vuorokaudessa osa isoja osa pieniä.

Internetin myötä kaikki on muuttunut kasvottomaksi ja kontaktit ihmisiin ja asiakkaisiin vähenee. Tarjous kyselyn saavuttua ei urakoitsijalle synny mitään mielikuvaa kuka siellä langan toisessa päässä kyselee ja tietenkin myös toisin päin. Asiakkaalle yrittäjä on ihan yhtä tuntematon. Oman kokemukseni perusteella, mikäli haluat tulla huomioiduksi oman asiasi suhteen on se sitten iso tai pieni niin ota yhteyttä suoraan puhelimella tai sovi tapaaminen. Henkilökohtaisen kontaktin jälkeen voi sitten käyttää sähköpostia tiedon jakamiseen. Tällöin on muodostunut henkilökohtainen asetelma, jossa yrittäjällä on iso intressi saada homma toimimaan.

Kevät on toisiaan meille saapunut ja on rakentamisen ruuhkahuiput käsillä. Kaikkihan pitää saada sitten juhannukseksi kuntoon. Rakennusalan yrittäjätkin kuitenkin joutuvat toimimaan tilaus järjestyksessä ja tuohon pätee kyllä hyvin vanha sananlasku: ”Aikainen lintu madon nappaa” Tiedän kyllä, että pimeinä talvikuukausina ei voisi vähempää kiinnostaa mikään puutarhan rakennus tai talon maalaus. Kaikesta huolimatta yritän tsempata tulevia asiakkaita tarttumaan toimeen ennen kevään ruuhkia sillä silloin tunnit eivät vain riitä.

Mukavaa ja touhukasta rakennuskevättä 2019!

Hannu Saarelma
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry