Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Etsi

Yrittäjyys

Seitsemän kuoleman syntiä

Oikein mukavaa alkanutta kesää kaikille. Meistä yrittäjistä varmasti suurin osa on saanut kokea yrittäjyytensä aikana kateutta ja katkeruutta. Kukaan meistä ei varmastikaan osannut aavistaa yrittäjäksi ryhtyessään, että joutuu kokemaan kaikki vanhan maailman seitsemän kuoleman syntiä lähes tulkoon käytännössä tai ainakin vertauskuvallisesti.

Ylpeys (turhamaisuus) - jokaisen terveellä järjellä varustetun yrittäjän pitääkin osata olla omalla tavallaan ylpeä suorituksistaan ja siitä tekemisestä mitä tekee ja on tehnyt. Mutta autapa armias, jos joku kysyy miten sinulla menee. Vastaat, että ihan OK tai kiitos kysymästä oikein mukavasti, niin johan aletaan puhumaan, että kyllä siitä on tullut niin ylpeä, kehuskeleekin vielä, että menee niin helvetin hyvin.

Kateus - jo pelkästään sanana on sellainen, joka saa niskakarvat pystyyn. Tätä kateutta tulee niin yrittäjien kesken, kuin myös yrittäjyyden ulkopuolella olevien ihmisten puolelta, jotka seuraavat yrittäjien ihanaa glamour elämää, 15 tuntisine työpäivillä höystettynä eikä tietoakaan siitä onko mahdollisuutta lomiin saati sitten muuten höllätä tahtia välillä. Mutta tämä kateus kumpuaa siitä, ettei itse uskalleta ottaa riskejä omassa elämässään ja tekemisessään vaan käytetään se ylimääräinen energia siihen, että kadehditaan niitä, jotka yrittävät tosissaan viedä tätä maata nöyränä eteenpäin.

Viha - tämä tila astuu voimaan siinä kohtaa, kun ollaan ensin tarpeeksi kauan mietitty kahta edellistä niin sitten opetellaan vihamaan. Koska onhan sen yrittäjän pakko olla vihan arvoinen, kun menee niin hyvin ja jaksaa yrittää eikä välitä kateellisten puheista vaan ylpistyy jatkuvasti enempi.

Laiskuus - välillä vaikka kuinka laiskottaisi, niin meitä yrittäjiä, kun ei saisi laiskottaa vaan täytyy jaksaa tehdä ja painaa se mikä on tullut luvattua. Mehän ollaan koneita, jotka pystyvät tekemään mitä vaan eikä me oikeastaan edes olla ihmisten silmissä ihan normaaleita, kun olemme yrittäjiä. Kyllä sinun pitää jaksaa, tuohan on ihan sinun oma valinta. Näin olen joskus kuullut jonkun viisaan sanoneen. Ja muistakaa älkää ainakaan näyttäkö, jos joskus iskisikin se laiskuus, koska silloin teillä menee jo niin hyvin, että nyt siitä on tullut jo laiskakin ja pistää muut tekemään omat hommansa.

Ahneus - tähän kategoriaan pääsee hyvinkin helposti. Sinusta on tullut ahne, jos alat kasvattamaan yritystäsi tietoisesti ja suunnitelmallisesti. Siihen päälle satut vaihtamaan auton tai tekemään jonkin muun pikku investoinnin, jonka kuka tahansa voi tehdä. Eikä tässä mitään paitsi, kun satut olemaan yrittäjä niin sinusta on tullut ahne, jolle mikään ei riitä. Taas se riistokapitalisti laittaa duunarien rahat kasvuun ja hauskan pitoon. Voi tuota yrittäjyyttä.

Ylensyönti - tähän nyt ihmiskunta syyllistyy kaikissa teollisissa maissa ja länsimaissa. Tämä alkaa ehkä olla jo ongelmakin. Mutta jos ei tuijoteta sanaa ylensyönti liian tarkkaan niin saadaan tähänkin pieni näkökulma. Jälleen meillä yrittäjillä on etuoikeus tehdä tätäkin.  Meitä kutsutaan jatkuvasti eri kissanristiäisiin ja meillähän on itsellä mahdollisuus järjestellä kaiken maailman yhteisiä kekkereitä missä löytyy ruokaa, juomaa ja sirkushuveja. Eikä tämä lysti maksa meille mitään. Kaikki se tuodaan valmiina, koska se on yrittäjien etuoikeus. Meillä vaan on niin helkkarin paljon helpompaa. Ja helppohan se on, kun saadaan kaikki tuo vielä vähennyksiinkin pistää.

Himo - ja sitten, kun nämä kaikki edelliset laitetaan yhteen niin se kuvastaa ulkopuolisen silmin sitä yrittäjyyttä. Meillähän on himo tehdä asioita, joilla nuo kaikki edelliset synnit saadaan toteutettua. Sitten vielä himoitaan asioita, joilla voisimme tarjota kaikille paremman huomisen ja luoda uskoa tulevaan. Kaikki se himo ja palo, joka asuu lähes tulkoon kaikissa yrittäjissä, saataisi siirrettyä niille, jotka meitä jaksaa miettiä ja kadehtia niin olisi maailmassa varmasti paljon vähemmän työttömyyttä.

Muistetaan yrittäjäystävät pitää lippu korkealla ja antaa ihmisille aihetta pitää nämä jo ehkä hieman vanhentuneet synnit hengissä, jottei ne pääse tyystin unohtumaan tuleviltakaan sukupolvilta. Oikein hyvää ja tuotteliasta kesää kaikille!

Markus Hänninen 
hallituksen jäsen 
Lohjan Yrittäjät ry